ازت گازي است خنثي که ميل ترکيبي بسيار کمي داشته و در شرايط عادي ترکيب پذيري ندارد . لذا در واحدهاي مختلف بهره برداري از اين گاز براي موارد مختلفي از قبيل گاز پوششي مخازن هيدروکربوري، براي جلوگيري از نفوذ هوا يا اکسيژن به آنها، در واحدهاي کاتاليستي در هنگام احياء بعنوان گازگردشي، در هنگام راه اندازي واحدهاي هيدروژن و هيدروکراکر بعنوان گاز چرخشي و بخصوص در عمليات احياء مداوم کاتاليست پلاتفرمر واحد تبديل کاتاليستي بصورت مداوم مصرف مي گردد . با توجه به آنکه 79 درصد هوا ازت مي باشد بهترين منبع تهيه مي باشد . بهمين منظور واحد ازت طراحي و نصب گرديده است . ظرفيت واحد فشرده و مايع کردن هوا و تفکيک اکسيژن و ازت مايع مي باشد . محصول واحد ازت گازي و ازت مايع با درجه خلوص 999/99 درصد مي باشد .
ب) واحد تبديل کاتاليستي :
واحد C.C.R شرکت به منظور تبديل برشهاي بنزين با درجه آرام سوزي پائين به بنزين با درجه آرام سوزي 100 طراحي و نصب گرديده است . ظرفيت واحد 21600 بشکه در روز مي باشد . طراحي واحد بر دو مبناي تأمين کامل خوراک H.S.R.G از واحد تقطير در جو با نقطه جوش ابتدائي و نقطه جوش نهائي و يا مخلوطي از 17159 بشکه در روز خوراک از واحد تقطير و 4441 بشکه در روز نفتاي سنگين (H.N )هيدروکراکر با نقطه جوش ابتدائي ونقطه جوش نهائي مي باشد .
فهرست مطالب
فصل اول :
1-1 خلاصه و مقدمه
1-2 آشنايي و مقدمه
1-3 انواع مدل ها و کاربرد آنها
1-4 نحوه کار يک ريبويلر پديده ترموسيفون
1-5 استانداردها و کد هاي مبدل هاي حرارتي
1-6 چهار نوع ربويلر مورد بررسي
1-7 بافلها
1-8 فاکتورهاي انتخاب نوع ريبويلر
1-9 خلاصه اي از فرايند توليد فورفوران
فصل دوم
2-1 رويع طراحي
2-2 زوشهاي طراحي ارائه شده ،معايب ،مزايا و شرايط هر کدام
چكيده: در اين پايان نامه روش هاي مختلفي ازجمله كاربرد مواد لخته زن ، تبخير، تقطير ،مواد رنگبر ،جهت تصفيه سپاب مورد بررسي قرارگرفته هم چنين جهت كاهش كف در تقطير گليسيرين روش جديد به كار گرفته شده است. در اين روش سپاب شامل كليسرول ، ابتداPH آن با افزون هيدروكسيد كلسيم به حد متوسط 10-8 مي رسد. سپس تحت فشار 5-2 اتمسفر و دماي C150-130 در ظرف تحت فشار قرار مي گيرد وعمل تبخير تحت فشار انجام مي شود. پس از آن محلول نسبتاً غليظ شده تحت خلأ كامل تغليظ مي گردد. درمقايسه با مواردي كه تبخير در مرحله تحت فشار اتمسفر انجام مي گيرد . مقدار كف ايجاد شده در تبخير وتقطير تحت خلأ به ميزان زيادي كاهش مي يابد . برتري اين روش در عدم استفاده از مواد ضد كف ،سر كاهش ميزان كف است.
فهرست مطالب عنوان صفحه فصل اول : بازيافت تصفيه اوليه استفاده از زرين هاي تبادل نوين استخراج تغليظ تقطير جاذب ها فصل دوم آزمايشات مربوط بازيافت وخالص سازي گليسرول تصفيه شيميايي اوليه صاف كردن فيزيكي خنثي نمودن قليا اثر با لبخند زن ها افزودن لخته زن FeCl3 جدا سازي رسوب درمرحله اول افزون لخته زن . آلومينوم سولفات قليايي كردن محلول تغليظ تغليظ درفشار اتمسفر تغليظ در خلا تقطير گليسرول اثر باكربن اكتيو بررسي مشكلات روش وانجام تغييرات فصل سوم 3-1)مقايسه كيفيت گليسرول 3-2) روش هاي انجام آزمون هاي جدول 3-2-1) عددصابوني 3-2-2) واكنش با سود o.in 3-2-3) واكنش با نيترات نقره فصل چهارم :آزمايش هاي روي پساب 2-1) سنجش گليسرول 2-1-1) روش كار سنجش گليسرول 2-2 ) سنجش ميزان na?? در پساب با استفاده از روش مور 2-2-1) روش انجام آزمايش 2-3) اندازه گيري قليادر سپاب 2-4) اندازه گيري رطوبت در گلسرول (روش كارل نيشه )
روغنهاي روان كننده (Lubricating Oils) معدني كه منشاء آنها از نفت خام است، كالاهاي نسبتاً ارزاني هستند كه در موتورها و ماشين آلات صنعتي بسيار گرانقيمت مورد استفاده قرار مي گيرند و اثر مستقيم روي كارآئي و عمر اين دستگاهها دارند، لذا بايد براي ايجاد اطمينان در عملكرد صحيح ماشينآلات، كيفيت روغنهاي مصرفي كاملاً مناسب باشد. ولي متأسفانه بسيار ديده شده است كه به اين امر مهم، حتي توسط متخصصين فني نيز توجه كافي نميشود و در كشور ما، خيلي كمتر از آنچه شايسته است، به كيفيت روغن و طريقه كنترل آن، بها داده شده است.
هدف نگارنده اين است كه خوانندگان آن، ضمن آشنايي با توليد روغنهاي روان كننده به ابعاد گوناگون كيفيت روغنها، توجه بيشتري مبذول بفرمايند.
تعاريف متعددي براي كيفيت يك كالا، بعمل آمده است، اما شايد جملة ساده زير مناسبترين تعريف باشد:
«كيفيت يك محصول، يعني مناسب بودن آن براي كار برد مورد نظر» يا به زبان انگليسي:
Quality Is Fitness For Purpose
مصداق اين تعريف بخوبي در تجربة آن شخص متجلي است كه گفته بود:
«دريافته ام كه بهترين كره، بدترين روغن براي ساعت من است». در اين مثال، ديده مي شود كه چطور دو صفت متضاد بهترين و بدترين، به كيفيت يك كالا، در رابطه و با توجه به كاربردهاي خاص آن كالا، قابل اطلاق گشته است.
كنترل كيفيت، امروزه يك مفهوم ارزشمند و دانشي بسيار پيشرفته است. برخلاف تصور بسياري از مردم، كه از كنترل كيفيت، برداشتني محدود و در حد بازرسي يا Inspection (كه بخشي از كنترل كيفيت است)، دارند، اين اصطلاح مفهومي وسيع و عميق را در بر دارد. كيفيت، در واقع، مجموعه اي از فعاليتهائي است كه يك كالا را از نقطه شروع تقاضاي آن در بازار، در مرحلة طراحي و توليد و عرضة آن به بازار، تا عكس العملهاي مصرف كنندگان و اثرات آن بر طراحي مجدد و نحوة توليد محصول، دربرميگيرد.
اما هميشه اين طور نيست و مصرف كنندة اصلي قادر نميباشد كه كيفيت كالا را مستقيماً تشخيص داده و ارزيابي كند. اين موضوع در مواردي صدق مي كند كه كارائي و كيفيت محصول، علاوه بر خواص فيزيكي، به صفات شيميائي آن، يعني به واكنشهاي شيميائي نيز مربوط مي شود. واكنشهاي شيميائي عموماً با سرعت كم و به طور كند انجام مي پذيرند و لذا تشخيص آثار آنها هميشه در كوتاه مدت امكان پذير نمي باشد. به علاوه ممكن است كه آثار فعاليتهاي شيميائي با دخالت عوامل ديگري همراه گردد و باعث شود كه تشخيص دليل پديده هاي حاصله، بسيار پيچيده گردد. مثلاً وقتي يك حشره كش مورد استفاده قرار مي گيرد، بعضي از خواص آن كه از بين بردن حشرات است، قابل مشاهده است، ولي اثرات احتمالي مزمني كه ممكن است بر نسوج بدن داشته باشد، به اين سادگي ها براي مصرف كننده، قابل تشخيص نمي باشد. با همة اينها، كيفيت مواد شيميائي را نيز مي توان ولو به كمك آزمايشگاه، پيش بيني نمود. اگر ماده اي شيميائي براي بشر شناخته شده باشد، با تعيين خواص فيزيكي و تجزية عنصري و تعيين ساختمان شيميائي آن، هر بار مي توان آن را بازشناخت و كارائي و كيفيت آن را معين نمود. اگر ماده اي، مخلوطي از چند تركيب شيميائي خالص شناخته شده باشد، باز مي توان با تجزية عنصري و روشهاي ديگر، نسبت اين تركيبات در مخلوط را تعيين و خواص مخلوط را پيشبيني كرد.
فهرست عنوان صفحه
مقدمه
فصل اول مقدماتي راجع به روغنهاي روان كننده، آزمايشات و كيفيت آنها انواع روان كننده ها موارد استفاده روغتهاي روان كننده وظايف روغنهاي روان كننده خواص ضروري روغنهاي روان كننده تركيبات روغنهاي روان كننده معدني آزمايشات مربوط به روغنهاي روان كننده ارگانها و سازمانها و مؤسسات ذيربط در كيفيت روغنها طبقه بندي ها و استانداردهاي روغن
فصل دوم مواد افزودني به روغنهاي روان كننده منابع قليائيت و اثرات آن در روغنها خواص و فرمولهاي انواع ادتيوهاي مصرفي در روغنها
1- افزايش دهنده هاي انديس ويسكوزيته 2- معلق كننده ها 3- پاك كننده ها 4- بازدارنده هاي اكسيداسيون 5- مواد افزودني ضد زنگ زدگي 6- مواد افزودني ضد سائيدگي 7- بهبود دهنده هاي اصطكاك 8- پائين آورنده هاي نقطه ريزش 9- بازدارنده هاي كف چگونگي كنترل روغنها ضمن كار بررسي علل اضمحلال مواد افزودني تعاريف و اصطلاحات مرسوم در قلمرو كنترل كيفيت روغنها فهرست منابع
بشر از زمانی که خود را شناخته ، در پی تلاش و فعالیت بوده و طبیعتاً در مسیر زمان تحولاتی را پشت سر گذاشته است. اختراع ابزارهای مختلف و تطوّر و تکمیل این ابزار یکی از مهمترین عوامل تحول در چگونگی زندگی انسان است. زمانی ابزار سنگی مورد استفاده قرار می گرفت و بعداً با پیرایش آهن و سایر فلزات، ابزار فلزی جایگزین آن شد و تا موقعی که آن ابزار جز با نیروی عضلانی انسان حرکت نمی کرد، ابزار دستی اساسی ترین عنصر تولید بوده است. لیکن با ابداع کشاورزی و دامداری ، آغاز شهر نشینی و گسترش شهرها ، اختراع ماشین آلات و تجلی عصر ماشین ، انقلابی بس عظیم در گسترش فعالیت های انسانی پدیدار شد.
تا اواخر قرن هجدهم میلادی ماشین در امر تولید وارد نشده بود و کارگر مهمترین عامل به شمار می رفت و صنعتگران و صاحبان فنون مختلف با وسایل و ابزار تولید که متعلق به خودشان بود، در خانه ها، دکان ها یا کارگاه های کوچک خود به امر تولید مصنوعات و فروش آنها اشتغال داشته اند. ابزار، ادوات و وسایل تولید بسیار ساده و ابتدایی بود و روش های قدیمی و ساده در امر تولید به کار می رفت و ناچار بازده کارگزان کم بود. بنابراین محصولات تولید شده نمی توانست جوابگوی احتیاجات و نیازهای روز افزون مردم جوامع مختلف باشد.
در نتیجه انقلاب صنعتی و اختراع و تکامل ماشین های تولید جدید، محیط کار از خانه ها و کارگاه های کوچک به کارخانه ها کشانده شده و صنعت چهره جدیدی به خود گرفت. بر تعداد کارگران کارخانه ها نیز روز به روز اضافه شد و کشاورزان روی به صنایع آورند. در شرایط و روش های کار بهبود حاصل شد و شیوه های تولید انبوه به وجود آمد و در عین حال روش های تولید پیچیده شد و کارگران بر اثر کار با ماشین آلات و ابزار صنعتی ونیز مواد شیمیایی روز به روز در معرض خطرهای جدیدی قرار گرفتند. در واقع صنایع کاربر به صنایع سرمایه بر تبدیل شدند. افزایش حوادث در محیط های صنعتی ، دولت های ممالک مختلف را تحت فشار افکار عمومی و افراد دلسوز و مصلحین و خیراندیشان جامعه قرار داد، به نحوی که برای ایمنی و حفاظت فنی تدابیری اتخاذ گردید و اصولاً نهضتی به نام نهضت و جنبش پیشگیری از حوادث و حمایت از نیروی نیروی انسانی ایجاد شد و به سرعت و شدت توسعه یافت. در مورد شرایط ، ساعات و کلاً روابط کار هم تلاش هایی صورت پذیرفت و حقوق کارگران محترم شناخته شد.
فهرست مطالب:
فصل اول: ایمنی و ایزو
1-1 تاریخچه ایمنی و حفاظت شخصی
1-2 ایمنی و حفاظت در مقابل آتش سوزی
1-3 احتراق
1-4 طبقه بندی آتش
1-5 عوامل ایجاد کننده آتش
1-6 طریقه خاموش کردن آتش
1-7 روش های پیشگیری از آتش سوزی
1-8 سازمان حفاظت و ایمنی در مقابل حریق
1-9 انفجار
1-10 گروه های اطفا حریق
1-11 اطلاعات ایمنی مواد مصرفی در واحد آزمایشگاه
1-12 آشنایی با سازمان جهانی استاندارد (ایزو)
1-13 ISO 9000
1-14 ISO 14000
فصل دوم: پتروشیمی اراک
2-1 پتروشیمی اراک در یک نگاه
2-2 هدف
2-3 سهامداران
2-4 تولیدات
2-5 تاریخچه و انگیزه احداث
2-6 اهمیت تولیدات مجتمع
2-7 خوراک مجتمع
2-8 نیروی انسانی
2-9 مصارف تولیدات مجتمع
2-10 موقعیت جغرافیایی
2-11 حفظ محیط زیست
2-12 امکان و امکانات رفاهی
2-13 واحدهای مجتمع
2-14 دست اوردهای مهم مجتمع
2-15 محصولات مجتمع پتروشیمی
فصل سوم: بررسی و خواص استیک اسید و روش های تولید و تخلیص آن
3-1 بررسی خواص استیک اسید
3-2 خواص فیزیکی
3-3 خواص شیمیایی
3-4 روش های تولید
3-4-1 تهیه استیک اسید به روش اکسیداسیون استاندارد
3-4-2 تهیه استیک اسید به روش اکسیداسیون بوتان یا نفت در فاز مایع
3-4-3 تهیه استیک اسید به روش کربینلاسیون فتانول
3-5 نمایی از روش های جدید سنتز
3-6 تخلیص استیک اسید
3-7 حمل و نقل
فصل چهارم: شرح برولس استالدهید و استیک اسید
4-1 شرح مختصر عملیات تولید استالدهید
4-1-1 بخش واکنش
4-1-2 بخش تقطیر
4-1-3 واحد احیا کاتالیست
4-1-4 اساس شیمی برولس
4-1-5 شرح عمومی برولس
4-2 شرح شیمیایی پرولس استیک اسید
4-2-1 شرح عمومی واکنش
4-2-2 بخش واکنش
4-2-3 بخش تقطیر
4-2-4 بارگیری محصول
4-2-5 سیستم کنفرانس
4-2-6 سیستم آب خنک کن
4-3 روش نمونه گیری از واحدهای استیک اسید و استالدهید و وینیل استات
فصل پنجم: مشخصات دستگاه های مورد استفاده در آزمایشگاه واحد استیک اسید و طریقه کایبراسیون آنها
5-1 لیست دستگاه های موجود در آزمایشگاه استیک اسید
5-2 کالیبراسیون دستگاه DR-2000
5-3 کالیبراسیون دستگاه تیتروپروسسور مدل 682
5-4 روش تعیین تیتر محلول دستگاه کارل فیشر مدل 701
5-5 کالیبراسیون دستگاه دانسیتی متر مدل METTLERDE 40
فصل ششم: بخش تجربی و آزمایش های مربوط به آزمایشگاه استیک اسید
6-1 روش اندازه گیری آهن در استیک اسید خالص
6-2 روش اندازه گیری استیک اسید با استفاده از نقطه انجماد
6-3 روش اندازه گیری مقدار آب در نمونه های استیک و وینیل استات و استاموئسد خالص
6-4 روش اندازه گیری رنگ در نمونه های استیک اسید و وینیل استات
6-5 روش اندازه گیری Cu+ در محلول کاتالیست استالدهید
6-6 روش اندازه گیری Cu 2+ و مس کل در محلول کاتالیست استالدهید
6-7 روش اندازه گیری پالاریم در محلول کاتالیست استالدهید
6-8 روش اندازه گیری مواد باقی مانده در محلول کاتالیست گرم استالدهید
6-9 روش اندازه گیری Cl– در محلول آبی
6-10 روش اندازه گیری منگنز
6-11 روش اندازه گیری اسید فرمیک در استیک اسید
6-12 روش اندازه گیری sp-Gr استیک اسید ناخالص و دانتیر وینیل استات خالص
در عصر حاضر هر روز كه ميگذرد هنر كودكان اهميت بيشتري مييابد و به خاطر تأثيري كه روانشناسي و علوم تربيتي از آن به عمل آورده همپايي ديگر هنرهاي مختلف رو به تكامل و پيشرفت است و هنر نقاشي كودكان گواه راستيني بر حقايق اجتماعي و روانشناسي است.
