مقدمه و معرفي طرح (بيان مسئله، اهميت و ضرورت اجراي طرح، اهداف پژوهش)
درمانهاي عضوي يا زيست شناختي عمده در روان پزشكي شامل، دارو درماني،ECT، نور درماني، محروميت از خواب، جراحي رواني است.
با اين كه هنوز دانش سايكوفارماكوتراپي به خصوص در دهه گذشته گسترش چشمگيري داشته است ولي دارو درماني، معمولاً به تنهايي كافي نيست . درمان با صرع الكتريكي يكي از مؤثرترين و ناشناخته ترين درمانهاي روان پزشكي است . در مورد تاريخچه استفاده از اين روش بايد گفت: قسمت اعظم سابقه ECT مربوط به سال 1934 است. بيش از آن كه تشنج توسط برق انجام شود به مدت 4 سال از تشنجهاي ناشي از پنتيلن تتروازول به عنوان درمان استفاده ميكردند.
اوگوسولتي ولوچيوبيني، بر اساس كارهاي فون مدونا نخستين درمان با صرع الكتريكي را در آوريل 1936 در روم به كار بردند. در ابتدا به اين درمان، با شوك الكتريكي، اطلاق ميشد، اما بعد آن را تحت عنوان درمان با صرع الكتريكي شناختند، و از آن تا حال ECT عنوان يكي از سالمترين و مؤثرترين درمان بيماران روان پزشكي استفاده ميشود.
امروزه روش ECT و مداخلات بيهوشي آن چنان به دقت اصلاح شده است كه ديگر درماني بي خطر و مؤثر براي بيماران دچار اختلال افسردگي ماژور، حملات شيدايي، اسكيزوفرنيا، و ساير اختلالات وخيم رواني تلقي ميشود. ولي برخلاف درمانهاي دارويي تغييرات زيستي-عصبي القا شده بر اثر صرع درماني كه لازمه موفقيت آن هستند هنوز مشخص نشده است. خيلي از پژوهشگران اعتقاد بر آن دارند كه از ECT در درمان بيماران بسيار كم استفاده ميشود و دليل اصلي اين امر باور غلط در مورد ECT دانستند، كه محركشان لااقل تا حدي اطلاعات غلط و مقالاتي است كه از رسانه هاي غيرتخصصي وسيعاً به مردم منتقل ميشود.
از آن جا كه ECT مستلزم استفاده از برق و توليد تشنج است. بسياري از عوام، بيماران، و خانواده هاي بيماران، ترس ناموجهي از آن دارند، چه در مطبوعات حرفه اي و چه در مطبوعات غيرتخصصي گزارشهاي غلط بسياري ديده ميشود، كه مدعي ايجاد صدمه دائم مغزي در نتيجه ECT شده است . با اين كه اكثر آن گزارشات را رد كردند، شبح صدمه مغزشي ناشي از ECT هنوز بر ذهنها سنگيني ميكند.
باوجود دسترسي به روشهاي مؤثري كه در زمينة جلوگيري از باروري وجود دارد ، بسياري از حاملگي ها غير برنامه ريزي شده و ناخواسته مي باشد. براي زنانيكه در معرض يك مقاربت محافظت نشده قرار ميگيرند روشهاي پيشگيري اضطراري مؤثري وجود دارد كه بسيار كارآمد مي باشند. ولي متأسفانه بخاطر اطلاعات ناكافي افراد نسبت به موضوع استفاده لازم از اين روشها نمي شود. از آنجا كه پزشكان خانواده و عمومي به عنوان مرجعي براي كسب اطلاعات مردم در اين زمينه مي باشند. در يك مطالعه مقطعي از پزشكان عمومي مراجعه كننده به سمينارهاي بازآموزي به روش نمونه گيري آسان از طريق پرسشنامه با حجم نمونه 400 نفر در مورد آگاهي ، بينش و عملكرد نسبت به روشهاي پيشگيري اضطراري از بارداري Emergency contraception مورد تحقيق قرار گرفت . در اين تحقيق 100% پزشكان EC را شنيده بودند در حاليكه 14% كاندوم را جزء روشهاي EC مي دانستند، 32% افراد IUD و 83% افراد HD))OCP را جزء روشهاي EC مي دانستند. 7% پزشكان معتقد بودند روشهاي هورموني Emergency Hormonal contraception(EHC) بدون عارضه است . در حاليكه عوارضي تهوع و استفراغ 87% ،خونريزي و لكه بيني 63% ،ترومبو آمبولي 31% ، سردرد 70% توسط بقيه ذكر شدند. 14% افراد به ميزان تأثير واقعي EHC واقف بودند ،83% به درستي مي دانستند EHCمنع مصرفي ندارد . 40% افراد مدت اثربخشي را 72 ساعت مي دانستند . 39% پزشكان EHC را به مراجعين خود توصيه نمي كردند. 62% در صورت لزوم براي خود EC استفاده مي كردند. 41% پزشكان معتقد بودند جامعه دسترسي گسترده به روشهاي EC داشته باشد ،41% دسترسي را كاملاً محدود و كنترل شده مي خواستند . 71% از نظر شرعي روشهاي EC را مجاز و 7% غير مجاز مي دانستند ،50% معتقد بودند فقط پزشكان بايد EC را تجويز نمايند.