نقاشي كودك به ما كمك ميكند تا به درك و فهم كودك و ارزيابي او از مسائل و محيط اطرافش آگاه شويم. (سيف نراقي، 1368، ص 83) كودكان با هنر نقاشي و داستانهاي مرتبط با آن جزئي از وجود يا ويژگيهاي خويش را نمايان ميسازند به اين دليل است كه اين ابزار وسيله مناسبي براي راه يافتن به دنياي پر رمز و راز آن تلقي ميشود. (سيف نراقي، 1368، ص 261)
هنگامي كه كودكان عادت به نقاشي ميكنند موفق ميشوند شخصيت خود را نيز بيان كنند در آن زمان است كه غالباً احساسات و الهاماتي را بيان ميكنند كه انسان به سختي ميتواند باور كند كه آنها با چنين شيوهايي قادر به انجام آن باشند نقاشي كودكان به ما امكان ميدهد تا روند پرورش فكري آنها را بشناسيم و ببينيم آنها راجع به دنيا و اشخاصي كه با آنها زندگي ميكنند چگونه ميانديشند و بالاخره متوجه ميشويم كه چه آموختهاند و اثر محيط به پرورش آنها چه بوده و نگرش و مشكلات عاطفي آنها چيست؟ ولي روشنترين نكتهاي كه از نقاشي خود به خودي كودكان تراوش ميكند كشف ملموسي عالم است كه بزرگسالان آن را فراموش كردهاند. نمونههاي منطق و مشكلات اين عالم فقط مربوط به دوران كودكي است كه هنوز با الگوهاي فرهنگي جامعه آشنا نشده است. اين موضوع براي كودكان عقبمانده نيز صادق است و آنچه نيز به آهستگي موفق به بيان دنياي خودش ميشوند. (فراري، 1371، ص 95-94)
فهرست مطالب
چكیده فصل اول بیان مسئله اهداف پژوهش اهمیت پژوهش فرضیه تعاریف عملیاتی الف: تعریف رشد شناختی ب: تست آدمك رنگی سایر فرضیهها
فصل اول مقدمه بیان مسئله اهداف پژوهش اهمیت پژوهش فرضیه دلایل ارائه فرضیه متغیرهای تحقیق سایر فرضیهها تعریف واژهها الف- تعریف نظری ب- تعریف عملی 1- تحول شناختی (رشدشناختی) زمینه تحول شناختی 2- تست آدمك رنگی
چكیده فصل دوم سوابق تحقیق بررسی نقاشی از دیدگاههای مختلف الف- دیدگاه تكاملی ب- دیدگاه پیاژه از نقاشی ج- دیدگاه روانكاوی د- دیدگاه هنرمندانه 4-دیدگاه هنرمندانه تفاوتهای پسران و دختران بكارگیری رنگ در نقاشی
فصل دوم اولین وسیله آموزش نقاشی چیست؟ بررسی دیدگاههای مختلف راجع به نقاشی 1- دیدگاه تكاملی: (نقاشی به مثابه بازی) 2- دیدگاه پیاژه مراحل رشد از نظر پیاژه الف - مرحله حسی - حركتی ب- مرحله پیش عملیاتی ج- مرحله عملیاتی عینی د- مرحله عملیات صوری 3- دیدگاه روانكاوی سوابق تحقیق پژوهش در مورد نقاشی نقاشیهای فرافكنی نقاشی سالم الف- امنیت و اعتماد به نفس ب- باز بودن ج- ثبات و نظم عوامل مؤثر در بیان نقاشی كودكان تفاوتهای خلقی در كودكان میزان فعال بودن تحریكپذیری بازداری و ترس تفاوتهای پسران و دختران تكامل چهرهنگاری مراحل تحول شناختی شكل آدم بكارگیری رنگ در نقاشی منشاء اهمیت رنگ
چكیده فصل سوم طرح مسأله ابزار پزوهش تست آدمك رنگی جامعه آماری روش نمونهگیری روش اجراء
فصل سوم طرح مسأله ابزار پژوهش تست آدمك رنگی جامعه آماری نمونه آماری روش نمونهگیری روش آماری فرمول آزمون t برای گروههای مستقل روش اجرا قابلیت اعتماد و اعتبار آزمون ترسیم آدمك
فصل چهارم توصیف اطلاعات جدول (1-2) - توزیع فراوانی نمرات سر دختران 6 ساله نمودار (2-2) – هیستوگرام نمرات سر دختران 6 ساله جدول (3-2) – توزیع فراوانی نمرات سر پسران 6 ساله نمودار (4-2) – هیستوگرام نمرات سر پسران 6 ساله جدول (5-2) – توزیع فراوانی نمرات طرح بدن دختران 6 ساله نمودار (6-2) – هیستوگرام نمرات طرح بدن دختران 6 ساله آزمون معنیدار بودن میانگین نمرات سر دختران و پسران 6 ساله جدول (7-2) – توزیع فراوانی نمرات طرح بدن پسران 6 ساله نمودار (8-2) – هیستوگرام نمرات طرح بدن پسران 6 ساله جدول (9-2) – توزیع فراوانی نمرات لباس دختران 6 ساله نمودار (10-2) – هیستوگرام نمرات لباس دختران 6 ساله جدول (1-3) – توزیع فراوانی نمرات لباس پسران 6 ساله نمودار (10-2) – هیستوگرام نمرات لباس پسران 6 ساله جدول (3-3) – توزیع فراوانی سر پسران 6 ساله نمودار (4-3) – هیستوگرام نمرات كلی دختران 6 ساله جدول (5-3) – توزیع فراوانی نمرات پسران 6 ساله نمودار (6-3) – هیستوگرام نمرات كلی پسران 6 ساله جدول (7-3) – توزیع فراوانی سر دختران 7 ساله نمودار (8-3) – هیستوگرام مربوط به نمرات سر دختران 7 ساله جدول (9-3) – توزیع فراوانی نمرات سر پسران 7 ساله نمودار (10-3) – هیستوگرام مربوط به نمرات سر پسران 7 ساله جدول (1-4) – توزیع فراوانی نمرات طرح بدن دختران 7 ساله نمودار (2-4) – هیستوگرام مربوط به نمرات طرح بدن دختران 7 ساله جدول (3-4) – توزیع فراوانی نمرات طرح بدن پسران 7 ساله نمودار (4-4) – هیستوگرام نمرات طرح بدن پسران 7 ساله جدول (5-4) – توزیع فراوانی نمرات لباس دختران 7 ساله نمودار (6-4) – هیستوگرام مربوط به نمرات لباس دختران 7 ساله جدول (7-4) – توزیع فراوانی در نمرات لباس پسران 7 ساله نمودار (6-4) – هیستوگرام مربوط به نمرات لباس پسران 7 ساله جدول (9-4) – توزیع فراوانی نمرات كلی دختران 7 ساله نمودار (10-4) – هیستوگرام نمرات كلی دختران 7 ساله جدول (1-5) – توزیع فراوانی نمرات كلی پسران 7 ساله نمودار (2-5) – هیستوگرام مربوط به نمرات كلی پسران 7 ساله جدول (3-5) – توزیع فراوانی نمرات سر دختران 8 ساله نمودار (4-5) – هیستوگرام مربوط به نمرات سر دختران 8 ساله جدول (5-5) – توزیع فراوانی نمرات سر پسران 8 ساله نمودار (6-5) – هیستوگرام مربوط به نمرات سر پسران 8 ساله جدول (7-5) – توزیع فراوانی نمرات طرح بدن دختران 8 ساله نمودار (8-5) – هیستوگرام مربوط به نمرات طرح بدن دختران 8 ساله جدول (9-5) – توزیع فراوانی نمرات طرح بدن پسران 8 ساله نمودار (10-5) – هیستوگرام مربوط به نمرات طرح بدن پسران 8 ساله جدول (1-6) – توزیع فراوانی نمرات لباس دختران 8 ساله نمودار (2-6) – هیستوگرام مربوط به نمرات لباس دختران 8 ساله جدول (3-6) – توزیع فراوانی لباس پسران 8 ساله نمودار (4-6) – هیستوگرام مربوط به نمرات لباس پسران 8 ساله جدول (5-6) – توزیع فراوانی نمرات كلی دختران 8 ساله نمودار (6-6) – هیستوگرام مربوط به نمرات كلی دختران 8 ساله جدول (7-6) – توزیع فراوانی نمرات كلی پسران 8 ساله نمودار (8-6) – هیستوگرام مربوط به نمرات كلی پسران 8 ساله جدول (9-6) – توزیع فراوانی به نمرات سر دختران 9 ساله نمودار (10-6) – هیستوگرام مربوط به نمرات سر دختران 9 ساله جدول (1-7) – توزیع فراوانی نمرات سر پسران 9 ساله نمودار (2-7) – هیستوگرام مربوط به نمرات سر پسران 9 ساله جدول (3-7) – توزیع فراوانی نمرات طرح بدن دختران 9 ساله نمودار (4-7) – هیستوگرام مربوط به نمرات طرح بدن دختران 9 ساله جدول (5-7) – توزیع فراوانی نمرات طرح بدن پسران 9 ساله نمودار (6-7) – هیستوگرام مربوط به طرح بدن پسران 9 ساله جدول (7-7) – توزیع فراوانی نمرات لباس دختران 9 ساله نمودار (8-7) – هیستوگرام مربوط به نمرات لباس دختران 9 ساله جدول (9-7) – توزیع فراوانی لباس پسران 9 ساله نمودار (10-7) – هیستوگرام مربوط به نمرات لباس پسران 9 ساله جدول (1-8) – توزیع فراوانی نمرات كلی دختران 9 ساله نمودار (2-8) – هیستوگرام مربوط به نمرات كلی دختران 9 ساله جدول (3-8) – توزیع فراوانی نمرات كلی پسران 9 ساله نمودار (4-8) – هیستوگرام مربوط به نمرات كلی پسران 9 ساله مقایسه سنی نمرات كلی دختران با یكدیگر الف- مقایسه نمرات كلی دختران 7 ساله با نمرات كلی دختران 6 ساله ب- مقایسه نمرات كلی دختران 7 ساله با نمرات كلی دختران 8 ساله ج- مقایسه نمرات كلی دختران 8 ساله با نمرات كلی دختران 9 ساله نمودار (9-8) – چندضلعی مقایسه سنی نمرات كلی دختران مقایسه سنی نمرات كلی پسران با یكدیگر الف- مقایسه نمرات كلی پسران 7 ساله با نمرات كلی پسران 6 ساله ب- مقایسه نمرات كلی پسران 7 ساله با نمرات كلی پسران 8 ساله ج.مقایسه نمرات كلی پسران 8 ساله با نمرات كلی پسران 9ساله نمودار (10-8) – چندضلعی مقایسه سنی نمرات كلی پسران جدول (1-9) – میانگین مقیاسهای دختران جدول (2-9) – میانگین مقیاسهای پسران جدول (1-9) – میانگین مقیاسهای دختران نمودار (3-9) – چندضلعی مقایسه نمرات كلی دختران و پسران نمودار (4-9) – چندضلعی مقایسه سنی نمرات كلی دختران و پسران شیوة اجرا نمرهگذاری و نتایج آماری آزمون آدمك رنگی جدول شماره 1- هنجارگزینی چاركی «مقیاس سر» در پسران براساس سن تقویمی جدول شماره 2- هنجارگزینی چاركی «مقیاس طرح بدنی» در پسران براساس سن تقویمی جدول شماره 3- هنجارگزینی چاركی «مقیاس لباس» در پسران براساس سن تقویمی جدول شماره 4- هنجارگزینی چاركی «مقیاس كلی در پسران» (براساس سن تقویمی) جدول شماره 5- هنجارگزینی چاركی «مقیاس سر» در دختران براساس سن تقویمی جدول شماره 6- هنجارگزینی چاركی «مقیاس طرح بدنی» در دختران براساس سن تقویمی جدول شماره 7- هنجارگزینی چاركی «مقیاس لباس» در دختران براساس سن تقویمی جدول شماره 8- هنجارگزینی چاركی «مقیاس كلی» در دختران براساس سن تقویمی ورقه نمرهگذاری تست آدمك رنگی الف) جدول شماره 1- مقیاس تحولیافتگی
فصل پنجم بحث و نتیجهگیری مزایای ابزارهای گردآوری اطلاعات محدودیتهای خارج از كنترل پژوهشگر الف- یادگیری نقاشی ب- میزان علائق و انگیزش آزمودنی ج- ترتیب تولد د- میزان هوش و- وضیت تحصیلی والدین م- تفاوتهای بین فردی پیشنهادات
چكيده فصل اول: نقاشي كودك يك پيام است، آنچه را كه او نميتواند به لفظ درآورد به ما انتقال ميدهد. بررسي و درك زبان نقاشي اطلاعات ارزندهايي را در اختيار والدين و مربيان و روانشناسان و همه كساني ميگذارد كه خواهان درك و دريافت راز و رمز جهان كودك هستند، اكتشاف نظامدار اين قلمرو به آخرين دهههاي قرن گذشته بازميگردد و بر قوانيني متكي است كه خطشناسي نيز از آن سود جسته است. بيان مسئله: با توجه به گسترش پژوهشهاي تجربي در زمينه روانشناسي كودك به ويژه به كمك دانش رفتاري و دادههاي اساسي كه روانشناسي سنجشي در مورد پرورش سيستم عصبي و مركزي ارائه دادهاند، نگرش بزرگسالان در جهات گوناگون رفتاري كودكان دستخوش تغييرات مختلفي شده است. بنا به تحقيق (ورپيلو) دو روند اساسي در توسعه و پيشرفت درك كودك مؤثر واقع ميشود كه يكي تشخيص شناخت اشياء و ديگري تمايز بين آنهاست. اهداف پژوهش الف: استفاده از نقاشي به عنوان وسيلهاي ساده براي سنجش رشد شناختي.
ب: به دست آوردن ارتباط بين جنسيت و رشد شناختي.
ج: به دست آوردن ارتباط بين سن و رشد شناختي.
اهميت پژوهش:
در عصر حاضر هر روز كه ميگذرد هنر كودكان اهميت بيشتري مييابد و به خاطر تأثيري كه روانشناسي و علوم تربيتي از آن به عمل ميآورد همپاي ديگر هنرهاي مختلف رو به تكامل و پيشرفت است، هنر و نقاشي كودكان گواه راستيني بر حقايق اجتماعي و روانشناسي است.
مقدمه:
نقاشي كودك يك پيام است آنچه را كه او نميتواند به لفظ درآورد و به ما انتقال دهد. بررسي و درك زبان نقاشي، اطلاعات ارزندهايي را در اختيار والدين، مربيان، روانشناسان و همه كساني ميگذارد كه خواهان درك و دريافت راز و رمز جهان كودك هستند اكتشاف نظامدار اين قلمرو به آخرين دهههاي قرن گذشته بازميگردد و بر قوانيني متكي است كه خطشناسي نيز از آنها سود جسته است. همچنين ديدگاه روان تحليلگري براساس بررسي گستره معاني نمادهائي كه در خوابديدهها و اسطورهها، افسانهها و در زندگي بازيافت ميشوند به غناي آن در قرن حاضر كمك كرده است. كودك همه مسائل خود را به واسطه نقاشي به تجربه درميآورد و خود را ميآزمايد و من خويشتن را بنا ميكند.
خطوط ترسيمي، انعكاسي از دنياي هيجاني او هستند و نقاشي به تنهايي به منزلة جهاني است كه به موازات افزايش هشياري و دگرگونيهاي كودك متحول ميگردد. (دادستان، پريرخ، 1374، ص 1)
فهرست مطالب
چكیده فصل اول بیان مسئله اهداف پژوهش اهمیت پژوهش فرضیه تعاریف عملیاتی الف: تعریف رشد شناختی ب: تست آدمك رنگی سایر فرضیهها
فصل اول مقدمه بیان مسئله اهداف پژوهش اهمیت پژوهش فرضیه دلایل ارائه فرضیه متغیرهای تحقیق سایر فرضیهها تعریف واژهها الف- تعریف نظری ب- تعریف عملی 1- تحول شناختی (رشدشناختی) زمینه تحول شناختی 2- تست آدمك رنگی
چكیده فصل دوم سوابق تحقیق بررسی نقاشی از دیدگاههای مختلف الف- دیدگاه تكاملی ب- دیدگاه پیاژه از نقاشی ج- دیدگاه روانكاوی د- دیدگاه هنرمندانه 4-دیدگاه هنرمندانه تفاوتهای پسران و دختران بكارگیری رنگ در نقاشی
فصل دوم اولین وسیله آموزش نقاشی چیست؟ بررسی دیدگاههای مختلف راجع به نقاشی 1- دیدگاه تكاملی: (نقاشی به مثابه بازی) 2- دیدگاه پیاژه مراحل رشد از نظر پیاژه الف - مرحله حسی - حركتی ب- مرحله پیش عملیاتی ج- مرحله عملیاتی عینی د- مرحله عملیات صوری 3- دیدگاه روانكاوی سوابق تحقیق پژوهش در مورد نقاشی نقاشیهای فرافكنی نقاشی سالم الف- امنیت و اعتماد به نفس ب- باز بودن ج- ثبات و نظم عوامل مؤثر در بیان نقاشی كودكان تفاوتهای خلقی در كودكان میزان فعال بودن تحریكپذیری بازداری و ترس تفاوتهای پسران و دختران تكامل چهرهنگاری مراحل تحول شناختی شكل آدم بكارگیری رنگ در نقاشی منشاء اهمیت رنگ
چكیده فصل سوم طرح مسأله ابزار پزوهش تست آدمك رنگی جامعه آماری روش نمونهگیری روش اجراء
فصل سوم طرح مسأله ابزار پژوهش تست آدمك رنگی جامعه آماری نمونه آماری روش نمونهگیری روش آماری فرمول آزمون t برای گروههای مستقل روش اجرا قابلیت اعتماد و اعتبار آزمون ترسیم آدمك
فصل چهارم توصیف اطلاعات جدول (1-2) - توزیع فراوانی نمرات سر دختران 6 ساله نمودار (2-2) – هیستوگرام نمرات سر دختران 6 ساله جدول (3-2) – توزیع فراوانی نمرات سر پسران 6 ساله نمودار (4-2) – هیستوگرام نمرات سر پسران 6 ساله جدول (5-2) – توزیع فراوانی نمرات طرح بدن دختران 6 ساله نمودار (6-2) – هیستوگرام نمرات طرح بدن دختران 6 ساله آزمون معنیدار بودن میانگین نمرات سر دختران و پسران 6 ساله جدول (7-2) – توزیع فراوانی نمرات طرح بدن پسران 6 ساله نمودار (8-2) – هیستوگرام نمرات طرح بدن پسران 6 ساله جدول (9-2) – توزیع فراوانی نمرات لباس دختران 6 ساله نمودار (10-2) – هیستوگرام نمرات لباس دختران 6 ساله جدول (1-3) – توزیع فراوانی نمرات لباس پسران 6 ساله نمودار (10-2) – هیستوگرام نمرات لباس پسران 6 ساله جدول (3-3) – توزیع فراوانی سر پسران 6 ساله نمودار (4-3) – هیستوگرام نمرات كلی دختران 6 ساله جدول (5-3) – توزیع فراوانی نمرات پسران 6 ساله نمودار (6-3) – هیستوگرام نمرات كلی پسران 6 ساله جدول (7-3) – توزیع فراوانی سر دختران 7 ساله نمودار (8-3) – هیستوگرام مربوط به نمرات سر دختران 7 ساله جدول (9-3) – توزیع فراوانی نمرات سر پسران 7 ساله نمودار (10-3) – هیستوگرام مربوط به نمرات سر پسران 7 ساله جدول (1-4) – توزیع فراوانی نمرات طرح بدن دختران 7 ساله نمودار (2-4) – هیستوگرام مربوط به نمرات طرح بدن دختران 7 ساله جدول (3-4) – توزیع فراوانی نمرات طرح بدن پسران 7 ساله نمودار (4-4) – هیستوگرام نمرات طرح بدن پسران 7 ساله جدول (5-4) – توزیع فراوانی نمرات لباس دختران 7 ساله نمودار (6-4) – هیستوگرام مربوط به نمرات لباس دختران 7 ساله جدول (7-4) – توزیع فراوانی در نمرات لباس پسران 7 ساله نمودار (6-4) – هیستوگرام مربوط به نمرات لباس پسران 7 ساله جدول (9-4) – توزیع فراوانی نمرات كلی دختران 7 ساله نمودار (10-4) – هیستوگرام نمرات كلی دختران 7 ساله جدول (1-5) – توزیع فراوانی نمرات كلی پسران 7 ساله نمودار (2-5) – هیستوگرام مربوط به نمرات كلی پسران 7 ساله جدول (3-5) – توزیع فراوانی نمرات سر دختران 8 ساله نمودار (4-5) – هیستوگرام مربوط به نمرات سر دختران 8 ساله جدول (5-5) – توزیع فراوانی نمرات سر پسران 8 ساله نمودار (6-5) – هیستوگرام مربوط به نمرات سر پسران 8 ساله جدول (7-5) – توزیع فراوانی نمرات طرح بدن دختران 8 ساله نمودار (8-5) – هیستوگرام مربوط به نمرات طرح بدن دختران 8 ساله جدول (9-5) – توزیع فراوانی نمرات طرح بدن پسران 8 ساله نمودار (10-5) – هیستوگرام مربوط به نمرات طرح بدن پسران 8 ساله جدول (1-6) – توزیع فراوانی نمرات لباس دختران 8 ساله نمودار (2-6) – هیستوگرام مربوط به نمرات لباس دختران 8 ساله جدول (3-6) – توزیع فراوانی لباس پسران 8 ساله نمودار (4-6) – هیستوگرام مربوط به نمرات لباس پسران 8 ساله جدول (5-6) – توزیع فراوانی نمرات كلی دختران 8 ساله نمودار (6-6) – هیستوگرام مربوط به نمرات كلی دختران 8 ساله جدول (7-6) – توزیع فراوانی نمرات كلی پسران 8 ساله نمودار (8-6) – هیستوگرام مربوط به نمرات كلی پسران 8 ساله جدول (9-6) – توزیع فراوانی به نمرات سر دختران 9 ساله نمودار (10-6) – هیستوگرام مربوط به نمرات سر دختران 9 ساله جدول (1-7) – توزیع فراوانی نمرات سر پسران 9 ساله نمودار (2-7) – هیستوگرام مربوط به نمرات سر پسران 9 ساله جدول (3-7) – توزیع فراوانی نمرات طرح بدن دختران 9 ساله نمودار (4-7) – هیستوگرام مربوط به نمرات طرح بدن دختران 9 ساله جدول (5-7) – توزیع فراوانی نمرات طرح بدن پسران 9 ساله نمودار (6-7) – هیستوگرام مربوط به طرح بدن پسران 9 ساله جدول (7-7) – توزیع فراوانی نمرات لباس دختران 9 ساله نمودار (8-7) – هیستوگرام مربوط به نمرات لباس دختران 9 ساله جدول (9-7) – توزیع فراوانی لباس پسران 9 ساله نمودار (10-7) – هیستوگرام مربوط به نمرات لباس پسران 9 ساله جدول (1-8) – توزیع فراوانی نمرات كلی دختران 9 ساله نمودار (2-8) – هیستوگرام مربوط به نمرات كلی دختران 9 ساله جدول (3-8) – توزیع فراوانی نمرات كلی پسران 9 ساله نمودار (4-8) – هیستوگرام مربوط به نمرات كلی پسران 9 ساله مقایسه سنی نمرات كلی دختران با یكدیگر الف- مقایسه نمرات كلی دختران 7 ساله با نمرات كلی دختران 6 ساله ب- مقایسه نمرات كلی دختران 7 ساله با نمرات كلی دختران 8 ساله ج- مقایسه نمرات كلی دختران 8 ساله با نمرات كلی دختران 9 ساله نمودار (9-8) – چندضلعی مقایسه سنی نمرات كلی دختران مقایسه سنی نمرات كلی پسران با یكدیگر الف- مقایسه نمرات كلی پسران 7 ساله با نمرات كلی پسران 6 ساله ب- مقایسه نمرات كلی پسران 7 ساله با نمرات كلی پسران 8 ساله ج.مقایسه نمرات كلی پسران 8 ساله با نمرات كلی پسران 9ساله نمودار (10-8) – چندضلعی مقایسه سنی نمرات كلی پسران جدول (1-9) – میانگین مقیاسهای دختران جدول (2-9) – میانگین مقیاسهای پسران جدول (1-9) – میانگین مقیاسهای دختران نمودار (3-9) – چندضلعی مقایسه نمرات كلی دختران و پسران نمودار (4-9) – چندضلعی مقایسه سنی نمرات كلی دختران و پسران شیوة اجرا نمرهگذاری و نتایج آماری آزمون آدمك رنگی جدول شماره 1- هنجارگزینی چاركی «مقیاس سر» در پسران براساس سن تقویمی جدول شماره 2- هنجارگزینی چاركی «مقیاس طرح بدنی» در پسران براساس سن تقویمی جدول شماره 3- هنجارگزینی چاركی «مقیاس لباس» در پسران براساس سن تقویمی جدول شماره 4- هنجارگزینی چاركی «مقیاس كلی در پسران» (براساس سن تقویمی) جدول شماره 5- هنجارگزینی چاركی «مقیاس سر» در دختران براساس سن تقویمی جدول شماره 6- هنجارگزینی چاركی «مقیاس طرح بدنی» در دختران براساس سن تقویمی جدول شماره 7- هنجارگزینی چاركی «مقیاس لباس» در دختران براساس سن تقویمی جدول شماره 8- هنجارگزینی چاركی «مقیاس كلی» در دختران براساس سن تقویمی ورقه نمرهگذاری تست آدمك رنگی الف) جدول شماره 1- مقیاس تحولیافتگی
فصل پنجم بحث و نتیجهگیری مزایای ابزارهای گردآوری اطلاعات محدودیتهای خارج از كنترل پژوهشگر الف- یادگیری نقاشی ب- میزان علائق و انگیزش آزمودنی ج- ترتیب تولد د- میزان هوش و- وضیت تحصیلی والدین م- تفاوتهای بین فردی پیشنهادات
بررسي و مقايسه ميزان رضايت مندي زناشويي زنان شاغل ديپلم و غير شاغل ديپلم شهرستان آبيك در سال 81 .
اين تحقيق با ارائه پرسشنامه رضايت زناشويي ENRLCH (ضمائم) انتخاب شده است . كه به دو گروه از زنان شاغل و غير شاغل ديپلم در سال 81 انجام گرفته است تا مقايسه اي گردد بين رضايت مندي زناشويي كه به عنوان متغير وابسته و زنان شاغل و غير شاغل به عنوان متغير مستقل در نظر گرفته شده اند.
رضايت مندي زناشويي كه باعث ثبات و دوام زندگي زناشويي مي شوند و به طور مستقيم تاثير مثبتي بر خانواده داشته و در نتيجه به ايفاي درست كنش ها و نقش هاي خانواده منجر خواهد شد .
اهميت پژوهش
پيش از هر چيز بايد براي سلامت خانواده تلاش كرد چرا كه اگر خانواده سالم باشد افراد سالم تحويل اجتماع ميدهد و اگر خانواده آشفته و ناسالم باشد ، به افزايش جنايات ، بيماريهاي رواني ، الكلسيم ، اعتياد به مواد مخدر ، فقر اقتصادي و فرهنگي ، جوانان از خود بيگانه و بسياري ناراحتي هاي اجتماعي ديگر كمك مي نمايد. همه ما بايد سعي خود را در بهبود و پيشرفت خانواده به كار ببريم تا ميزان رضايت مندي زناشويي نيز بالا رفته و مشكلات اجتماعي بهبود يابد.
يكي از مسائل عمده حاضر افزايش سرسام آور طلاق مي باشد. بيش از %60 پيوندهاي زناشويي در آمريكا به شكست مي انجامد . در هر سال حدود 1 ميليون زن و شوهر از هم جدا شده و متوسط طول ازدواج و زندگي زناشويي در آمريكا 4/9 سال است .
اهداف پژوهش
به طور كلي هدف از پژوهش حاضر مقايسه رضايت مندي بين زنان شاغل ديپلم و غير شاغل ديپلم پهرستان آبيك در سال 81 مي باشد .
با توجه به اين موضوع كه پرسشنامه رضايت ENRLCH در مورد دو گروه ذكر شده انجام مي گيرد .
فهرست مطالب
عنوان صفحه
مقدمه…………………………………………………………………………………………………… 4
موضوع پژوهش……………………………………………………………………………………… 6
اهميت پژوهش………………………………………………………………………………………. 6
اهداف پژوهش………………………………………………………………………………………. 7
فرضيه هاي تحقيق ………………………………………………………………………………….. 8
فرض تحقيق …………………………………………………………………………………………. 8
تعريف اصطلاحات و مفاهيم …………………………………………………………………….. 8
نيروي انساني نقش سازنده و كليدي در پيشبرد ماموريتها، هدفها، سياستها، خط مشي ها و استراتژيهاي سازمان داراست و از اركان رشد و بقاي سازمان محسوب ميگردد .در هر سازماني به منظور اثربخش نمودن امور و نيل به هدفهاي سازماني از معيارهايي استفاده ميكنند. اهم اين معيارها عبارتند از جذب، آموزش و حفظ نيروي انساني كارآمد و متخصص. از آنجا كه ويژگيهاي فردي منابع انساني با اثربخشي سازماني رابطه دارد، در اين راستا محققين براي دستيابي به نتايج مطلوب هدفهاي علمي و كاربردي را مدنظر قرار دادهاند. بدين منظور قصد بررسي و پاسخگويي به اين سوالات را دارند: (1) آيا بين سابقه كاري منابع انساني واثر بخشي مدارس غير انتفاعي رابطه معني داري وجوددارد؟ (2) آيا بين تحصيلات منابع انساني و اثر بخشي مدارس غير انتفاعي رابطه معني داري وجود دارد؟ (3) آيا بين شخصيت منابع انساني و اثربخشي مدارس غير انتفاعي رابطه معني داري وجود دارد؟ در اين تحقيق، سابقه كار، تحصيلات و شخصيت متغير مستقل و اثربخشي متغير وابسته در نظر گرفته شده است. با توجه به سوالات تحقيق سه فرضيه براي آن تدوين گرديد كه براي تجزيه و تحليل فرضيه ها پرسشنامه 47 سوالي طراحي، توزيع و جمع آوري شد. پس از بررسي و تحليل سوالات و آزمون فرضيه ها به روش «كاي دو» مشخص گرديد كه بين سابقه كاري منابع انساني و اثربخشي (فرضيه اول ) رابطه معني داري وجود ندارد ولي بين تحصيلات و شخصيت منابع انساني و اثربخشي سازماني (فرضيه دوم و سوم ) رابطه معني داري وجود دارد.
فهرست مطالب:
مقدمه بیان مساله اهمیت موضوع سوالات تحقیق اهداف تحقیق فرضیه های تحقیق روشها و ابزار جمع آوری داده ها و اطلاعات روش تجزیه و تحلیل داد ها و اطلاعات تجزیه و تحلیل داده ها و اطلاعات پیشنهادات بر مبنای نتایج تحقیق مقایسه اثربخشی مدارس دولتی با مدارس غیر انتفاعی سلامت سازمانی مفهوم سلامت سلامت سازمانی پویاییهای سازمانی ویژگیهای سازمان سالم مولفه های سلامت سازمانی کارکردهای سیستم سلامت سازمانی و اثربخشی مروری بر تحقیقات انجام شده درمورد سلامت سازمانی
تجزیه و تحلیل داده ها و اطلاعات
نتیجه آزمون فرضیه اول
نتیجه آزمون فرضیه دوم
نتیجه آزمون فرضیه سوم
پیشنهادات بر مبنای نتایج تحقیق
پیشنهادات به مدیریت مدارس و کارشناسان ستادی نتیجه گیری و پیشنهادات
در اين مقاله يك دسته بندي از انواع پژوهش در «پژوهش در عمليات» ارائه ميشود و مراحل و روش انجام هر يك از انواع پژوهش شرح داده مي شود. انواع پژوهش در پژوهش در عمليات، روش پژوهش در حل مسائل واقعي، استخراج مسئله، مدلسازي، تعريف مدل، هدف استفاده از مدل، دلايل استفاده از مدل، هدف از مطالعه سيستمها و عمليات از طريق مدل، انواع مدلها، اصول مدلسازي، مدلهاي كلاسيك پژوهش در عمليات، روش مدلسازي، سادهسازي مدلها، حل مدل، اعتبارسنجي مدل، پيادهسازي مدل، روش پژوهش در توسعه مدل يا روش حل براي مسائل كلاسيك، توسعه روش حل براي مسائل كلاسيك، روش پژوهش در توسعه تئوريها و فنون عمومي از جمله مباحث اين مقاله هستند.
كليدواژه : پژوهش در عمليات؛ پژوهش عملياتي؛ تحقيق در عمليات؛ روش پژوهش؛ مدلسازي؛ توسعه مدل؛ اعتبارسنجي؛ حل مسائل واقعي؛ توسعه تئوري
1- مقدمه
اين مقاله به روش پژوهش در حوزه پژوهش در عمليات اختصاص دارد. در اين مقاله كليات روش پژوهش مدنظر قرار ميگيرد و از جزئيات فنون سخني به ميان نميآيد و خواننده ميتواند براي مطالعه بيشتر در زمينه فنون پژوهش در عمليات، به موضوعات مربوط مراجعه كند. آنچه كه در اين مقاله مورد تأكيد است انواع پژوهش و خصوصيات آنان در حوزه پژوهش در عمليات است و روشهاي جمعآوري دادهها، آزمونهاي آماري و مهارتهايي كه هر پژوهشگر بايد كسب نمايد شرح داده نميشوند و به جاي آن ابزار اصلي پژوهش در عمليات، مدلها، مورد بررسي قرار ميگيرند.
2- انواع پژوهش در پژوهش در عمليات
در يك دستهبندي عمومي، اگر پژوهش براي حل مسائل مشخص و موجود انجام شود نوع پژوهش از جهت خروجي، كاربردي خواهد بود و اگر توسعه تئوريها و روشهاي عمومي براي توليد دانش هدف باشد نوع پژوهش، محض خواهد بود.
با هدف تدوين روش پژوهش براي پژوهش در عمليات، در اينجا دستهبندي عمليتري از انواع پژوهش در پژوهش در عمليات ارائه ميكنيم. در اين دستهبندي سه نوع پژوهش قابل تشخيص است؛
حل مسائل واقعي
توسعه مدل يا روش حل براي مسائل كلاسيك
توسعه تئوريها يا فنون عمومي.
در حل مسائل واقعي، متخصص پژوهش در عمليات با مسئلهاي مربوط به يك عمليات در حال اجرا روبروست. صرفنظر از اينكه مشكل چه باشد و چگونه توسط سفارشدهنده مطرح شده باشد ممكن است از ديدگاه پژوهش در عمليات ناشناخته بوده، و به درستي تعريف نشده باشد يا چيزي به غير از آنچه باشد كه مدنظر سفارشدهنده است. بنابراين تعريف مسئله در اين نوع پژوهش از اهميت بالايي برخوردار است. واقعي بودن مسئله ضرورت دقت در تعيين مفروضات، جمعآوري دادهها، تعيين پارامترها و روابط و تدوين اهداف عمليات و شاخصهاي اثربخشي را دوچندان مينمايد. عوامل اشاره شده نقش تعيينكنندهاي در تعريف مسئله و دستيابي به راهحل دارند. راهحل پيشنهادي در حل مسائل واقعي زماني ارزشمند است كه بتواند در عمل پياده شود. يعني تطبيق و تعديل راهحل پژوهش به شكلي كه به راهحل عملياتي و واقعي منجر شود بسيار مهم است.
مسائل كلاسيك، مسائلي هستند كه به دليل تشابه در بسياري از عمليات مختلف، پژوهشهاي متعدد براي ارائه راهحل و دارا شدن سابقه علمي در كتابها و مقالههاي مربوط به پژوهش در عمليات، به شكل كلاسيك در آمدهاند. مسئله فروشنده دورهگرد، مسئله مسيريابي وسايل ترابري، مسائل برش و چيدمان، تعادل خط مونتاژ، مسئله زمانبندي خدمه پرواز، مسئله تخصيص مضاعف و زمانبندي كارگاهي از مسائل كلاسيك به شمار ميآيند. اين مسائل كاملاً شناخته شده هستند. اهداف، شاخصهاي اثربخشي، محدوديتها و قيود، پارامترها و مفروضات هر يك از مسائل كلاسيك مشخص و روشن هستند. خصوصيات راهحل، مشخص و به صورت مستقيم قابل كاربرد در موارد واقعي هستند. نيازي به جمعآوري دادههاي واقعي نيست و داده هاي فرضي كه به شرايط واقعي اين نوع مسائل شبيه باشد كفايت ميكند. در حل اين نوع مسائل، پژوهشگر با توسعه مدلي از مسئله، روش حل مسئله يا هر دو روبروست.
در توسعه تئوريها يا فنون عمومي، حل مسئله واقعي يا كلاسيك مدنظر نيست بلكه پژوهشگر قصد دارد تئوريهاي جديدي را در قالب قضايا و روابط براي مفاهيم، اصول و فنون موجود بيان دارد يا فن جديدي را براي استفاده در حل مدلها ابداع نمايد. در اينجا هدف، كاربرد نتايج پژوهش در حل مسائل نيست (اگر چه ممكن است از آنها استفاده شود) بلكه توليد دانش در حوزه پژوهش در عمليات است. در اين نوع پژوهش، پژوهشگر با تعريف مسئله، جمعآوري دادهها، مدلسازي و كاربرد نتايج حل مدل روبرو نيست و بنابراين روش پژوهش، متفاوت و كمتر قابل مستندسازي خواهد بود.
همانطور كه مشاهده ميشود روش پژوهش در هر دسته متفاوت از ديگر دستهها خواهد بود. دسته اول و دوم براساس تعاريف، پژوهش كاربردي هستند اما ممكن است پژوهشهاي دسته اول منجر به انجام پژوهشهاي دسته دوم و سوم و پژوهش دسته دوم منجر به پژوهش دسته سوم گردد. پژوهش در دسته سوم، پژوهش از نوع محض است. در ادامه روش پژوهش در اين دستهها شرح داده ميشوند.
فصل اول كليات پژوهش مقدمه: بدون شك سلامت افراد جامعه اهميت بسزايي دارد. جوامع انساني بدون حفظ سلامت و رعايت بهداشت نمي توانند بقا و استمرار خود را حفظ كنند. بيماري و ناتواني، روابط انساني را مختل و در نتيجه احساس امنيت و همبستگي را از انسان سلب مي سازد. پس طبيعي است كه علم طب با هدف دستيابي به اطلاعات جديد همواره در حفظ و بهبود سلامت جامعه تلاش ميكند. حفظ سلامت جسماني افراد يك جامعه معني جلوگيري از شيوع يا ريشه كن ساختن بيماريهايي كه باعث از كار افتادن يا نابودي انسان مي شوند. همانطور كه بهداشت به عنوان وظيفه علم طب و در حيطه علوم پزشكي از اهميت شاياني برخودار است و حفظ سلامت جسماني افراد بدان وابسته است، بهداشت و سلامت رواني فرد فرد جامعه نيز مورد توجه خاص متخصصين و دست اندركاران قرار گرفته است. آنچه امروزه به عنوان بهداشت رواني در جوامع مختلف مطرح است، در حقيقت يك رشته تخصصي در محدوده روانپزشكي محسوب مي شود. اما آنچه در بدو امر بايد بدان اشاره كرد اين مسئله مهم است كه با توجه به تفاوتهاي عمدهاي كه بين بيمارهايي رواني و بيماريهايي جسماني وجود دارد، بهداشت رواني در عملي ساختن اهداف خود با مشكلات فراواني روبروست.
فهرست مطالب : فصل اول : کلیات پژوهش مقدمه موضوع و بیان مسئله اهمیت و ضرورت پژوهش فرضیه های پژوهش تعاریف عملیاتی متغیرها فصل دوم : پیشینه های پژوهش مفاهیم بهداشت روانی انواع پیشگیری در بهداشت روانی سرطان – عوامل روان شناختی مؤثر در بروز سرطان روند بیماری پیش آگاهی سندرم های روانپزشکی در بیماران سرطانی درمان زندگی پس از سرطان فصل سوم : روش اجرایی پژوهش جامعه آماری نمونه پاسخ گویی و نمره گذاری میزانهای روایی میزانهای بالینی فصل چهارم : تجزیه و تحلیل آماری فصل پنجم : نتیجه گیری محدودیتهای پژوهش پیشنهادات پژوهش منابع
فصل اول كليات پژوهش مقدمه: بدون شك سلامت افراد جامعه اهميت بسزايي دارد. جوامع انساني بدون حفظ سلامت و رعايت بهداشت نمي توانند بقا و استمرار خود را حفظ كنند. بيماري و ناتواني، روابط انساني را مختل و در نتيجه احساس امنيت و همبستگي را از انسان سلب مي سازد. پس طبيعي است كه علم طب با هدف دستيابي به اطلاعات جديد همواره در حفظ و بهبود سلامت جامعه تلاش ميكند. حفظ سلامت جسماني افراد يك جامعه معني جلوگيري از شيوع يا ريشه كن ساختن بيماريهايي كه باعث از كار افتادن يا نابودي انسان مي شوند. همانطور كه بهداشت به عنوان وظيفه علم طب و در حيطه علوم پزشكي از اهميت شاياني برخودار است و حفظ سلامت جسماني افراد بدان وابسته است، بهداشت و سلامت رواني فرد فرد جامعه نيز مورد توجه خاص متخصصين و دست اندركاران قرار گرفته است. آنچه امروزه به عنوان بهداشت رواني در جوامع مختلف مطرح است، در حقيقت يك رشته تخصصي در محدوده روانپزشكي محسوب مي شود. اما آنچه در بدو امر بايد بدان اشاره كرد اين مسئله مهم است كه با توجه به تفاوتهاي عمدهاي كه بين بيمارهايي رواني و بيماريهايي جسماني وجود دارد، بهداشت رواني در عملي ساختن اهداف خود با مشكلات فراواني روبروست.
فهرست مطالب : فصل اول : کلیات پژوهش مقدمه موضوع و بیان مسئله اهمیت و ضرورت پژوهش فرضیه های پژوهش تعاریف عملیاتی متغیرها فصل دوم : پیشینه های پژوهش مفاهیم بهداشت روانی انواع پیشگیری در بهداشت روانی سرطان – عوامل روان شناختی مؤثر در بروز سرطان روند بیماری پیش آگاهی سندرم های روانپزشکی در بیماران سرطانی درمان زندگی پس از سرطان فصل سوم : روش اجرایی پژوهش جامعه آماری نمونه پاسخ گویی و نمره گذاری میزانهای روایی میزانهای بالینی فصل چهارم : تجزیه و تحلیل آماری فصل پنجم : نتیجه گیری محدودیتهای پژوهش پیشنهادات پژوهش منابع
هدف از اين تحقيق آن است كه به اين پرسش پاسخي داده شود : كه آيا بين مردان بازنشسته و شاغل تفاوتي در ميزان افسردگي ديده مي شود يا خير ؟
فرضيه تحقيق :
به اين صورت مطرح شده است : ميزان افسردگي در مردان بازنشسته ،از ميزان افسردگي در مردان شاغل ، بيشتر است .