در بررسي بعمل آمده آگاهي با سن ، ازدواج و سابقة طبابت ارتباط معني داري داشت (P<0/0001) . آگاهي با كاهش سن و كاهش سابقة طبابت بيشتر مي شد، همچنين آگاهي افراد مجرد بيشتر بود و
آگاهي با جنس ارتباطي نداشت.5/40 % افراد بدرستي مي توانستند به مراجعين خود يك روش مؤثر EC را پيشنهاد و طريقه مصرف آن را بيان نمايند.
عملكرد افراد با سن ،سابقه طبابت و جنس ارتباط معني داري داشت (P<0/001). افراد جوان با سابقة طبابت كمتر عملكرد بهتري داشتند. همچنين عملكرد خانم ها برخلاف آگاهي نسبت به آقايان بهتر بود. عملكرد با وضعيت تأهل ارتباط معني داري نداشت (P=0/97). همچنين بينش افراد با سابقة طبابت ،سن ، جنس و وضعيت تأهل ارتباط معني داري نداشت .
از نتايج اين تحقيق مشخص شد بسياري از پزشكان نمي توانند بخوبي و دقيق و كامل نسبت به EC به مردم اطلاعات بدهند و يا آنرا تجويز نمايند. لذا به مسئولان امر توصيه مي شود كه نسبت به آموزش پزشكان در مراكز بازآموزي در مورد EC توجه و تأكيد بيشتري شود.
فهرست مطالب
عنوان صفحه
فصل اول: بيان مسئله و اهداف و سؤالات و فرضيات………………………………
بيان مسئله ……………………………………………………………………….. 2
اهداف طرح …………………………………………………………………………. 5
هدف كلي …………………………………………………………………………… 5
هدف جزيي…………………………………………………………………………… 5
سوالات……………………………………………………………………………….. 6
فرضيات………………………………………………………………………………. 6
فصل دوم: بررسي متون…………………………………………………………………..
لزوم آگاهي جامعه در مورد پيشگيري اضطراري از بارداري (EC) ………………………….
تاريخچه روشهاي EC …………………………………………………………………… 9
روشهايي كه ميتوان جهت EC به كار برد. ……………………………………………….. 10
مكانيسم اثر در روشهاي…………………………………………………………………… 13
ميزان مجاز استفاده از روش………………………………………………………………. 14
عوارض استفاده از روشهاي EC …………………………………………………………. 14
موارد منع مصرف استفاده از روشهاي EC …………………………………………………
مطالعات مشابه انجام شده………………………………………………………………………16
فصل سوم : روش بررسي ……………………………………………………….
جدول فهرست و مشخصات متغيرهاي تحقيق ………………………………………………
نوع مطالعه ………………………………………………………………………….. 23
جمعيت مورد مطالعه…………………………………………………………………… 23
الف) تعريف جامعه مورد مطالعه…………………………………………………………. 23
ب) معيارهاي ورود و حذف از مطالعه…………………………………………………….. 23
ج) روش نمونه گيري ……………………………………………………………………. 23
حجم نمونه و شيوة محاسبه آن…………………………………………………………….. 23
مكان و زمان انجام مطالعه………………………………………………………………… 24
روش جمعآوري دادهها و اجراي طرح……………………………………………………… 24
روش تجزيه و تحليل دادهها……………………………………………………………….. 24
مشكلات و محدوديتها……………………………………………………………………… 25
فصل چهارم: نتايج…………………………………………………………………………..