جامعه آماري در مورد پژوهش عبارت است :
از تحقيق روي 60 نفر (30 نفر شاغل و 30 نفر بازنشسته) كه با استفاده از روش نمونه گيري كه در دسترس است ، اين انتخاب صورت گرفته است كه در شهر نظرآباد زندگي مي كنند . براي اندازه گيري ميزان افسردگي ، افراد مورد مطالعه از آزمون يك استفاده شده است . براي تجزيه و تحليل از فرمول t استفاده شد ، كه معني دار بودن تفاوت افسردگي دو گروه مورد بررسي قرار گيرد .
نتيجه بدست آنده از فرمول t ، فرضيه تحقيق را تاييد كرد و نتيجه گرفته شد ، كه ميزان افسردگي در مردان بازنشسته ، به علت بيكاري بيشتر از افراد شاغل است .
فهرست مطالب
چکیده تحقیق میزان افسردگی فرضیه تحقیق مقدمه پیشگیری موضوع تحقیق اهمیت تحقیق فرضیه تحقیق اصطلاحات و واژه ها مقدمه ای بر شناخت افسردگی مرورری بر تاریخچه افسردگی تاریخچه افسردگی در ایران افسردگی دیدگاه های درمان افسردگی الگوی زیستی افسردگی عوامل ژنتیکی و افسردگی اساس نور و شیمیایی افسردگی فرضیه نوراپی نفرین و کاته کولامین فرضیه فلوکستین (پروزاک)و ایندول آمین نظریه روان پویشی افسردگی شخصیت فرد افسرده درمان روان پویشی افسردگی نظریه های رفتاری در مورد افسردگی درمان مبتنی بر نظریه های رفتاری نظریه شناختی در مورد افسردگی درمان شناختی بک اساسی ترین پیشداوریهای شناختی درمورد افراد افسرده مکانیسم های دفعای سالمندان طبقه بندی افسردگی افسردگی پیری علائم افسردگی نشانه های کسالت روحی عزلت جویی و کناره گیری منفی گرایی نشانه های کاهش احساس حیاتی چاره یابی برای بیماری افسردگی تقویت کننده روحی درمان الکتریکی لکوتومی بستری کردن در بیمارستان معایب بستری کردن روش روان شناختی مشاوره روان درمانی پیشینه تحقیق جامعه مورد تحقیق نمونه مورد تحقیق ابزار تحقیق و نمونه برداری روش گردآوری داده ها روش آماری و تحلیل داده ها تصحیح و نمره گذاری اعتبار و روایی تست بک تفسیر آزمون افسردگی بک بازنشستگان(جدول( تفسیر آزمون افسردگی بک شاغلان(جدول( محدودیت ها پیشنهادات منابع
هدف از اين تحقيق آن است كه به اين پرسش پاسخي داده شود : كه آيا بين مردان بازنشسته و شاغل تفاوتي در ميزان افسردگي ديده مي شود يا خير ؟
فرضيه تحقيق :
به اين صورت مطرح شده است : ميزان افسردگي در مردان بازنشسته ،از ميزان افسردگي در مردان شاغل ، بيشتر است .
جامعه آماري در مورد پژوهش عبارت است :
از تحقيق روي 60 نفر (30 نفر شاغل و 30 نفر بازنشسته) كه با استفاده از روش نمونه گيري كه در دسترس است ، اين انتخاب صورت گرفته است كه در شهر نظرآباد زندگي مي كنند . براي اندازه گيري ميزان افسردگي ، افراد مورد مطالعه از آزمون يك استفاده شده است . براي تجزيه و تحليل از فرمول t استفاده شد ، كه معني دار بودن تفاوت افسردگي دو گروه مورد بررسي قرار گيرد .
نتيجه بدست آنده از فرمول t ، فرضيه تحقيق را تاييد كرد و نتيجه گرفته شد ، كه ميزان افسردگي در مردان بازنشسته ، به علت بيكاري بيشتر از افراد شاغل است .
فهرست مطالب
چکیده تحقیق میزان افسردگی فرضیه تحقیق مقدمه پیشگیری موضوع تحقیق اهمیت تحقیق فرضیه تحقیق اصطلاحات و واژه ها مقدمه ای بر شناخت افسردگی مرورری بر تاریخچه افسردگی تاریخچه افسردگی در ایران افسردگی دیدگاه های درمان افسردگی الگوی زیستی افسردگی عوامل ژنتیکی و افسردگی اساس نور و شیمیایی افسردگی فرضیه نوراپی نفرین و کاته کولامین فرضیه فلوکستین (پروزاک)و ایندول آمین نظریه روان پویشی افسردگی شخصیت فرد افسرده درمان روان پویشی افسردگی نظریه های رفتاری در مورد افسردگی درمان مبتنی بر نظریه های رفتاری نظریه شناختی در مورد افسردگی درمان شناختی بک اساسی ترین پیشداوریهای شناختی درمورد افراد افسرده مکانیسم های دفعای سالمندان طبقه بندی افسردگی افسردگی پیری علائم افسردگی نشانه های کسالت روحی عزلت جویی و کناره گیری منفی گرایی نشانه های کاهش احساس حیاتی چاره یابی برای بیماری افسردگی تقویت کننده روحی درمان الکتریکی لکوتومی بستری کردن در بیمارستان معایب بستری کردن روش روان شناختی مشاوره روان درمانی پیشینه تحقیق جامعه مورد تحقیق نمونه مورد تحقیق ابزار تحقیق و نمونه برداری روش گردآوری داده ها روش آماری و تحلیل داده ها تصحیح و نمره گذاری اعتبار و روایی تست بک تفسیر آزمون افسردگی بک بازنشستگان(جدول( تفسیر آزمون افسردگی بک شاغلان(جدول( محدودیت ها پیشنهادات منابع
هدف از اين تحقيق آن است كه به اين پرسش پاسخي داده شود : كه آيا بين مردان بازنشسته و شاغل تفاوتي در ميزان افسردگي ديده مي شود يا خير ؟
فرضيه تحقيق :
به اين صورت مطرح شده است : ميزان افسردگي در مردان بازنشسته ،از ميزان افسردگي در مردان شاغل ، بيشتر است .
جامعه آماري در مورد پژوهش عبارت است :
از تحقيق روي 60 نفر (30 نفر شاغل و 30 نفر بازنشسته) كه با استفاده از روش نمونه گيري كه در دسترس است ، اين انتخاب صورت گرفته است كه در شهر نظرآباد زندگي مي كنند . براي اندازه گيري ميزان افسردگي ، افراد مورد مطالعه از آزمون يك استفاده شده است . براي تجزيه و تحليل از فرمول t استفاده شد ، كه معني دار بودن تفاوت افسردگي دو گروه مورد بررسي قرار گيرد .
نتيجه بدست آنده از فرمول t ، فرضيه تحقيق را تاييد كرد و نتيجه گرفته شد ، كه ميزان افسردگي در مردان بازنشسته ، به علت بيكاري بيشتر از افراد شاغل است .
فهرست مطالب
چکیده تحقیق میزان افسردگی فرضیه تحقیق مقدمه پیشگیری موضوع تحقیق اهمیت تحقیق فرضیه تحقیق اصطلاحات و واژه ها مقدمه ای بر شناخت افسردگی مرورری بر تاریخچه افسردگی تاریخچه افسردگی در ایران افسردگی دیدگاه های درمان افسردگی الگوی زیستی افسردگی عوامل ژنتیکی و افسردگی اساس نور و شیمیایی افسردگی فرضیه نوراپی نفرین و کاته کولامین فرضیه فلوکستین (پروزاک)و ایندول آمین نظریه روان پویشی افسردگی شخصیت فرد افسرده درمان روان پویشی افسردگی نظریه های رفتاری در مورد افسردگی درمان مبتنی بر نظریه های رفتاری نظریه شناختی در مورد افسردگی درمان شناختی بک اساسی ترین پیشداوریهای شناختی درمورد افراد افسرده مکانیسم های دفعای سالمندان طبقه بندی افسردگی افسردگی پیری علائم افسردگی نشانه های کسالت روحی عزلت جویی و کناره گیری منفی گرایی نشانه های کاهش احساس حیاتی چاره یابی برای بیماری افسردگی تقویت کننده روحی درمان الکتریکی لکوتومی بستری کردن در بیمارستان معایب بستری کردن روش روان شناختی مشاوره روان درمانی پیشینه تحقیق جامعه مورد تحقیق نمونه مورد تحقیق ابزار تحقیق و نمونه برداری روش گردآوری داده ها روش آماری و تحلیل داده ها تصحیح و نمره گذاری اعتبار و روایی تست بک تفسیر آزمون افسردگی بک بازنشستگان(جدول( تفسیر آزمون افسردگی بک شاغلان(جدول( محدودیت ها پیشنهادات منابع
چكيده در اين تحقيق،به بررسي عزت نفس بين زنان متأهل و مجرد پرداخته شد بدين ترتيب كه ميزان عزت نفس را با تست كوپراسميت مورد سنجش قرار داديم. نمونه تحقيق 30 نفر زن متأهل و 30 نفر مجرد در نظر گرفته شد، پس از بدست آوردن نمرات خام، جدول توزيع فراواني، شاخصهاي گرايش مركزي و پراكنش، نمودارهاي چند ضلعي ترسيم شد و در نهايت از طريق آزمونt گروههاي مستقل به بررسي تفاوت بين عزت نفس دو گروه پرداختيم . از آنجائيكه t بدست آمده كوچكتر از t جدول بود به اين نتيجه رسيديم كه تفاوتي بين عزت نفس زنان متأهل و مجرد وجود ندارد . مقدمه در روان شناسي شخصيت و روان شناسي اجتماعي مباحث جنجال برانگيزي مطرح مي شوند، اين مباحث جذابيت خاصي را براي محققين ايجاد نموده و زمينه مساعدي را براي برپايي تحقيقات بنيادي و كار بردي فراهم ساخته اند. يكي از موضوعاتي كه همواره به مانند پلي ارتباط بين روان شناسي شخصيت و روان شناسي اجتماعي را ايجاد مي كند،مبحث خويشتن است . در مبحث خويشتن ، عزت نفس ، كنترل خويشتن و… عنوان مي گردد . در حال حاضر، تحقيقات فراواني در زمينه عزت نفس صورت مي گيرد كه عوامل شكل دهنده آن را معرفي خواهند كرد .(كريمي، يوسف،1364، ص 24 ) در زمينه عوامل مؤثر بر عزت نفس عنوان مي گردد كه عوامل گوناگوني در ارتباط با آن مي باشند ،كه اين پژوهش هدف آن است از تفاوت هاي متعددي كه بين مجردين و متأهلين وجود دارد عزت نفس مورد ارزيابي قرار مي گيرد. به عبارت ديگر رابطه ازدواج و عزت نفس مورد بررسي قرار مي گيرد .
فهرست مطالب
چکیده مقدمه موضوع تحقیق فایده، اهمیت، هدف تحقیق فرضیه های تحقیق تعریف عملیاتی الف) مفاهیم نظری تحقیق مفهوم خود ابعاد عزت نفس 1ـ تنفر از خود 2ـ شک و تردید درباره خود 3ـ تأیید خود نقش خانواده در شکل گیری عزت نفس عوامل مؤثر در رشد عزت نفس زمینه های عزت نفس عزت نفس اجتماعی عزت نفس تحصیلی عزت نفس خانوادگی عزت نفس جسمانی عزت نفس کلی عزت نفس و عملکرد سودمند علت اصلی کدام است ؟ ب) دیدگاههای نظری در مورد عزت نفس عزت نفس در متون اسلامی عزت نفس از دیدگاه روان شناسان ج ـ تحقیقات انجام شده 1ـ تحقیقات انجام شده در خارج 2ـ تحقیقات انجام شده در ایران مقدمه جامعه مورد تحقیق نمونه و روش نمونه گیری روش جمع آوری اطلاعات مشخصات پرسشنامه اعتبار و پایایی آزمون روش تجزیه و تحلیل جدول توزیع فراوانی شماره (1) محاسبه شاخص های گرایش مرکزی گروه اول جدول توزیع فراونی شماره (2) محاسبه شاخص های گرایش مرکزی گروه دوم محاسبات استنباطی نتیجه گیری مقدمه خلاصه نتیجه محدودیتهای پژوهش پیشنهادات منابع
چكيده در اين تحقيق،به بررسي عزت نفس بين زنان متأهل و مجرد پرداخته شد بدين ترتيب كه ميزان عزت نفس را با تست كوپراسميت مورد سنجش قرار داديم. نمونه تحقيق 30 نفر زن متأهل و 30 نفر مجرد در نظر گرفته شد، پس از بدست آوردن نمرات خام، جدول توزيع فراواني، شاخصهاي گرايش مركزي و پراكنش، نمودارهاي چند ضلعي ترسيم شد و در نهايت از طريق آزمونt گروههاي مستقل به بررسي تفاوت بين عزت نفس دو گروه پرداختيم . از آنجائيكه t بدست آمده كوچكتر از t جدول بود به اين نتيجه رسيديم كه تفاوتي بين عزت نفس زنان متأهل و مجرد وجود ندارد . مقدمه در روان شناسي شخصيت و روان شناسي اجتماعي مباحث جنجال برانگيزي مطرح مي شوند، اين مباحث جذابيت خاصي را براي محققين ايجاد نموده و زمينه مساعدي را براي برپايي تحقيقات بنيادي و كار بردي فراهم ساخته اند. يكي از موضوعاتي كه همواره به مانند پلي ارتباط بين روان شناسي شخصيت و روان شناسي اجتماعي را ايجاد مي كند،مبحث خويشتن است . در مبحث خويشتن ، عزت نفس ، كنترل خويشتن و… عنوان مي گردد . در حال حاضر، تحقيقات فراواني در زمينه عزت نفس صورت مي گيرد كه عوامل شكل دهنده آن را معرفي خواهند كرد .(كريمي، يوسف،1364، ص 24 ) در زمينه عوامل مؤثر بر عزت نفس عنوان مي گردد كه عوامل گوناگوني در ارتباط با آن مي باشند ،كه اين پژوهش هدف آن است از تفاوت هاي متعددي كه بين مجردين و متأهلين وجود دارد عزت نفس مورد ارزيابي قرار مي گيرد. به عبارت ديگر رابطه ازدواج و عزت نفس مورد بررسي قرار مي گيرد .
فهرست مطالب
چکیده مقدمه موضوع تحقیق فایده، اهمیت، هدف تحقیق فرضیه های تحقیق تعریف عملیاتی الف) مفاهیم نظری تحقیق مفهوم خود ابعاد عزت نفس 1ـ تنفر از خود 2ـ شک و تردید درباره خود 3ـ تأیید خود نقش خانواده در شکل گیری عزت نفس عوامل مؤثر در رشد عزت نفس زمینه های عزت نفس عزت نفس اجتماعی عزت نفس تحصیلی عزت نفس خانوادگی عزت نفس جسمانی عزت نفس کلی عزت نفس و عملکرد سودمند علت اصلی کدام است ؟ ب) دیدگاههای نظری در مورد عزت نفس عزت نفس در متون اسلامی عزت نفس از دیدگاه روان شناسان ج ـ تحقیقات انجام شده 1ـ تحقیقات انجام شده در خارج 2ـ تحقیقات انجام شده در ایران مقدمه جامعه مورد تحقیق نمونه و روش نمونه گیری روش جمع آوری اطلاعات مشخصات پرسشنامه اعتبار و پایایی آزمون روش تجزیه و تحلیل جدول توزیع فراوانی شماره (1) محاسبه شاخص های گرایش مرکزی گروه اول جدول توزیع فراونی شماره (2) محاسبه شاخص های گرایش مرکزی گروه دوم محاسبات استنباطی نتیجه گیری مقدمه خلاصه نتیجه محدودیتهای پژوهش پیشنهادات منابع
دراین تحقیق به بررسی میزان رضایت شغلی و عوامل موثر بر آن در کارخانه راد فرمان می پردازیم رضایت شغلی را نگرش آگاهانه مثبت و کلی فرد نسبت به شغل خویش تعریف نموده و سپس به تعاریف مفاهیم مرتبط با موضوع پرداخته می شود.
عوامل متعددی را به عنوان متغیرهای مستقل تحقیق که در ارتباط با متغیر تابع رضایت شغلی دارند را شناسایی و پیرامون هر کدام بحث نظری و نتایج تحقیقات گذشته بیان می شود. به طور کلی متغیرها و عوامل تاثیر گذار بر رضایت شغلی در سه حوزه فردی و انگیزشی , سازمانی و اجتماعی دسته بندی شده و سپس تمامی متغیرهای مورد نظر در قالب یک مدل منسجم , در ارتباط با متغیر تابع قرار گرفته که هر رابطه نشاندهنده یک فرضیه تحقیق می باشد.
جامعه آماری تحقیق شامل کارکنان کارخانه راد فرمان که با شیوه نمونه گیری تصادفی و بر اساس محاسبات انجام شده از آن 110 نفر به عنوان نمونه گرفته شده است.
پس ازجمع آوری اطلاعات مورد نیاز , ابزار آماری متناسب با فرضیه های تحقیق که مهم ترین آنها تحلیل رگرسیون , آزمون Oneway وF می باشند به کار گرفته شده و نهایتا دیاگرام مسیر , جهت تاثیر گذاری متغیرها بر روی متغیر تابع می باشد.
نتایج نشان می دهد که میانگین میزان رضایت شغلی بین کارکنان 06/2 میباشد که حاکی از آن است که کارکنان در حد متوسط رضایت دارند.
فهرست مطالب
چکیده تحقیق فصل اول مقدمه طرح مساله اهمیت موضوع اهداف تحقیق فرضیات تحقیق تعریف عملیاتی تعریف مفاهیم و اصطلاحات مدل نظری تحقیق
فصل دوم ادبیت تحقیق پیشینه تحقیق نظریات جامعه شناسان و رضایت الگوی پارسونز نظریه نیازها نتیجه گیری و جمع بندی نظریات عوامل دیگر موثر بر رضایت شغلی
فصل سوم روش تحقیق واحد تحلیل جامعه آماری نمونه گیری حجم نمونه تعریف مفاهیم و سنجش متغیرها نمره گذاری مقیاس رضایت شغلی
فصل چهارم آمار توصیفی ضرایب همبستگی کلیه متغیرهای تحقیق تحلیل دو متغیری و رگرسیون چند متغیری
فصل پنجم خلاصه تحقیق نتیجه گیری پیشنهادات کاربردی مشکلات تحقیق فهرست منابع
در دنياي امروزه هيجانات ، تنش ها ، عصبيت ها وعوامل متعددي از اين قبيل حاكم بر زندگي روزمره افراد هستند .
هر كدام از افراد جامعه امروزي در برخورد مستقيم با انواع استرسها و شرايط عصبي قرار دارند .محيط زندگي اجتماعي ، خانواده وهر آنچه فرد با آن در ارتباط است ميتواند بعنوان عامل تنش زا جريان زندگي اورا به سمت بحرانها ونگرانيها سوق دهد .
امروزه تجارب تنش زا ناخواسته عكس العمل افراد را تعيين مي كنند . بدين ترتيب كه وقتي فردي يك تجربه ناخوشايند واسترس همراه با آن را دريافت مي كند واكنش منفي بصورت اضطراب خود كم بيني ، افسردگي وغيره را از خود بروز مي دهد . زيرا قدرت برخورد مقابله طبيعي با مشكلات را در نيافته وشايد نمي تواند كه دريافت صحيحي ا زموقعيت خود داشته باشد .
از معضلات جامعه امروزي وشايد از بزرگترين آنها مسائل اضطراب است وافسردگي كه هر كدام را به اختصار بيان مي داريم .
اضطراب ، دلشوره ، تشويش ، نگراني ،دلهره ، دلواپسي ، بي قراري ، دل آشوبه ونابساماني حالاتي هستند كه هر انساني خواه وناخواه آنرا تجربه كرده است . مي توان با اطمينان گفت كه امكان ندارد انسان در اين جهان زيسته باشد وتجربه اضطراب را نداشته باشد ( معانه ، 1370).
ممكن است اضطراب را يك نوع درد داخلي دانست كه سبب ايجاد هيجان وبه هم ريختن تعادل موجود مي گردد و چون بشر دائما به منظور برقراري تعادل كوشش مي كند بنابراين مي توان گفت كه اضطراب يك محرك قوي است .
امكان دارد اين محرك مضر باشد واين خود بستگي دارد به درجه ترس ومقدار وخطراتي كه متوجه فرد است (شاملو 1369).
در دنياي امروزه هيجانات ، تنش ها ، عصبيت ها وعوامل متعددي از اين قبيل حاكم بر زندگي روزمره افراد هستند .
هر كدام از افراد جامعه امروزي در برخورد مستقيم با انواع استرسها و شرايط عصبي قرار دارند .محيط زندگي اجتماعي ، خانواده وهر آنچه فرد با آن در ارتباط است ميتواند بعنوان عامل تنش زا جريان زندگي اورا به سمت بحرانها ونگرانيها سوق دهد .
امروزه تجارب تنش زا ناخواسته عكس العمل افراد را تعيين مي كنند . بدين ترتيب كه وقتي فردي يك تجربه ناخوشايند واسترس همراه با آن را دريافت مي كند واكنش منفي بصورت اضطراب خود كم بيني ، افسردگي وغيره را از خود بروز مي دهد . زيرا قدرت برخورد مقابله طبيعي با مشكلات را در نيافته وشايد نمي تواند كه دريافت صحيحي ا زموقعيت خود داشته باشد .
از معضلات جامعه امروزي وشايد از بزرگترين آنها مسائل اضطراب است وافسردگي كه هر كدام را به اختصار بيان مي داريم .
اضطراب ، دلشوره ، تشويش ، نگراني ،دلهره ، دلواپسي ، بي قراري ، دل آشوبه ونابساماني حالاتي هستند كه هر انساني خواه وناخواه آنرا تجربه كرده است . مي توان با اطمينان گفت كه امكان ندارد انسان در اين جهان زيسته باشد وتجربه اضطراب را نداشته باشد ( معانه ، 1370).
ممكن است اضطراب را يك نوع درد داخلي دانست كه سبب ايجاد هيجان وبه هم ريختن تعادل موجود مي گردد و چون بشر دائما به منظور برقراري تعادل كوشش مي كند بنابراين مي توان گفت كه اضطراب يك محرك قوي است .
امكان دارد اين محرك مضر باشد واين خود بستگي دارد به درجه ترس ومقدار وخطراتي كه متوجه فرد است (شاملو 1369).
در دنياي امروزه هيجانات ، تنش ها ، عصبيت ها وعوامل متعددي از اين قبيل حاكم بر زندگي روزمره افراد هستند .
هر كدام از افراد جامعه امروزي در برخورد مستقيم با انواع استرسها و شرايط عصبي قرار دارند .محيط زندگي اجتماعي ، خانواده وهر آنچه فرد با آن در ارتباط است ميتواند بعنوان عامل تنش زا جريان زندگي اورا به سمت بحرانها ونگرانيها سوق دهد .
امروزه تجارب تنش زا ناخواسته عكس العمل افراد را تعيين مي كنند . بدين ترتيب كه وقتي فردي يك تجربه ناخوشايند واسترس همراه با آن را دريافت مي كند واكنش منفي بصورت اضطراب خود كم بيني ، افسردگي وغيره را از خود بروز مي دهد . زيرا قدرت برخورد مقابله طبيعي با مشكلات را در نيافته وشايد نمي تواند كه دريافت صحيحي ا زموقعيت خود داشته باشد .
از معضلات جامعه امروزي وشايد از بزرگترين آنها مسائل اضطراب است وافسردگي كه هر كدام را به اختصار بيان مي داريم .
اضطراب ، دلشوره ، تشويش ، نگراني ،دلهره ، دلواپسي ، بي قراري ، دل آشوبه ونابساماني حالاتي هستند كه هر انساني خواه وناخواه آنرا تجربه كرده است . مي توان با اطمينان گفت كه امكان ندارد انسان در اين جهان زيسته باشد وتجربه اضطراب را نداشته باشد ( معانه ، 1370).
ممكن است اضطراب را يك نوع درد داخلي دانست كه سبب ايجاد هيجان وبه هم ريختن تعادل موجود مي گردد و چون بشر دائما به منظور برقراري تعادل كوشش مي كند بنابراين مي توان گفت كه اضطراب يك محرك قوي است .
امكان دارد اين محرك مضر باشد واين خود بستگي دارد به درجه ترس ومقدار وخطراتي كه متوجه فرد است (شاملو 1369).
افزايش شتابان تعداد تصادفات رانندگي ومتعاقباً افزايش مرگ ومير ناشي از اين سوانح وتصادفات درسالهاي اخير،توجه بسياري از مسئولين وبرنامه ريزان کشور را به خود معطوف کرده است.نرخ رشد تصادفات رانندگي و مرگ ومير ناشي از اين سوانح وتصادفات درسالهاي اخيربه طور فاجعه آميزي افزايش يافته وباعث صدمات ولطمات جبران ناپذيري بر مناسبات اقتصادي واجتماعي کشورشده است.
مرگ وميرهاي ناشي ازسوانح وتصادفات رانندگي در سالهاي اخيرباتوجه به ابعاد وسيع مسئله چندان که بايد مورد توجه قرارنگرفته است وتا کنون برآورددقيقي در مورد هزينه هاي اقتصادي مرگ وميرهاي ناشي ازسوانح وتصادفات رانندگي نشده است.با توجه به آثار منفي که اين مرگ وميرها در بلند مدت مي تواند بر اقتصاد کشور به جاي گذارد لزوم کنترل اين مرگ وميرها نيز ضرورت پيدا خواهدکردوبراي شفاف ترشدن بعدفاجعه آگاهي از بار اقتصادي اين مرگ وميرها برپيکرة اقتصادي کشور ضرورتي انکار ناپذير خواهد داشت.تحقيق حاضر تلاشي است در جهت رسيدن به اين اهداف وبرآورد بار اقتصادي مرگ وميرهاي ناشي ازسوانح وتصادفات رانندگي در سال 1381.
سوانح وحوادث رانندگي تهديدي جدي براي سلامتي انسانها در سراسر دنيامي باشد.در کشورهاي توسعه يافتة صنعتي راهکارهاي مقابله با سوانح وحوادث با دقت وحساسيت بررسي شده است ولي در کشورهاي درحال توسعه اينگونه نيست (Soori&Nagavi,p:1).
اميد به زندگي در بدوتولد يكي از شاخص هاي توسعه يافتگي كشورها به شمار مي آيد و يكي از اهداف برنامه ريزان براي توسعه, افزايش اميد به زندگي در بدو تولد است. شاخص هاي تعيين كننده اميد به زندگي دربدو تولد , ميزان هاي مرگ و مير ويژه سني مي باشد. هر چه ميزانهاي مرگ و مير در سنين پايين مخصوصاً سنين زير 5 سال كمتر باشد اميد به زندگي روبه فزوني خواهد گذاشت و مرگو مير در سنين 5 سال در كشور ما تا حد زيادي تحت كنترل درآمده است, اما هنوز فاصله زيادي با كشورهاي توسعه يافته دارد. عامل مهم ديگري كه اميد به زندگي را تحت تاثير قرار مي دهد مرگ و مير جوانان و افراد ميانسال است. با توجه به اينكه مرگوميرهاي ناشي ازسوانح و تصادفات رانندگي بيشتر سنين مياني و پايين را تحت تاثير قرار مي دهند, تاثير منفي اين مرگوميرهاي روي اميد زندگي در بدو تولدودر نتيجه روي اقتصاد وجامعه اجتناب ناپذير خواهد بود.
فهرست مطالب فصل اول : کلیات مقدمه اهمیت پژوهش اهداف پژوهش فصل دوم : ادبیات تحقیق ادبیات موضوع چارچوب نظری تئوری انتقال جمعیتی تئوری انتقال اپیدمیولوژیکی فصل سوم : روش تحقیق فصل چهارم : تجزیه و تحلیل داده ها نتایج تحقیق جدول عمر مردان ایران جدول عمر زنان ایران جدول عمرمردان کشوربدون مرگ ومیر ناشی از سوانح وتصادفات رانندگی جدول عمرزنان کشور بدون مرگ ومیر ناشی از سوانح وتصادفات رانندگی تعداد سالهای عمر از دست رفتة ناشی از سوانح وتصادفات رانندگی بار اقتصادی مرگ ومیرهای ناشی از سوانح وتصادفات رانندگی نتیجه گیری منابع
افزايش شتابان تعداد تصادفات رانندگي ومتعاقباً افزايش مرگ ومير ناشي از اين سوانح وتصادفات درسالهاي اخير،توجه بسياري از مسئولين وبرنامه ريزان کشور را به خود معطوف کرده است.نرخ رشد تصادفات رانندگي و مرگ ومير ناشي از اين سوانح وتصادفات درسالهاي اخيربه طور فاجعه آميزي افزايش يافته وباعث صدمات ولطمات جبران ناپذيري بر مناسبات اقتصادي واجتماعي کشورشده است.
مرگ وميرهاي ناشي ازسوانح وتصادفات رانندگي در سالهاي اخيرباتوجه به ابعاد وسيع مسئله چندان که بايد مورد توجه قرارنگرفته است وتا کنون برآورددقيقي در مورد هزينه هاي اقتصادي مرگ وميرهاي ناشي ازسوانح وتصادفات رانندگي نشده است.با توجه به آثار منفي که اين مرگ وميرها در بلند مدت مي تواند بر اقتصاد کشور به جاي گذارد لزوم کنترل اين مرگ وميرها نيز ضرورت پيدا خواهدکردوبراي شفاف ترشدن بعدفاجعه آگاهي از بار اقتصادي اين مرگ وميرها برپيکرة اقتصادي کشور ضرورتي انکار ناپذير خواهد داشت.تحقيق حاضر تلاشي است در جهت رسيدن به اين اهداف وبرآورد بار اقتصادي مرگ وميرهاي ناشي ازسوانح وتصادفات رانندگي در سال 1381.
سوانح وحوادث رانندگي تهديدي جدي براي سلامتي انسانها در سراسر دنيامي باشد.در کشورهاي توسعه يافتة صنعتي راهکارهاي مقابله با سوانح وحوادث با دقت وحساسيت بررسي شده است ولي در کشورهاي درحال توسعه اينگونه نيست (Soori&Nagavi,p:1).
اميد به زندگي در بدوتولد يكي از شاخص هاي توسعه يافتگي كشورها به شمار مي آيد و يكي از اهداف برنامه ريزان براي توسعه, افزايش اميد به زندگي در بدو تولد است. شاخص هاي تعيين كننده اميد به زندگي دربدو تولد , ميزان هاي مرگ و مير ويژه سني مي باشد. هر چه ميزانهاي مرگ و مير در سنين پايين مخصوصاً سنين زير 5 سال كمتر باشد اميد به زندگي روبه فزوني خواهد گذاشت و مرگو مير در سنين 5 سال در كشور ما تا حد زيادي تحت كنترل درآمده است, اما هنوز فاصله زيادي با كشورهاي توسعه يافته دارد. عامل مهم ديگري كه اميد به زندگي را تحت تاثير قرار مي دهد مرگ و مير جوانان و افراد ميانسال است. با توجه به اينكه مرگوميرهاي ناشي ازسوانح و تصادفات رانندگي بيشتر سنين مياني و پايين را تحت تاثير قرار مي دهند, تاثير منفي اين مرگوميرهاي روي اميد زندگي در بدو تولدودر نتيجه روي اقتصاد وجامعه اجتناب ناپذير خواهد بود.
فهرست مطالب فصل اول : کلیات مقدمه اهمیت پژوهش اهداف پژوهش فصل دوم : ادبیات تحقیق ادبیات موضوع چارچوب نظری تئوری انتقال جمعیتی تئوری انتقال اپیدمیولوژیکی فصل سوم : روش تحقیق فصل چهارم : تجزیه و تحلیل داده ها نتایج تحقیق جدول عمر مردان ایران جدول عمر زنان ایران جدول عمرمردان کشوربدون مرگ ومیر ناشی از سوانح وتصادفات رانندگی جدول عمرزنان کشور بدون مرگ ومیر ناشی از سوانح وتصادفات رانندگی تعداد سالهای عمر از دست رفتة ناشی از سوانح وتصادفات رانندگی بار اقتصادی مرگ ومیرهای ناشی از سوانح وتصادفات رانندگی نتیجه گیری منابع
پژوهش حاضر به بررسی ارتباط بین منابع قدرت مدیران و اثربخشی ارتباطات سازمانی میپردازد. هدف، بررسی رابطه بین هر یک از منابع قدرت مدیران بر حسب ردهبندی فرنچ و راون، شامل: منابع قدرت تخصصی، مرجعیت، پاداش، مشروع و اجبار با اثربخشی ارتباطات سازمانی، سنوات خدمت مدیران و سابقه مدیریت آنان میباشد. همچنین برآنیم تا تفاوت بین منابع مختلف قدرت مدیران را بر حسب تخصص مدیریت و تخصص غیرمدیریت بررسی نماییم.
پژوهش حاضر از دسته پژوهشهای کاربردی و از نوع تحقیق توصیفی (غیر آزمایشی) است و در تقسیمات تحقیقات توصیفی از نوع روش تحقیق همبستگی دو متغیری میباشد.
جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه مدیران دوایر مختلف ادارات هفتگانه آموزش و پرورش مشهد و همچنین کلیه کارکنان این دوایر میباشد. لازم به ذکر است که تعداد جامعه آماری مدیران، تعداد 147 نفر و کارکنان، تعداد 345 نفر میباشد. از جامعه آماری مدیران، تعداد 87 مدیر به روش تصادفی ساده و با کمک جدول اعداد تصادفی و نیز از جامعه آماری کارکنان، کلیه کارکنان تحت نظر مدیران منتخب به روش تمام شماری انتخاب شدند.
ابزار گردآوری دادهها شامل پرسشنامه منابع قدرت «شرایخیم و هینکین (1989)» و پرسشنامه اثر بخشی ارتباطات سازمانی «نانچیان و دیگران (1379) » میباشد. جهت تعیین اعتبار پرسشنامهها از دو روش آزمون – بازآزمون و آلفای کرانباخ استفاده شده است. در روش آزمون- بازآزمون اعتبار پرسشنامه منابع قدرت 61/0 و اعتبار پرسشنامه اثربخشی ارتباطات سازمانی 58/0 به دست آمده است. همچنین با استفاده از روش آلفای کرانباخ اعتبار پرسشنامه منابع قدرت برابر 84/0 و اعتبار پرسشنامه اثربخشی ارتباطات سازمانی برابر 78/0 میباشد که تمامی ضرایب بدست آمده در دو روش تعیین اعتبار، قابل قبول و مناسب میباشند و بنابراین اعتبار پرسشنامهها قابل تأیید است.
جهت توصیف دادهها از روشهای آمار توصیفی از قبیل رسم جداول فراوانی و نمودارها، درصد فراوانی، فراوانی نسبی تجمعی، میانگین،میانه، انحراف معیار، مینیمم و ماکزیمم و جهت تجزیه و تحلیل و آزمون فرضیهها از روشهای آمار استنباطی شامل ضریب همبستگی ربتهای اسپیرمن، آزمون من ویتنی و کروسکال والیس استفاده شد. تمامی تحلیلهای انجام شده با استفاده از نرمافزار کامپیوتری SPSS انجام گرفت.
بررسی و تجزیه و تحلیل دادهها نشان داد که:
- بین منابع قدرت تخصص، مرجعیت، پاداش و قانون با اثربخشی ارتباطات سازمانی رابطه مستقیم و معنادار و بین منبع قدرت اجبار با اثربخشی ارتباطات سازمانی رابطه معکوس و معنادار وجود دارد.
- بینمنابع قدرت مدیران با سنواتخدمت ونیزسابقه مدیریتآنانارتباط معنادار وجود دارد.
- بین منابع مختلف قدرت مدیران بر حسب تخصص مدیریت و تخصص غیرمدیریت تفاوت معناداری وجود ندارد.
فهرست مطالب
عنوان صفحه
چکیده
فصل یکم : مقدمه پژوهش
1-1- عنوان تحقيق: ……………………………………………………………………………….. 1
پژوهش حاضر به بررسی ارتباط بین منابع قدرت مدیران و اثربخشی ارتباطات سازمانی میپردازد. هدف، بررسی رابطه بین هر یک از منابع قدرت مدیران بر حسب ردهبندی فرنچ و راون، شامل: منابع قدرت تخصصی، مرجعیت، پاداش، مشروع و اجبار با اثربخشی ارتباطات سازمانی، سنوات خدمت مدیران و سابقه مدیریت آنان میباشد. همچنین برآنیم تا تفاوت بین منابع مختلف قدرت مدیران را بر حسب تخصص مدیریت و تخصص غیرمدیریت بررسی نماییم.
پژوهش حاضر از دسته پژوهشهای کاربردی و از نوع تحقیق توصیفی (غیر آزمایشی) است و در تقسیمات تحقیقات توصیفی از نوع روش تحقیق همبستگی دو متغیری میباشد.
جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه مدیران دوایر مختلف ادارات هفتگانه آموزش و پرورش مشهد و همچنین کلیه کارکنان این دوایر میباشد. لازم به ذکر است که تعداد جامعه آماری مدیران، تعداد 147 نفر و کارکنان، تعداد 345 نفر میباشد. از جامعه آماری مدیران، تعداد 87 مدیر به روش تصادفی ساده و با کمک جدول اعداد تصادفی و نیز از جامعه آماری کارکنان، کلیه کارکنان تحت نظر مدیران منتخب به روش تمام شماری انتخاب شدند.
ابزار گردآوری دادهها شامل پرسشنامه منابع قدرت «شرایخیم و هینکین (1989)» و پرسشنامه اثر بخشی ارتباطات سازمانی «نانچیان و دیگران (1379) » میباشد. جهت تعیین اعتبار پرسشنامهها از دو روش آزمون – بازآزمون و آلفای کرانباخ استفاده شده است. در روش آزمون- بازآزمون اعتبار پرسشنامه منابع قدرت 61/0 و اعتبار پرسشنامه اثربخشی ارتباطات سازمانی 58/0 به دست آمده است. همچنین با استفاده از روش آلفای کرانباخ اعتبار پرسشنامه منابع قدرت برابر 84/0 و اعتبار پرسشنامه اثربخشی ارتباطات سازمانی برابر 78/0 میباشد که تمامی ضرایب بدست آمده در دو روش تعیین اعتبار، قابل قبول و مناسب میباشند و بنابراین اعتبار پرسشنامهها قابل تأیید است.
جهت توصیف دادهها از روشهای آمار توصیفی از قبیل رسم جداول فراوانی و نمودارها، درصد فراوانی، فراوانی نسبی تجمعی، میانگین،میانه، انحراف معیار، مینیمم و ماکزیمم و جهت تجزیه و تحلیل و آزمون فرضیهها از روشهای آمار استنباطی شامل ضریب همبستگی ربتهای اسپیرمن، آزمون من ویتنی و کروسکال والیس استفاده شد. تمامی تحلیلهای انجام شده با استفاده از نرمافزار کامپیوتری SPSS انجام گرفت.
فهرست مطالب
عنوان صفحه
چکیده
فصل یکم : مقدمه پژوهش
1-1- عنوان تحقيق: ……………………………………………………………………………….. 1
در اين ميان، يك عامل و تنها يك عامل ميتواند موقعيت فرد را تا حدي ثبات بخشد و او را به سمت اتخاذ موضعي اخلاقي نسبت به امور سوق دهد. اين عامل همانا وجود ديگري به صورت يك شخص معين با احساسات و تمايلات مختص به خود است. وجود ديگري هميشه به صورت حضور زنده و فعال ديگري در عرصههاي مختلف زندگي براي فرد مطرح است. او مجبور است در مقابل برخوردهاي دم به دم متفاوت ديگران عكس العمل نشان دهد. اگر به برخوردهاي مستقل و پويا با حس مسئوليت فردي نسبت به استقلال ديگري ، تركيب شود، فرد از حد معيني از استقلال و اقتدار برخوردار خواهد شد. در متن احساس مسئوليت نسبت به وجود و تضمين استقلال و پويايي ديگري، در متن معمولي نسبت به استقلال او، فرد ميتواند احساس كند كه هستي و حضور خاصي در جهان دارد. بدين شكل ديگري ميداني ميشود كه فرد در آن وسعت حضور و اقتدار خود را باز مييابد. در اين روند او بر ضعفها و سرگشتگيهاي خويش فايق ميشود. از اين رو ميتوان گفت نه خودمحوري و احساس توانمندي بلكه ضعف و فقر وجودي، فرد را بر ميانگيزد تا با رويكردي اخلاقي تأمين آزادي و بهروزي ديگري را غايت اعمال خود گرداند (محموديان، 1380).