نتايج…………………………………………………………………………………….. 27
فصل پنجم: بحث و نتيجهگيري………………………………………………………………..
بحث و نتيجه گيري…………………………………………………………………………. 38
منابع ………………………………………………………………………………………. 65
فهرست جداول و نمودارها عنوان صفحه
جدول و نمودار شماره (1): توزيع فراواني سني افراد مورد مطالعه………………………………… 48
جدول و نمودار شماره (2): توزيع وضعيت تأهل افراد مورد مطالعه………………………………… 49
جدول و نمودار شماره (3): توزيع فراواني جنسي افراد مورد مطالعه……………………………….. 50
جدول و نمودار شماره (4): توزيع فراواني سابقة طبابت افراد مورد مطالعه…………………………… 51
جدول و نمودار شماره (5): توزيع ميزان آگاهي نسبت به EC برحسب سن در نمونه مورد مطالعه…………. 52
جدول و نمودار شماره (6): توزيع ميزان آگاهي نسبت به EC برحسب جنس در نمونه مورد مطالعه……… 53
جدول و نمودار شماره (7): توزيع ميزان آگاهي نسبت به EC برحسب وضعيت تأهل در نمونه مورد مطالعه…….. 54
جدول و نمودار شماره (8): توزيع ميزان آگاهي نسبت به EC برحسب سابقة طبابت در نمونه مورد مطالعه…….. 55
جدول و نمودار شماره (9): توزيع ميزان عملكرد نسبت به EC بر حسب سن در نمونه مورد مطالعه…………. 56
جدول و نمودار شماره (10): توزيع ميزان عملكرد نسبت به EC برحسب جنس در نمونه مورد مطالعه …. 57
جدول و نمودار شماره (11): توزيع ميزان عملكرد نسبت به EC برحسب وضعيت تأهل در نمونه مورد مطالعه. 58
جدول و نمودار شماره (12): توزيع ميزان عملكرد نسبت به EC برحسب سابقة طبابت در نمونه مورد مطالعه. 59
جدول و نمودار شماره (13): توزيع فراواني تعداد پاسخ به سؤالات بينش افراد مورد مطالعه…. 60
جدول و نمودار شماره (14): توزيع بينش نسبت به EC برحسب سن در نمونه مورد مطالعه…. 61
جدول و نمودار شماره (15): توزيع بنيش نسبت به EC برحسب وضعيت تأهل در نمونه مورد مطالعه….. 62
جدول و نمودار شماره (16): توزيع بينش نسبت به EC برحسب جنس در نمونه مورد مطالعه….. 63
جدول و نمودار شماره (17) : توزيع بينش نسبت به EC برحسب سابقه طبابت در نمونه مورد مطالعه……. 64
مقدمه: اختلالات هايپرتانسيو بارداري يك عارضة شايع حاملگي هستند و در مجموع حدود 10-5 درصد تمامي حاملگيها را عارضه دار مي كنند. ميزان بروز اين اختلالات عميقاً تحت تأثير يك سري عوامل مانند: سن، پاريته، نژاد، سابقة بيماري زمينهاي و … قرار دارد و فراواني اين اختلالات در مناطق و نژادهاي مختلف تا حدودي متفاوت گزارش شده است. اين اختلالات يك علت مهم موربيديته و مورتاليته مادر و جنين محسوب ميشوند و همراه با خونريزي و عفونت ترياد مرگ آوري را تشكيل ميدهند، اين اختلالات به چند نوع تقسيم مي شوند كه شامل: هايپرتانسيون حاملگي، پره اكلامپسي، اكلامپسي، پره اكلامپسي افزوده شده بر هايپرتانسيون مزمن و هايپرتانسيون مزمن مي شود و پروگنوز و پيامدهاي مادري و جنيني در انواع اين اختلالات متفاوت است و به روش درماني متفاوت مي انجامد.