فهرست مطالب
فصل اول : مقدمه :جايگاه اخلاق در جهان معاصر رشد ملاكهاي اخلاقي: بيان موضوع: هدف پژوهش: ضرورت و اهميت پژوهش: تاريخچه مختصر در جهان و ايران مفهوم اخلاق با چه مفاهيم ديگري در ارتباط است؟
فصل دوم : پيشينه پژوهش ماهيت اخلاق : مفهوم رشد اخلاقي در نوجواني و جواني زمينههاي اجتماعي و فرهنگي رشد تعريف واژهها: نكاتي دربارة چگونگي تحول اخلاقي ديدگاههاي روان شناختي دربارة اخلاق: ديدگاه بد سرشت بودن ذاتي انسان: رشد اخلاق در كودك: روش آموزش اخلاق: تعريف اخلاق: شاخص اخلاق: رشد اخلاق: رشد شناختي: شناخت : تحول شناختي از ديدگاه پياژه: رشد اخلاقي از ديدگاه پياژه 1- مرحله تابعيت 2- مرحله استقلال اخلاقي رشد اخلاقي از ديدگاه كهلبرگ الف- سطح اخلاق قبل قراردادي ب- سطح اخلاق قراردادي ج- سطح اخلاق فرا قراردادي محدوده سني در رشد قضاوت اخلاقي مفاهيم مهم در نظريه كهلبرگ مقايسه نظامهاي اخلاقي پياژه و كهلبرگ تعريف اخلاق: شاخص اخلاق: رشد اخلاق: روش تحقيق در اخلاق: آموزش اخلاق: پيشينة مطالعاتي در جهان و ايران
فصل سوم : روش شناسي موضوع پژوهش: سؤالهاي پژوهش: فرضيههاي پژوهش: تعريف عملياتي متغيرهاي پژوهش: روش پژوهش: نوع پژوهش: ابزار پژوهش شيوه نمره گذاري سطح اخلاق قبل قراردادي سطح قراردادي سطح فرا قراردادي جمعيت پژوهش نمونة پژوهش: روش انتخاب آزمودني: تجزيه و تحليل آماري: تجزيه و تحليل كيفي: روشهاي جديد در سنجش قضاوتهاي اخلاقي
فصل چهارم : تجزيه و تحليل نتايج توصيف اطلاعات: جدول 1-4- توزيع فراواني مراحل تحول قضاوت اخلاقي در گروههاي سني مختلف جدول 2-4- فراواني، درصد فراواني، فراواني تراكمي و درصد فراواني تراكمي مراحل جدول 3-4- واريانس نمرات چهار گروه جدول 4-4- نتايج تحليل واريانس ميانگين چهار گروه جدول 5-4- نتيجه t استودنت ميانگين گروههاي 1 و 2 جدول 6-4- نتيجه t استودنت ميانگين گروههاي 1 و 3 جدول 7-4- نتيجه t استودنت ميانگين گروههاي 1 و 4 جدول 8-4- نتيجه t استودنت ميانگين گروههاي 2 و 3 جدول 9-4- نتيجه t استودنت ميانگين گروههاي 2 و 4 جدول 10-4- نتيجه t استودنت ميانگين گروههاي 3 و 4
فصل پنجم : تبيين فرضيه تجزيه و تحليل نتايج پژوهش محدوديتها: پيشنهادها: فهرست منابع
2- ابعاد موضوع پژوهشي : با نگاهي به موضوع مورد بررسي و با توجه به پژوهشها و بررسيهايي تا به اميرو انجام گرفته و به ثبت رسيده است احتمالاً ممكن است تفاوت ميان افراد از لحاظ هوش هيجاني با سلاما رواني آنها به بساري از مسائل كه در اينجا گنجانيده . نمي شود پرداخته شده باشد . در اين پژهش ما به دنبال مسائلي از لين قبيلي هستيم كه : با شناخت از هوش هيجاني مي توان سلامت عمومي را در افراد پيش بيني كرد . با بررسيهاي انجام شده مي توان در نظر داد كه كدام يك از مؤلفه هاي سلامت عمومي مي تواند بيشتر در هوش هيجاني تأثير داشته باشد و در جهت رفع يك تلاش نمود .
3- هدف پژوهش : هدف اصلي اين پژوهش بررسي رابطه هوش هيجاني با مؤلفه هاي جسماني بايد كاركردي اجتماعي ، افسردگي شديد ، اضطراب و در كل سلامت عمومي باشد شناساندن يك مسئله كه چطور هوش هيجاني در سلامت عمومي فرد مي تواند تأثير گذار باشد و با در نظر گرفتن اينكه خانواده ها با كلامشان و عملكردشان مي توانند كودك را در جهت شناخت خود و رفتارش و در عين حال شناخت ديگران نقش داشته باشند و با توجه به اينكه هوش هيجاني زير مجموعه اي از هوش اجتماعي است و مي تواند فرد را در جهت سازگاري با جامعه همراه نمايد .
فهرست مطالب
مقدمه فصل اول گسترده علمی موضوع مورد پژوهش 1-موضوع پژوهش 2- ابعاد موضوع پژوهشی 3- هدف پژوهش 4- امكان بررسی موضوع اهمیت آن از لحاظ علمی و نظری 5- سوالهای پژوهش 6- فرضیه های تحقیق 7- متغیر پژوهش و تعریف عملیاتی و اطلاعاتی 6-7-1- متغیر پیش بینی كننده 7-2- متغیر پیش بینی شونده 7-3- هوش هیجانی 7-4- هیجان 7-5- سلامت روانی 7-6- علائم جسمانی تعریف نظری تعریف عملیات 7-7- اضطراب و اختلال در خواب تعریف نظری تعریف عملیاتی 8-7- اختلال در كنش اجتماعی تعریف نظری تعریف عملیاتی 9-7- افسردگی شدید یا اساسی تعریف نظری تعریف عملیاتی چكیده فصل فصل دوم مرور و تحلیل یافته های پیشین در قلمرو و موضوع تاریخچة هوش هیجانی تعریف و پیشینه هوش هیجانی پیشینه مطالعه هوش غیر شناختی تعریف هوش و انواع آن از نظر گاردنر هوش میانی فردی هوش انتزاعی هوش عینی هوش هیجان و مؤلفه های آن خود آگاهی خود كنترلی یا مدیریت خود شعور اجتماعی خود انگیزی 4- مهارتهای اجتماعی اساس فرهنگی هوش هیجانی تفاوت IQ با هوش هیجانی زمینه های بحث هوش هیجانی 9- كالبد شكافی یك تسخیر هیجانی 9-1 مقدمه 9-2- سیستم ارتباط عصبی 9-3- قراول هیجانی 9-4- متخصص حافظه هیجانی 9-5- هماهنگی فكر و هیجان 10- مختصری درباره بهداشت روانی 11- تعریف مفاهمی بداشت روانی 12- صلامت روان از نظر آلپورت 13- سلامت روان از نظری رل راجرز از یك فرم 14- ملاكهای مهم از نظر فیشن 15- عوامل مؤثر بر بهداشت روانی 14- ملاكهای مهم از نظر فیشن 15- عوامل مؤثر بر بهداشت روانی تأمین نیازهای جسمانی تأمین نیازهای روانی احساس ایمنی احساس ارزشمندی میل به موقعیت واقع بینی یادگیری گذشته عوامل اجتماعی نمادهای اجتماعی شرایط محیطی اصلاح و سبک روش زندگی 17- نقش مذهب و فلسفة زندگی در بهداشت روانی 18- انسان سالم 11- ویژگیهای انسان سالم از نظر راجرز
فصل سوم فرآیند روش شناختن و بررسی تجربی موضوع روش تحقیق جامعه مورد بررسی نمونه منتخب روش نمونه گیری ابزار و روش اجرای پژوهش 5-1- آزمون هوش هیجانی (سیبر یا شرینگ) روش اجرای آزمون روش نمره گذاری جدول مربوط به هر كدام از سؤالات در مؤلفه های هیجانی در آزمون سیریا شرینگ است 5-2- پرسشنامه سلامت روانی( GHE ) روایی و اعتبار روش اجرای آزمون روش نمره گذاری روش قراردادی 5-3- روشهای آماری و منطق استفاده از آن فصل چهارم ارائه و تحلیل نتایج یافته های توصیفی جداول داده های توصیفی مربوط به الگوهای هوشی هیجانی و سلامت عمومی محاسبات مربوط به میانگین فرضیه اول محاسبه انحراف استاندارد محاسبه شریب همبستگی محاسبه آزمون معناداری همبستگی جدول سطح معنادار بودن محاسبات مربوط به فرضیه دوم رابطه هوش هیجانی و رابطه کار جسمانی محاسبات مربوط به فرضیه سوم هوش هیجانی با اضطراب محاسبات مربوط به فرضیه چهارم هوش هیجانی با به کارکرد اجتماعی محاسبات مربوطه به فرضیه پنجم رابطه هوش هیجانی با افسردگی فصل پنجم بحث ونتایج كلی فهرست منابع و مآخذ پیوست پرسشنامه پرسشنامه سلامت عمومی
(ب)طرح مسئله موضوع اين تحقيق : « بررسي تأثير ناكامي در ميزان پرخاشگري بين دانش آموزان دختر و پسر مقطع ابتدايي شهرستان قروه » بنابر اين با طرح سؤالات زير مسئله اين تحقيق را مطرح مي سازيم : 1- آيا ناكامي در پرخاشگري تأثير دارد ؟ 2- آيا تأثير ناكامي در پرخاشگري دختران و پسران دانش آموز يكسان است ؟ 3- دختران دانش آموز در برابر عوامل ناكام كننده چه نوع واكنش پرخاشگرانه نشان مي دهند ؟ 4- پسران دانش آموز در برابر عوامل ناكام كننده چه نوع واكنش پرخاشگرانه نشان مي دهند ؟ 5- آيا عكس العمل هاي پرخاشگرانه دختران دانش آموز ، در برابر عوامل ناكام كننده براي دفاع از خود ، تسلط و بقاي مانع ويا بقاي نياز است ؟ 6- آيا عكس العمل هاي پرخاشگرانه پسران دانش آ”موز در برابر عوامل ناكام كننده براي دفاع از خود ، تسلط و بقاي مانع ويا بقاي نياز است ؟ (پ) هدف تحقيق هدف اين تحقيق داراي دو جنبه بنيادي و كاربردي مي باشد ، بنابراين با توجه به اين هدف دو جنبه ، اهداف تحقيق مطرح مي شود : 1-) جنبه بنيادي : بررسي ديدگاه روانكاري و بخصوص نظريه زيگموند فرويد در مورد ناكامي بعنوان عامل برانگيزنده پرخاشگري است . « ناكام ماندن تلاشهاي فرد براي دستيابي به هدف موجب پيدايش سائق پرخاشگري شده و اين نيز به نوبه خود رفتاري را براي صدمه زدن به فرد به شي موجد ناكامي بر مي انگيزد و بروز پرخاشگري باعث كاهش اين سائق شده و در پاسخ به ناكامي پرخاشگري يك پاسخ غالب است .» (هليگارد ، اتكينسون 1985). 2) جنبه كاربردي : بررسي پرخاشگري دانش آموزان دختر و پسر مقطع ابتدايي و ناكامي بعنوان علتي براي آن كه بدين منظور ، آزمون مصّور ناكامي روزتر وايگ در كودكان مقطع ابتدايي بكار مي رود . ارائه راهبردها وتوصيه هايي به اولياء دانش آموزان در زمينه برخي از علل رفتارهاي پرخاشگرانه دانش آ”موزان و چگونگي مقابله و برخورد با آنها به منظور اصلاح رفتار آنان در جهت تخفيف رفتارهاي پرخاشگرانه .
فهرست
فصل اول سازمان اصلی گزارش (الف ) مقدمه (ب)طرح مسئله موضوع این تحقیق : « بررسی تأثیر ناكامی در میزان پرخاشگری بین دانش آموزان دختر و پسر مقطع ابتدایی شهرستان قروه » (پ) هدف تحقیق (ت ) فرضیه تحقیق (ج) تعریف عملیاتی متغیرها و اصطلاحات : پرخاشگری پرخاشگری در حیوانات : با رفتار پرخاشگرانه دیده می شود : خود داری مادران در برابر فرزندان ، بزرگتر ها در برابر كوچكترها و … داده های فیزیولوژی درباره پرخاشگری : دیدگاههای مختلف در مورد پرخاشگری : نتیجه : انواع عكس العملهای پرخاشگرانه:
فصل دوم : ادبیات مربوط به تحقیق پیشینه تحقیق تحلیلی از تحقیق های پیشین الف ) تحقیقات د رزمینه پرخاشگری : از عوامل موثر در پرخاشگری می توان عوامل ذیل را نام برد . ب ) تحقیقات در زمینه ناكامی : علل پیدایش ناكامی : - واكنشهای ناشی از ناكامی : تدابیر موثر برای تحمل ناكامی : ج) تحقیق در رابطه با آزمون روز نزوایگ :
فصل سوم روش تحقیق 1- جامعه : 2- نمونه و نمونه گیری : 3-طرح تحقیق : 4-متغیرها انواع پرخاشگری طبق تابلوی روزنزوایگ : عوامل یازدهگانه ناكامی و پرخاشگری درآزمو ن روزنزوایگ : 1- ثبات بیرونی پرخاش ( E) 2- ثبات درونی پرخاش (I) 3- ثبات در ناپرخاشگری (M) 4- تنبیه به سرزنش بیرونی ( E) 5- عامل ( E)معرف نوعی از تغیرات عامل( E است . 6- تنبیه و سرزنش درونی (I) 7- عامل (I)معرف نوعی از تغییرات عامل (I)است 8- بدون تنبیه و سرزنش (M) 9- مقاومت بیرونی (e) 10- مقاومت درونی (I) 11- بدو ن مقاومت (m) شیوه و مفهوم اساسی تجزیه و تحلیل آزمون روزنزوایگ : 6-روشهای آماری : 1- محاسبه G.C.R تطابق باگروه : 2- محاسبه نیمرخها : 3- محاسبه انگاره ها : ( انگاره كلی كلاسیك ) 4- محاسبه گرایشها :
فصل چهارم « خلاصه و نتیجه گیری » 1- بیان مجدد مسأله : 2- توصیف روشهای بكار رفته : 3- یافته های اصلی و نتیجه گیری :
نتیجه گیری كلی : بر اساس نتایج تحقیق بعمل آمده میتوان گفت : احتمالا متیغر مستقل ، در دانش آموزان پسر مقطع ابتدایی تاثیر چندانی نداشته است ، چون عكس العملهای پرخاشگرانه پسران گروه آزمایشی و گروه كنترل مشابه بوده است ولی متغیر مستقل در دانش آموزان دختر مقطع ابتدایی تاثیر داشته و عكس العملهای پرخاشگرانه آنها ( در گروه آزمایشی وگروه كنترل ) متفاوت بود . 1- توصیه برای پژوهشهای بعدی :
چكيده پژوهش حاضر تحت عنوان بررسي رابطه خلاقيت و پيشرفت تحصيلي در دانش آموزان دختر كلاس پنجم دو تا از مدارس كرج انجام شده است. جامعه پژوهش عبارت است از كليه دانش آموزان سال پنجم ابتدايي در شهرستان كرج كه از بين آنها 100 آزمودني با استفاده ازروش نمونه گيري تصادفي ساده انتخاب گرديد. ابزار اندازه گيري در اين تحقيق عبارت است از آزمون مداد كاغذي چند جوابي براي سنجش خلاقيت (MPPT ) و همين طور براي سنجش عملكرد تحصيلي آزمودنيها ازمعدل نيم سال گذشته آنها استفاده شد كه پس از جمع آوري داده ها با استفاده از روش آماري ضريب همبستگي پيرسون به تحليل داده ها پرداخته شد كه ضريب همبستگي (%29r= )به دست آمد و معلوم شد كه بين خلاقيت و پيشرفت تحصيلي آزمودنيها رابطه مثبت و معناداري وجود دارد.
فهرست مطالب
چکیده مقدمه مسأله پژوهشی فرضیه پژوهشی اهداف تحقیق تعریف اصطلاحات خلاقیت پیشرفت تحصیلی هوش و خلاقیت مراحل خلاقیت پرورش خلاقیت در کودکان نقش مدرسه در بارور کردن خلاقیت توصیه های کارشناسان آموزشی در باره رفتار مناسب با دانش آموزان خلاق ویژگیهای کودکان خلاق نظریه های مربوط به خلاقیت خلاقیت به عنوان الهام خدایی خلاقیت به عنوان دیوانگی خلاقیت به عنوان نبوغ شهودی خلاقیت به عنوان نیروی حیاتی نظریه تداعی گرایی نظریه گشتالت مکتب شناختی نظریة روانکاوی روانکاوی جدید عوامل مؤثر در پیشرفت تحصیلی تاثیر معلمان بر خلاقیت نمونه طرح تحقیق ابزار اندازه گیری آزمون مداد کاغذی چند جوابی سنجش خلاقیت(MPPT) پایانی آزمون MPPT روش آماری تجزیه و تحلیل داده ها محدودیتهای تحقیق پیشنهادهای تحقیق خلاصه تحقیق منابع ضمائم
چكيده پژوهش حاضر تحت عنوان بررسي رابطه خلاقيت و پيشرفت تحصيلي در دانش آموزان دختر كلاس پنجم دو تا از مدارس كرج انجام شده است. جامعه پژوهش عبارت است از كليه دانش آموزان سال پنجم ابتدايي در شهرستان كرج كه از بين آنها 100 آزمودني با استفاده ازروش نمونه گيري تصادفي ساده انتخاب گرديد. ابزار اندازه گيري در اين تحقيق عبارت است از آزمون مداد كاغذي چند جوابي براي سنجش خلاقيت (MPPT ) و همين طور براي سنجش عملكرد تحصيلي آزمودنيها ازمعدل نيم سال گذشته آنها استفاده شد كه پس از جمع آوري داده ها با استفاده از روش آماري ضريب همبستگي پيرسون به تحليل داده ها پرداخته شد كه ضريب همبستگي (%29r= )به دست آمد و معلوم شد كه بين خلاقيت و پيشرفت تحصيلي آزمودنيها رابطه مثبت و معناداري وجود دارد.
فهرست مطالب
چکیده مقدمه مسأله پژوهشی فرضیه پژوهشی اهداف تحقیق تعریف اصطلاحات خلاقیت پیشرفت تحصیلی هوش و خلاقیت مراحل خلاقیت پرورش خلاقیت در کودکان نقش مدرسه در بارور کردن خلاقیت توصیه های کارشناسان آموزشی در باره رفتار مناسب با دانش آموزان خلاق ویژگیهای کودکان خلاق نظریه های مربوط به خلاقیت خلاقیت به عنوان الهام خدایی خلاقیت به عنوان دیوانگی خلاقیت به عنوان نبوغ شهودی خلاقیت به عنوان نیروی حیاتی نظریه تداعی گرایی نظریه گشتالت مکتب شناختی نظریة روانکاوی روانکاوی جدید عوامل مؤثر در پیشرفت تحصیلی تاثیر معلمان بر خلاقیت نمونه طرح تحقیق ابزار اندازه گیری آزمون مداد کاغذی چند جوابی سنجش خلاقیت(MPPT) پایانی آزمون MPPT روش آماری تجزیه و تحلیل داده ها محدودیتهای تحقیق پیشنهادهای تحقیق خلاصه تحقیق منابع ضمائم
چكيده پژوهش حاضر تحت عنوان بررسي رابطه خلاقيت و پيشرفت تحصيلي در دانش آموزان دختر كلاس پنجم دو تا از مدارس كرج انجام شده است. جامعه پژوهش عبارت است از كليه دانش آموزان سال پنجم ابتدايي در شهرستان كرج كه از بين آنها 100 آزمودني با استفاده ازروش نمونه گيري تصادفي ساده انتخاب گرديد. ابزار اندازه گيري در اين تحقيق عبارت است از آزمون مداد كاغذي چند جوابي براي سنجش خلاقيت (MPPT ) و همين طور براي سنجش عملكرد تحصيلي آزمودنيها ازمعدل نيم سال گذشته آنها استفاده شد كه پس از جمع آوري داده ها با استفاده از روش آماري ضريب همبستگي پيرسون به تحليل داده ها پرداخته شد كه ضريب همبستگي (%29r= )به دست آمد و معلوم شد كه بين خلاقيت و پيشرفت تحصيلي آزمودنيها رابطه مثبت و معناداري وجود دارد.
فهرست مطالب
چکیده مقدمه مسأله پژوهشی فرضیه پژوهشی اهداف تحقیق تعریف اصطلاحات خلاقیت پیشرفت تحصیلی هوش و خلاقیت مراحل خلاقیت پرورش خلاقیت در کودکان نقش مدرسه در بارور کردن خلاقیت توصیه های کارشناسان آموزشی در باره رفتار مناسب با دانش آموزان خلاق ویژگیهای کودکان خلاق نظریه های مربوط به خلاقیت خلاقیت به عنوان الهام خدایی خلاقیت به عنوان دیوانگی خلاقیت به عنوان نبوغ شهودی خلاقیت به عنوان نیروی حیاتی نظریه تداعی گرایی نظریه گشتالت مکتب شناختی نظریة روانکاوی روانکاوی جدید عوامل مؤثر در پیشرفت تحصیلی تاثیر معلمان بر خلاقیت نمونه طرح تحقیق ابزار اندازه گیری آزمون مداد کاغذی چند جوابی سنجش خلاقیت(MPPT) پایانی آزمون MPPT روش آماری تجزیه و تحلیل داده ها محدودیتهای تحقیق پیشنهادهای تحقیق خلاصه تحقیق منابع ضمائم
در مطالعات علمي، ميزان كجرفتاري ها و آسيب هاي اجتماعي با شاخص هاي متعددي مثل، شاخص هاي فرهنگي، خانوادگي، اقتصادي مقايسه شده است و به اين نتيجه رسيده اند كه آسيب هاي اجتماعي باستثناء خودكشي تنها با بحران هاي اقتصادي رابطه نداشته و جريان زندگي ماشيني و بهزيستي و تعارض هنجارها در پيدايش كج رفتاري ها و بيماري هاي اجتماعي تاثير بيشتري داشته است.
مسائل اجتماعي مثل بيكاري، تراكم جمعيت، محل زندگي نامناست، عدم مراقبت هاي بهداشتي مشكلات آموزشي، بزهكاري جوانان، اختلافات رواني، تعارضات اخلاقي، هزينه جنگ ها وتخريب آنها هر يك زمينه مساعدي براي ناسازگاري هاي اجتماعي است.
در عصر جديد، با پيشرفت تكنولوژي توجه به ارزش هاي مادي و بي توجهي نسبت به امور معنوي، اخلاقي، اعتقادي و اختلاف بين دو نسل (والدين و فرزندان) بيشتر مي شود. در نتيجه تعاملات و روابط انساني در خانواده و سپس در جامعه، خدشه وارد ميشود. پرورش محيط نامساعد، به بيكاري و ولگردي افراد كمك ميكند و ولگردي نيز به نوبه خود به ازدياد ارتكاب جرايم منجر مي شود.
دوران نوجواني، دوره بحراني است كه فرد باغليان احساسات و تغيير حالت هاي آني روبروست، معمولا داراي خلقي سركش است در زمينه تغيير عقايد و ايدئولوژي كنجكاوي به خرج مي دهد و انتظاراتش از زندگي بيشتر مي شود. نوجوان معمولا بدنبال استقلال فكري است و سعي ميكند خود را با معيارهاي جديد و دلخواهش هماهنگ سازد و به همين خاطر با اولياء مدرسه و والدين خودش، اختلاف عقيده پيدا ميكند.
معمولا والدين خواستار ارزش هاي سنتي هستند ولي نوجوانان پذيراي اين ارزش ها نيستد و معيارهاي جديد فرهنگي را بيشتر مي پسندند. جوانان استقلال فكري و استقلال در تصميم گيري را حق مسلم خود مي دانند، در حالي كه والدين فرزندان و نوجوانان خود را به عنوان كودكاني فرض مي كنند كه قدرت تصميم گيري درست را ندارند. با عميق شدن اين اختلافات رابطه عاطفي نيز تحت تاثير قرار مي گيرد و نوجوان احساس خلا وتهي بودن ميكند و فضاي منزل و مدرسه را براي خود غير قابل تحمل مي داند و چون در اين دوره قدرت خطرپذيري فرد فوق العاده بالاست، ممكن است براي اثبات حقانيت خود، دست به كارهاي مخاطره آميز بزند و محيط خانواده را ترك كند. اهميت ضرورت پژوهشي
در هر جامعه براي شناخت چگونگي ماهيت كجروي، ابتدا بايد اطلاعاتي در مورد آن جامعه و هنجارهاي فرهنگيش، يعني آنچه كه به وسيله خود مردم خلق شده و از آن پيروي مي كنند داشته باشيم (همان منبع).
تحقيق حاضر در صدد است با جمع آوري اطلاعات، پيرامون علل بروز مشكل فرار دختران از خانه راهگشاي اقدامات موثر در زمينه پيشگيري و درمان مشكل مذكور باشد.
فهرست مطالب فصل اول مقدمه 1 بيان مساله 3 اهميت و ضرورت پژوهشي 4 اهداف تحقيق 7 متغيرهاي تحقيق 7 فرضيه هاي پژوهش 8 تعاريف عملياتي متغيرها 8 فصل دوم ادبيات و پيشينه پژوهش تعريف فرار 10 عوامل موثر بر فرار 11 اقسام فرار 12 نظريه هاي مختلف شناخت رفتار 14 فرار از نظر روانكاوي 15 نظريه رواني تربيتي 15 نظر بيولوژيكي 15 فرار از نظر روانشناختي 15 فرار از نظر جرم شناسي 16 وضعيت فرهنگي خانواده 17 روابط عاطفي خانواده 20 چگونگي ارتباط و بهداشت رواني نوجوانان 22 ويژگي هاي شخصيتي نوجوانان 28 تاثير مدرسه بر بهداشت رواني دانش آموز 38 كثرت اولاد 48 سطح تحصيلات والدين 51 مهاجرت 53 روابط دختر و پسر 54 رشد هويت جنسي 61 تحقيقات انجام شده 65 فصل سوم(روش تحقيق) طرح تحقيق 85 جامعه آماري 86 روش آماري 86 ابزار تحقيق 86 اعتبار و روايي پرسشنامه 87 چگونگي اجراي آزمون 88 فصل چهارم مقدمه 89 جداول و نمودارها الف ويژگيهاي توصيفي دختران 90 ب) يافته هاي 125 فصل پنجم تبيين آماري يافته هاي 146 بحث و نتيجه گيري 153 مشكلات و محدوديتهاي تحقيق 154 پيشنهادات 155 منابع فارسي 157 منابع انگليسي 161
بطور کلی وسایل آموزشی به ابزارها و امکاناتی اطلاق می گردد که در جریان تدریس جهت تفهیم بهتر مطالب درسی و یادگیری موثر توسط معلم و دانش آموز بکار می روند . این وسایل آموزش را از حالت سخنرانی محض خارج می کنند و یادگیری را با بهره گیری از حواس مختلف آسان و ممکن می سازند. در این شرایط شاگردان قادرند اطلاعات رفتار و مهارتهای جدید را با درک کامل بدست آورند.
آنچه می شنوم فراموش می کنم آنچه می بینم به خاطر می آورم و آنچه انجام می دهم می آموزم.
سخن فوق حکایت از این دارد که یادگیری زمانی تحقق می یابد که دانش آموز خود مستقیما در جریان آموزش قرار گیرد و خود را در آموزش شریک و سهیم بداند وقتی دانش آموز سیمی را از یک طرف به باطری و از طرفی دیگر به لامپ وصل می کند و با زدن کلیدی لامپ روشن می شود احساس شعف زاید الوصفی به او دست می دهد . آنچنانکه گویی کشف مهمی انجام داده است . این آموزش در ذهن او بیشتر ماندگار خواهد بود. البته تاکید بر استفاده از این وسایل هیچ گاه به معنی نفی نقش معلم نیست. زیرا هیچ وسیله ای نمی تواند جایگاه اصلی و با ارزش معلم را پر کند اما وقتی معلم این وسایل را در آموزش بکار می برد کودکان را در فراگیری بهتر عمیق تر و سریع تر مطالب یاری می کند، مفاهیم درسی جذابیت بیشتری پیدا می کند و کلاس ساکن و خاموش تبدیل به کلاسی سیال و پر هیاهو می گردد.
بنابراین با استفاده از وسایل و امکانات آموزشی گفته ها و مطالب درسی برای دانش آموزان عینی تر و ملموس تر می شود حتی گاهی اتفاق می افتد که آنها در هنگام مشاهده و کار با وسایل نکاتی ریز و ظریف را کشف می کنند که برای همیشه در ذهنشان باقی می ماند پس هر اندازه که آنها از حواس خود بیشتر بهره بگیرند استعداد و خلاقیتشان بیشتر شکوفا می شود ذهنشان بیشتر فعال می شود و معلم نیز از کار خود نتیجه بهتری می گیرد در واقع معلم با بکارگیری این روش به سلامت روانی خود نیز کمک کرده است.
پس باید در عصر انفجار دانش از کوتاهترین و موثرترین راه به اهداف آموزشی مورد نظر خود برسیم و باید بدانیم که تحقق این امر جز با بکارگیری و بهره گیری صحیح و برنامه ریزی شده از وسایل و امکانات آموزشی مقدور نیست.
فهرست مطالب
عنوان صفحه
فصل اول
1-1-مقدمه
2-1-تقسیم بندی رسانه های آموزشی
فصل دوم
تحققات تجربی درباره ی موضوع تحقیق
1-2- تحقیق بر روی دانش آموزان پایه پنجم منطقه 13 تهران
2-2-تحقیق در درس علوم در دبستان های منطقه 2 تهران
3-2- تحقیق بر روی مسئله از دیدگاه معلمین خوروبیابانک
4-2- تحقیق بر روی دانش آموزان پایه پنجم ابتدایی شهرستان کرمانشاه
5-2- تحقیق بر روی دانش آموزان دوره ابتدایی مناطق 2و10و17 تهران
6-2- تحقیق بر روی مدارس ابتدایی پسرانه ناحیه 4 کرج و دانشجویان ضمن خدمت
7-2- تحقیق بر روی ندارس ابتدایی پسرانه منطقه 17 تهران
8-2- تحقیق بر روی مسئله از دیدگاه معلمان منطقه اشتهارد
9-2- تحقیق بر روی دانش آموزان مدارس راهنمایی منطقه اشتهارد
10-2- تحقیق و بررسی مقایسه وضع موجود و مطلوب وسایل کمک آموزشی
11-2- تحقیق بر روی معلمان دبستانهای ناحیه یک زنجان
12-2- بررسی وضع موجود آزمایشگاهی مدارس راهنمایی ناحیه یک اسلام شهر
بچه با حركات دست و پا كم كم مهارتها را ياد مي گيرد و با مشاهده رفتار و حركات اطرافيان , عادات و آداب آنها را جذب ميكند و با رد يا قبول دنيايي كه براي خود ساخته , آن را تجربه مي كند . پس بيشتر از طريق آزمايش تا خطا , شادي تا غم , تجربه تا تلقين و گفتگو تا هدايت , مسائل را فرا مي گيرد .
در نتيجه كودك بيشتر از طريق عشق ,از راه شكيبايي ,از طريق درك و فهم ,از راه احساس تعلق داشتن به ديگري ,از طريق عملي و از راه احساس موجوديت كردن ,مسائل را مي آموزد .با گذشت هر روز از زنمدگي ,طفل اندكي از آنچه از ديگران مي دانند ,مي انديشند و درك مي كنند ,را فرا مي گيرد.
اگر خوب دقت كنيم مي بينيم بچه ها از نظر استعدادها يي كه دارند با يكديگر متفاوتند .دو كودك را نمي توان پيدا كرد كه از همه لحاظ شبيه هم باشند .مثلاً اگر در كلاس درس سوالاتي از آنان شود هر كدام از اين دانش آموزان به وسيله هوش و استعداد هاي ذاتي كه دارند ,جوابهاي گوناگوني را خواهند داد.
لذا روانشناسان و جامعه شناسان با كمك علم زيست شناسي ,پرونده تحصيلي را جهت هر يك از محصلين اتداع نموده اند كه هر يك از اين پرونده ها ,مي توانند بيانگر خصوصيات و شايستگي هاي فرد فرد دانش آموزان باشد .
امروزه همه تلاش ها كنكا شها و تحقيقات به اين جهت است كه تمام نو نهالان براي تعليم و تربيت بهتر و ترقي و تكامل بايد از همه متمايز و شناخته شوند .
آگاهي از تفاوتهاي فردي مي تواند ما را در حل بسياري از دشواريها ياري دهد ,وقتي قبول كرديم كه انسانها از نظر تواناييهاي ذاتي و اكتسابي تفاوت دارند ,در پي اين نخواهيم بود كه از همه ,رفتارهاي يكساني را انتظار داشته باشيم .
اگر كلاس بندي هر يك از دانش آموزان در پايه ها و مقاطع تحصيلي به صورت به صورت علمي و شايسته انجام گيرد ,امكان غفراگيري و كسب مهارت ,با توجه به كلاس بندي صحيح و مدرن ,وجود خواهد داشت .
انسان عصر ما به دنبال آرامش رواني است. دنياي امروز با پيچيدگي ها و ويژگي هاي خاص فرهنگ ماشيني انسان را درگير و دار اضطرابهاي كشنده اي قرار داده است كه چهره زندگي را رنگ بس نازيبا زده و آن را غير قابل تحمل ساخته است. آرزوي هر انساني آرامشي است كه بتواند در آن مسير زندگي خود را به سوي سعادت طي كند و اضطراب سدي است محيط بر انسان و محاط در انسان كه سراسر حيات درون و بيرون او تحت تاثير خود قرار داده است و اين سوال براي هر يك از ما مطرح است كه ريشه اضطراب هاي انسان در چيست؟ و چگونه مي توان به مقابله با آن پرداخت؟ با توجه به اينكه هر يك از مكاتب روان شناسي انسان و مشكلات او را از دريچه اي خاص مورد مطالعه قرار مي دهد، بر اساس ديدگاه خود راه حل هايي براي مشكلات او مطرح ميكند.
اساس طبقه بندي روان درماني، تمركز درمان بر روي يكي از جنبه هاي عملكرد روان ميباشد. اين سه جنبه عبارتند از رفتار، عواطف و تفكر.
رفتار درماني با تمركز بر تئوري يادگيري و تغيير رفتار معتقد است كه تمام رفتارها حاصل يادگيري است درمان عاطفي، عواطف متعارض و اظهار نشده فرد را ريشه مشكلات رواني مي داند. و درمان بر اساس تفكر معتقد است كه رفتار بر اساس معني كه فرد به حوادث و پديده ها مي دهد شكل مي گيرد و تغيير مي كند.
اين پژوهش بر اساس روش درمان عقلاني- عاطفي RET ) اليس 1970 و (Elis پي ريزي و دنبال شده است).
اليس معتقد است كه: دو اضطراب و اختلالات عاطفي نتيجه تفكر غير منطقي و غير عقلاني هستند به نظر او افكار و عواطف كنشهاي متناوب و جداگانه اي به شمار نمي آيند.
انسان به وسيله اشياي خارجي مضطرب و آشفته نمي شود بلكه ديدگاه و تصوري كه از اشيا دارد موجب نگراني و اضطراب وي مي شوند. تمام مشكلات افراد از تفكرات موهومي سرچشمه مي گيرند كه از نظر تجربي معتبر نيستند. (ناصري، شفيع آبادي1365).
فهرست مطالب
فصل اول:
مقدمه 2 بيان مسئله 5 سوال تحقيق 7 ضرورت تحقيق 7 اهداف پژوهش 8 فرضيه 8 تعريف عملياتي واژه ها 8 واژه ها
فصل دوم زمينه مسئله 11 تعريف روان درماني 15 اهداف روان درماني 17 درجات رواني درماني 18 روش هاي روان درماني 20 بيماري رواني از نظر فرويد 21 فرضيه ها و مفاهيم بنيادي روانكاوي 22 تعريف روانكاوي 23 هدف روانكاوي و روان درماني تحليل 24 هدف روان درماني تحليل گر1 24 انسان از ديدگاه مكتب رفتار گرائي 25 فرضيه هاي رفتارگراي 25 بيماري رواي از ديدگاه مكتب يادگيري 21 رفتاردرماني 6 تكنيك هاي رفتاردرماني 27 رفتار درماني شناختي 28 انسان ازديدگاه روان شناسي انسان گرايي 28 اصول و فرضيه هاي روانشناسي انسان گرايي 29 روان شناسي شناختي 33 فرضيات شناخت درماني 34 انسان در نظريه شناختي 36 بيماري رواني در نظريه شناختي 36 اهداف روان درماني شناختي 37 روش و شيوه شناخت درماني 37 نقش درمانگر درنظريه شناختي 38 فنون و اجزا شناخت درماني 39 محدوديت هاي شناخت درماني 40 نظريه درماني عقلاني عاطفي (اليس) 40 مفاهيم بنيادي نظريه اليس 42 نظريه شخصيت اليس 43 اضطراب و بيماري رواني در نظريه عقلاني و عاطفي 45 تفكرات غير منطقي 47 روان درماني در نظريه عقلاني عاطفي 50 فرايند درماني 52 نقش درمانگر 53 اضطراب 64 سطوح اضطراب 66 خلاصه 67 مباني نظري اضطراب 68 نظريه هاي يادگيري 69 نظريه هاي اصالت وجودي 71 نظريه هاي شناختي 72 نظريه هاي زيست شناختي 74 عوامل اضطراب و تنيدگي 74 پاسخ هاي سيستم ايمني 78 پاسخ هاي شناختي به اضطراب 80 دو مورد از تحقيق انجام شده در زمينه اين پژوهش 81
فصل سوم روش تحقيق 84 جامعه آماري 85 متغيرهاي پژوهشي 85 فرضيات مربوط به كنترل متغيرها 86 ابزار تحقيق 87 روش هاي آماري 90 محدوديت هاي روش ها و چگونگي تاثير آن بر تحقيق 91
فصل چهارم و پنجم تجزيه و تحليل داده ها 93 فرضيه 93 خلاصه 99 منابع و مأخذ 102 فهرست منابع لاتين فهرست منابع فارسي
مقدمه: امروزه پديده وابستگي دارويي يكي از معضلات بزرگ جوامع بشري است كه توجه روانپزشكان، جامعه شناسان و حقوقدانان، روانشانسان و علماي تعليم و تربيت را به خود اختصاص داده است اين موضوع نشان مي دهد كه پديده اعتياد يا سوء مصرف مواد داراي ابعاد چندگانه است كه در بروز و شيوع آن دخيلند، بنابراين در مبارزه با اعتياد چنانچه يكي از عوامل مد نظر قرار گيرد و از ساير عوامل چشم پوشي شود فرض بر آنكه آن عامل تأثير مثبتي نيز در جلوگيري از اعتياد داشته باشد. عوامل ديگر تأثير عامل مورد نظر را كاهش خواهند داد. يكي از عوامل مؤثر در ايجاد و تداوم اعتياد عامل فردي مي باشد كه نظر بسياري از محققان را جلب كرده است و بر همين اساس تحقيقي كه وايلتت در سال 1962 انجام داد بر عامل فردي و ويژگيهاي شخصي معطوف بود كه نشان داد افراد معتاد در مقايسه با غير معتاد نيمرخ رواني غير عادي تري دارند. از طرفي جير در سال 1990 به اين نتيجه رسيد كه افرادي كه اختلال روانپزشكي دارند 7/2 مرتبه بيشتر از افراد فاقد اختلال سوء مصرف مواد را نشان مي دهند. ويكلرراسور نيز در سال 1953 يكي از قواعد كلي اعتياد را از نظر رواني بيان كرد كه اعتياد مي تواند با مشكلات شخصيتي فرد همبستگي داشته باشد. (فرجاد 13740). با توجه به اينكه يكي از عوامل مؤثر در وابستگي دارويي مي تواند عوامل فردي و ويژگي هاي شخصيتي داشته آنچه در اين زمينه مورد توجه است اين است كه آيا اين عامل مي تواند ارتباطي با بازگشت مجدد معتادين درمان شده داشته باشد؟ بنابراين در اين پژوهش با اين مسأله روبه رو هستيم كه آيا نيمرخ رواني افراد با مصرف مجدد بعد از سم زدايي رابطه دارد؟ آيا نيمرخ رواني با دفعات مصرف مواد بعد از سم زدايي رابطه دارد؟ نيمرخ رواني معتادين آيا در گروهي كه بعد از سم زدايي مصرف مجدد داشتند با گروهي كه مصرف نكردند تفاوت دارد؟ تا بر حسب رابطه بتوانيم اين عامل را در درمان و پيشگيري مورد توجه قرار بدهيم.
فهرست مطالب
فصل اول مقدمه بیان مسأله فایده و اهمیت تحصیل. فرضیه های پژوهش. تعریف اصطلاحات. فصل دوم : وابستگی به مواد: تعریف: کلاسهای تشخیص برای وابستگی به مواد بر اساس DSMIV: ملاکسهای تشخیص برای ترک مواد بر اساس DSMIV: وابستگی فیزیولوژیایی (Physiologidal): وابستگی روان شناختی: چگونگی ایجاد وابستگی دارویی: آزمایش: مصرف تنظیم: اعتیاد یا وابستگی: لب شناسی: ۱- عوامل اجتماعی و فرهنگی: ۲- بیماری توأم ۳-عوامل زیست شناختی و ژنتیک: ۴- نظریه روانکاوی نوروفارماکولوژی: کوکائین: نظریه های اعتیاد: نظریه های روانی اجتماعی ۲-نظریه های رفتاری: ۳-نظریه های ژنتیک: ۴-نظریه های نوروشیمیایی: اختلالات روانپزشکی توأم: پژوهشهایی در مورد رابطه اختلال شخصیت با اعتیاد: فصل سوم روش تحقیق: جامعه آماری: روش انتخاب نمونه تعداد نمونه ها: جدول ۱-۳ خلاصه اطلاعات مربوط به مشخصات نمونه ها روش جمع آوری اطلاعات: متغیرهای پژوهش: تفسیر ملام: مصرف مواد تفسیر رابط: سن ابزار تحقیق: شیوه نمره گذاری: روشهای آماری مورد استفاده در این پژوهش:
تحقيق حاضرازپيش گفتار،سه بخش ويك نتيجه تشكيل شده است.
درپيش گفتاربه بيان برخي ازابعاد وجوانب موضوع ،اهميت آن ،اهداف وانگيزه هاي تحقيق ، مسئله اصلي، فرضيه ،روش تحقيق ،نوع منابع استفاده شده وبرخي ازدشواري هاي كارپرداخته شده است.
بخش اول به بيان حيات كاشاني ورفع ابهامات ،اشتباهات وتناقضاتي كه درباره نام وزندگي وآثار او به وجود آمده پرداخته وتحقيق مبسوطي درزمينه اثبات تشيع اين طلايه دارعرفان شيعي صورت گرفته است.دراين تحقيق پس ازاستخراج آياتي كه درشأن اهل بيت عليهم السلام تأويل شده ،شبهات موجود دربرخي ازكتب ايشان نيز بررسي ودرادامه به تطبيق آراء كاشاني با مختصات شيعي چون نفي جبر و اختيار، رجعت، عصمت و غيره پرداخته ايم. يكي از نكات مهم ديگر كه در اين بخش مطرح است، ارائه آثار كاشاني به ترتيب زمان نگارش آنها و نيز صحت انتساب كتاب « تأويلات » به ايشان مي باشد.
در بخش دوم پس از نگاهي به تاريخ تفسير و تأويل، به معرفي و توضيح اين دو اصطلاح كليدي، تبيين جايگاه هر كدام و نيز وجوه اشتراك و افتراق آنها پرداخته و در ادامه به سير اجمالي تأويل نگاري، نحله هاي تأويلي و تفاوتهاي آنها با يكديگر و سپس به نامهاي ديگر حوزه تأويل نگاري مانند اشاره، فهم، استنباط، تفسير، تلقي و مس، كشف و غيره پرداخته و از اين ميان اصطلاح « تأويل عرفاني» را به عنوان تعريفي جامع و مانع برگزيده ايم. پس از آن مباني تأويل عرفاني را در پنج بخش:مباني عمومي ( قرآن و حديث) ، جامعه شناختي، زبان شناختي و مباني نظري و عملي پي گرفته و در ادامه نيز به تاييد اين مباني توسط كاشاني و ارائه ملاكهاي تأويل عرفاني توسط ايشان اشاره شده است.
بخش سوم، بخش اصلي تحقيق است كه در آن تمامي آياتي كه موضوعات عرفان نظري در آنها مورد تأويل قرار گرفته، به مثابه « فرهنگ موضوعي تأويل عرفان نظري» گرد هم آمده و مورد ترجمه قرار گرفته اند. در اين بخش تمامي آيات تأويل شده مربوط به هر يك از مباني عرفان نظري از قبيل: وحدت وجود، وحدت و كثرت، اسماء و صفات الهي، اعيان ثابته، انسان كامل، حقيقت محمديه، ولايت،فيض اقدس و فيض مقدس و غيره در ذيل موضوع آن و براساس ترتيب آيات طبقه بندي شده اند. كه ميتواند راهنماي جامعي براي نشان دادن مباني عرفان نظري در آيات قرآن باشد.
از نتايج مهم اين بحث، علاوه بر اثبات تشيع كاشاني و صحت انتساب كتاب تأويلات به ايشان، اين است كه جناب كاشاني به واسطه شخصيت علمي وعرفاني والا و جامعيت كم نظيرش و با رعايت ملاكهاي تأويل عرفاني و بدون عدول از اصول و قواعد تفسير ظاهري، از قبيل مباحث لغوي و ادبي و صرف و نحو عربي، به خوبي از عهده تأويل آيات الهي و تطبيق مسائل عرفاني با آنها برآمده و با خامه شيواي خود چنان تصويري چشم نواز و دلنشين از حقايق الهي نگارگري كرده كه كمتر عارفي را توفيق اينچنيني دست داده است.
اميد است اين تحقيق، با همه نواقص و ناشايستگي هايش، توانسته باشد برخي از ابعاد موضوع را روشن ساخته و به درك بهتر آن كمك كند.
فهرست مطالب
چكيده پايان نامه……………………………………………………………………………..1
پيش گفتار………………………………………………………………………………….3
بخش اول : ………………………………………………………………………………..9 حيات ، مذهب و آثاركاشاني
بخش دوم :……………………………………………………………………………….47 مباني تأويل عرفاني ازمنظر كاشاني
بخش سوم :………………………………………………………………………………71 فرهنگ موضوعي مباني عرفان نظري كتاب تأويلات القرآن الكريم
ضمائم : ……………………………………………………………………………….401 جداول ونمودارهاي درصد فراواني آيات تأويلي
فهرست منابع و مأخذ…………………………………………………………………….409 Abstract
فرضية تحقيق: «سورة مباركة بروج ، بيان اختصاري سرنوشت اقوامي خاص، اثر تربيتي عمده اي دارد.» سؤالات تحقيق: 1- اصحاب الاخدود چه گروهي بودند؟ 2- شكنجة مسلمانان در صدر اسلام براي چه هدفي صورت پذيرفته بود؟ 3- اثر بيان اختصاري داستان فرعون و ثمود در اين سوره چيست؟ 4- اثر اين سوره بر تربيت اخلاقي جوامع چگونه است؟ پيشينة تحقيق: اكثر تفاسيري كه تا انتهاي قرآن به تفسير سور قرآن پرداخته اند، به تفسير اين سوره نيز پرداخته اند.
چكيده اي در مورد سورة بروج: سورة بروج مكي است و بيست و دو آيه دارد. بيان آيات اين سوره مشتمل بر انذار و بشارت است ،و در آن به سختي كساني را انذار كرده كه مردان و زنان مسلمان را به جرم اين كه به خدا ايمان آورده اند شكنجه مي كنند. نظر مشركين مكه كه با گروندگان به رسول خدا(ص) چنين مي كردند، آنان را شكنجه مي كردند تا از دين اسلام به شرك سابق خود برگردند. بعضي از اين مسلمانان صبر مي كردند و برنمي گشتند و لو شكنجه به هر جا كه خواست برسد. و بعضي برگشته و مرتد مي شدند و اينها افرادي بودند كه اينها افرادي بودند كه ايمان ضعيفي داشتند، همچنان كه در آية “ وَمِنَ النّاسَ مِن يَقول امنا بِالله فاذا اوذي في الله جَعَل فتنه الناس كعذاب الله، وَ مِن الناسُ مِن يعبد الله علي حرف فَاِنَّ اصابَه خير اطمَان به وَ اِن اصابته فتنه انقلب علي وَجهَهُ ” به وضع آنان اشاره مي كند. خداي سبحان در اين آيات قبل از اينكه اشاره اي به اصحاب اخدود مي كند و اين خود تشويق مؤمنان به صبر در راه خداي تعالي است، دنبال اين داستان، اشاره اي هم به سرگذشت لشكريان فرعون و ثمود دارد، و اين ماية دلخوش رسول خدا و وعدة نصرت به آن جناب و تهديد مشركين است و اين سوره به شهادت سباق آياتش درمكّه نازل شده است . در كل اين سوره به دو بخش مي تواند تقسيم شود: بخش اوّل: پيروان اخدود (از آية يكم تا شانزدهم ) و بخش دوّم : حديث سپاه (از آية هفدهم تا بيست و دوّم) در بخش اول اين سوره قسم به ستارگان و روز موعود و شاهد و مشهود است و جواب اين قسم در آية چهارم آمده كه به اصحاب اخدود و لعنت فرستاده شده تناسب نامگذاري اين سوره به سورة بروج نيز به تناسب سوگندي است كه در آية اوّل آمده است. اهميت اين سوره: اين سوره بيست و دو آيه دارد و رسول خدا (ص) فرمود،هر كس سورة بروج را بخواند خداوند به عدد هر روز آدينه و روز عرفه كه در دنيا بوده ده حسنه براي او بنويسد و هر كس در نماز فريضه بخواند، موقف حشروي با انبياء مرسلين باشد. از مصباح كفعمي است: كسيكه اين سوره را در رختخواب بخواند يا موقع بيرون رفتن از منزل ، خانه و اثاث البيت و اهل و عيال همه محفوظ مانند . روي هم رفته اين سوره، سوره استقامت و پايمردي در برابر فشارهايي است كه از ظالمان و مستكبران بر مؤمنان وارد مي شود و در لابلاي آن وعده نصرت الهي نهفته است. در فضيلت اين سوره همين بس كه رسول خدا فرمود: هر كس اين سوره را بخواند، خداوند بر تعداد تمام كساني كه در نماز جمعه اجتماع مي كنند و تمام كساني كه در روز عرفه در عرفات جمع مي شوند ، ده حسنه به او مي دهد و تلاوت آن انسان را از ترسها و شدائد رهايي مي بخشد .
يكي از موضوعات مهمي كه در زمينه ي علوم قرآني مورد بحث قرار گرفته است فعاليت و بررسي در زمينه ي آشنايي با معجزات پيامبران را اعجاز قرآن مي باشد .
تحقيق بنده شامل چهارفصل مي باشد كه در فصل اول ، بحث لغوي و اصطلاحي و گفتار علماي غرب راجع به معجزه – اعجاز و ماهيت آن ، معجزه چيست و چگونه ممكن است ؟ شرايط معجزه … را از منابعي از جمله : مرزهاي اعجاز سيد ابوالقاسم خويي ، معجزه ي دكتر محسن شفاهي ، اعجاز قرآن در نظر اهل بيت (ع) دكتر سيد رضا مؤدب مورد بررسي قرار داده ام .
در فصل دوم نيز معجزات نه گانه حضرت موسي (ع) از جمله : عصا، يد بيضا ، شكا فتن دريا و … را از طريق آيات قرآن ، تفاسير و كتب مختلف ، از جمله : قاوس قرآن علي اكبر قرشي ، تاريخ انبياء ( از آدم تا خاتم ) مرحوم حسين عمارزاده و همينطور تفسير نمونه ، الميزان – مجمع البيان – جامع البيان و تفسير نور – و همچنين تأثير معجزات حضرت موسي (ع) را بر روي قوم بني اسرائيل مورد بحث و بررسي قرار داده ام .
در فصل سوم ابتدا به نبوت حضرت عيسي (ع) اشاره شده و بعد انواع معجزات آن حضرت را از طريق آيات قرآن ، تفاسير و كتب مختلف از جمله تفسير الميزان ، نمونه ، مجمع البيان و همچنين كتاب مسيحيت شناسي مقايسه اي ، و عيسي (ع) از ديدگاه قرآن مورد بررسي قرار داده ايم . فصل چهارم نيز مشتمل بر انواع معجزات پيامبر (ص) از جمله : قرآن ، شق القمر ، حركت درخت ، حنانه و … مي باشد كه آنها را نيز از تفاسير و كتب مختلف مورد بحث و بررسي قرار داده ايم . پايان اين پروژه نتيجه مباحث گذشته است كه شامل آثار معجزه انبياء ، اهداف معجزه (اصول اعتقادي ) مي باشد .
فهرست مطالب مقدمه 1 کلیات : 2 اهمیت موضوع 2 پیشینه موضوع 2 سؤالات تحقیق 2 فرضیه 2 تعریف موضوع 2 روش تحقیق 2 چکیده 4
فصل اول : بحث لغوی اعجاز ، معجزه درلغت ، ماهیت معجزه 5 معجزه چیست ؟ 6 آیامعجزه ممکن است ؟ 8 آیا معجزه واقع شده است ؟ 10 معجزه چگونه دلالت بر صدق آورنده آن دارد؟ 11 شرایط معجزه 12 چگونه معجزه گواه بر صدق ادعای پیامبران می باشد؟ 13 معنی لغوی اعجاز 14 عجز 16 معجزه در لغت 17 گفتار علمای غرب راجع به معجزه 18 معجزه در اصطلاح 18 معجزه در اصطلاح علوم دینی 21 فاعل معجزه کیست ؟ 23 اعجاز و ماهیت آن 24 اعجاز قرآن 25 اعجاز قرآن فقط از نظر اسلوب کلام یا جهتی دیگر از جهات ، به تنهایی نیست . 26 عمومیت اعجاز قرآن برای تمامی افراد انس و جن 26 یک پندار غلط 28 نفی شبهات وارد بر اعجاز 29 نخستین آیه نفی اعجاز 29 دومین آیه نفی اعجاز 33 سومین آیه نفی اعجاز 36
فصل دوم : معجزات حضرت موسی (ع) 40 معجزات حضرت موسی ( ع ) 42 معجزات نه گانه حضرت موسی (ع) 45 کوه « حریب » جایگاه اولین ارتباط عمیق موسی (ع) با خدا 50 اثبات معجزه حضرت موسی (ع) 51 یدبیضاء 62 معجزه سوم 66 دریا شکافته شد 69 موسی به طور سینا میرود 71 موسی همان پیامبری است که قومش از وی درخواست کرده اند خدا را ببینند 73
فصل سوم : معجزات حضرت عیسی (ع 75 نبوت حضرت عیسی (ع) 76 انواع معجزات حضرت عیسی (ع) 78 بیان معجزات حضرت عیسی (ع) در کتاب مسیحیت شناسی 83 آیات 49الی 52 نساء( راجع به معجزات حضرت عیسی (ع) 86 اثبات معجزه دوران نوزادی ( سخن گفتن ) حضرت عیسی (ع)از منظر آیات قرآن کریم 92
فصل چهارم :بررسي معجزات پيامبر اكرم(ص) 100 انواع معجزات پیامبر(ص) 101 اعجاز قرآن 101 قرآن معجزه ادبی 103 قرآن معجزه جاودانی 103 قرآن معجزه انسان ساز 104 اثبات اعجاز قرآن از دیدگاه قرآن کریم 105 قرآن معجزه جاودانی پیامبر اسلام(ص) 107 نظر شهید مطهری در رابطه با اعجاز قرآن 111 شق القمر 112 ذکر شق القمر در قرآن و اخبار 117 حرکت درخت 125 معراج پیامبر (ص) 130 اثبات مسئله معراج و سیر شبانه پیامبر (ص) 132 غیب گویی 137 غیب گویی از دیدگاه آیات قرآن کریم 139 یک پیشگویی عجیب 142 اعجاز قرآن از دریچه علم غیب 143 حنانه 145 معجزه ای دیگر 146 معجزات روایی پیامبر (ص)(8،9،10،11) 146 بررسی چند نکته: 150 آیا پیامبر (ص)باید مطابق خواسته مردم معجزه بیاورد؟ 150 چرا پیامبر (ص)مطابق خواسته های مردم اعجاز نکردند؟ 153 آیا معجزه دلیل و برهان بر صحت نبوت و رسالت است ؟ 155 چرا قرآن معجزه را « آیه » خوانده است؟ 156 نتیجه گیری 158 فهرست منابع و مؤاخذ 160
تعريف موضوع در اين تحقيق سعي شده است مساله سير وسياحت از منظر قرآن كريم مورد تحقيق و بررسي قرار گيرد و به مسايل جانبي از جمله اهداف، مخاطبان و مصاديق آن با توجه به كتب تفسيري و روايي و ديگر كتابهايي كه در اين زمينه نگارش يافته اند ، بپردازد. اهميت موضوع راجع به اهميت موضوع همين بس كه قرآن كريم در سور مختلف به طور مكرر انسانها را به سير فرا مي خواند وايشانرا به مشاهدة صنع وخلقت الهي در آفاق و انفس و همچنين عبرت گرفتن از عاقبت انسانهاي سركش دعوت مي كند. پيشينه موضوع در مورد موضوع مورد بحث به طور پراكنده در كتب تفسيري و نيز كتب روايي ازجمله ميزان الحكمه، وسايل الشيعه، من لايحضره الفقيه و … مطالبي بيان شده است. اما كتاب يا پايان نامه اي كه اختصاصاً به اين موضوع پرداخته باشد وجود ندارد.
روش تحقيق با توجه به موضوع، روش اين تحقيق كتابخانهاي است. محدوديت هاي تحقيق با توجه به عدم وجود كتب مختص به موضوع تحقيق اين پروژه با محدوديت منابع روبه رو بوده است و علاوه بر آن اين تحقيق با محدوديت زماني به نگارش درآمده است. پيشنهادات با توجه به تحقيقات انجام شده، موضوعات بحث شده در اين پروژه هر كدام مي تواند به تنهايي موضوع يك پروژه يا پايان نامه قرار گيرد و به طور موشكافانه مورد بررسي قرار گيرند. به نظر مي رسد براي نوآوري در اين تحقيق بايد پا را از تفاسير فراتر گذاشت و به مطالعة كتب ديگري كه به صورت علمي و كاربردي به اين موضوع پرداخته اند همت گماشت، تا از تكرار مكررات بدر آمده، گامي فراتر از آنها برداريم.
اين تحقيق شامل سه فصل مي باشد؛ فصل اول حج از نظر لغوي و اصطلاحي بحث شده و انواع حج و عمره هم بررسي شده است. در فصل دوم كه سيماي حج از ديدگاه قرآن مي باشد تقريباً آيات قرآن را تا حدودي موردبررسي و دسته بندي قرار داديم همچنين آيات مربوط به بناي كعبه و تاريخچه آن و آيات مربوط به محرمات وواجبات حج نيز در اين فصل بحث شده است. و اما در فصل سوم، اين فصل فلسفه حج ميباشد كه فلسفه اجتماعي ،اقتصادي و فردي معنوي را به رشته تحرير درآورده، همچنين آياتي كه مربوط به آنها درقرآن بيان شده آنها را جمع آوري كرده و در مباحث مربوط به خودشان جاي داده شده است. ودر آخر هم يك نتيجه گيري كلي از همه مباحث تحقيق به عمل آمده است. اميد به اين كه توانسته باشم اين عبادت بزرگ را كه اسلام و قرآن به آن اين قدر اهميت داده اند،با استناد به قرآن تا حدي براي همه روشن ومبرهن گردد.
چكيده حج از ديدگاه قرآن داراي جايگاه خاصي ميباشد و داراي فلسفه و احكام و مناسك معيني ميباشد كه در فصول سه گانه اين پروژه به چشم ميخورد. در فصل اول حج از نظر لغوي و اصطلاحي بحث شده و معلوم شد كه معناي لغوي حج يعني قصد زيارت و آهنگ ميباشد و معناي اصطلاحي آن انجام مناسك خاص در زمان و مكان خاص ميباشد. و نيز اشاره شد كه جج داراي انواعي همچون تمتع، قِران و افراد است. فصل دوم سيماي حج از ديدگاه قرآن است در اين فصل به تاريخچه بناي كعبه و اهميت آن واصل وجوب حج پرداخته وسپس آيات اعمال و مناسك ، محرمات مانند :جدال وفسوق، صيد وشكار كردن و… ميباشد. در دنباله نيز به واجبات حج شامل طواف، قرباني كردن، سعي وصفا ومروه و.. پرداخته شده است. فصل سوم : فلسفه حج ميباشد كه در اين قسمت ابتدا به فلسفه فردي، معنوي، اجتماعي و اقتصادي آن پرداخته شده است. در بخش اول آن خودسازي و تقريب به خدا وبعضي از اسرار اعمال بحث شده . در بخش دوم كه اجتماعي ميباشد در مورد هماهنگي و وحدت ويكپارچگي مسلمانان ميباشد. در بخش سوم كه در مورد فلسفه اقتصادي حج ميباشد اين طور به نظر ميرسد كه حج باعث رشد ورونق مادي و اقتصادي ميباشد و در جوامع اسلامي حج، حافظ منافع دنيوي و اخروي امتهاي اسلامي ميشود.
فهرست مطالب
عنوان ………………………………………………………………….. صفحه
كليات
مقدمه …………………………………………………………………………………………………….. 1
تبيين موضوع …………………………………………………………………………………………. 3
اهميت و ضرورت موضوع ………………………………………………………………………. 3
پيشينه موضوع ……………………………………………………………………………………….. 4