متدولوژي: اين مطالعه يك مطالعة مشاهده اي – مقطعي است و به صورت استخراج داده هاي موجود انجام شده و روش نمونه گيري به صورت سرشماري است و مجموعاً 55 بيمار مبتلا به اختلالات هايپرتانسيو بارداري كه با توجه به معيارهاي كالج زنان و مامايي آمريكا و گروه كاري آموزش فشار خون بالا داراي شرايط لازم بودند و در سال 1382 در بيمارستان حضرت رسول اكرم (ص) بستري شده بودند مورد بررسي قرار گرفتند.
يافتهها و نتايج: فراواني اختلالات هايپرتانسيو در زنان بارداري 5/8 درصد است. فراواني انواع اختلالات هايپرتانسيو بارداري به اين صورت است: اكلامپسي 5/5 درصد، پره اكلامپسي شديد 8/21 درصد و پره اكلامپسي خفيف 9/30 درصد و هايپرتانسيون مزمن 3/7 درصد و هايپرتانسيون حاملگي 2/18 درصد و پرهاكلامپسي افزوده ده بر هايپرتانسيون مزمن 4/16 درصد. فراواني اختلالات هايپرتانسيو بارداري كه در اين مطالعه برآورد شد در محدودة آمار جهاني قرار دارد. فراواني اين اختلالات در دو انتهاي طيف سني باروري كمتر بوده است و اين مسأله با دانسيته هاي قبلي هماهنگي ندارد، اكثر موارد اين اختلالات بعد از سن حاملگي 37 هفتگي آشكار شده اند و بيشتر از نصف بيماران يعني 2/58 درصد نولي پار بودند و بيماريهايي كه از عوامل خطر پره اكلامپسي هستند مثل ديابت و بيماري هاي عروقي و يا بيماري هاي كلاژن واسكولر در بيماران وجود نداشته است، 5/5 درصد بيماران سابقة هايپرتانسيون مزمن داشتند و 11 درصد بيماران مبتلا به عفونت ادراري بودند كه نسبت به حاملگي طبيعي بيشتر بوده است. پره اكلامپسي سبب شده كه ميزان زايمان سزارين افزايش قابل توجهي داشته باشد و حدوداً 2 برابر زايمان طبيعي صورت گيرد. حدود 60 درصد بيماران حين مراقبت هاي بارداري تشخيص داده شده بودند و تنها 5/25 درصد بيماران با علائم پره اكلامپسي مراجعه كردند. سابقة اختلالات هايپرتانسيو بارداري در بيشتر از نصف بيماران وجود داشته است.
فهرست عنوان صفحه چكيده فارسي 1 فصل اول: كليات 4 - مقدمه پژوهش و بيان مسئله 5 - اهداف پژوهش 7 - هدف كلي 7 - اهداف جزئي 7 - سوالات پژوهش 7 - واژگان كليدي 8 - تعريف واژگان 8 - اختلال فشار خون در دوران بارداري 9 - دسته بندي و تشخيص 9 - هايپرتانسيون 10 - هايپرتانسيون حاملگي 11 - پره اكلامپسي 12 - اكلامپسي 15 - پرفشاري خون مزمن 17 - پره اكلامپسي افزوده شده بر هايپرتانسيون مزمن 19 - عوامل خطر 20 - پاتوفيزيولوژي 24 - افزايش پاسخ هاي انقباضي 25 - پروستاگلندين ها 25 - اكسيد نيتريك 26 - اندوتلين 26 - فاكتور رشد اندوتليوم عروقي 27 - ژنتيك 27 - عوامل ايمونولوژيك 28 - عوامل التهابي 28 - ديس ليپيدمي و استرس اكسيداتيو 29 - فعال شدن سلول هاي اندوتليال 30 - پاتولوژي 32 - تغييرات قلبي عروقي 33 - تغييرات هماتولوژيك 35 - حجم پلاسما 35 - انعقاد 36 - ترومبوسيتوني 36 - هموليز 37 - تغييرات اندوكرين و متابوليك 37 - تغييرات آب و الكتروليت 38 - كليه 39 - كبد 40 سندروم HELLP 41 - مغز 42 - نقش جفت در پره اكلامپسي (اختلالات سيتوتروفوبلاستيك) 45 - خونرساني رحمي – جفتي 46 - مرگ 47 - پيش بيني 48 - فشار خون 48 - ادم 48 - پروتئينوري 48 - سوابق 49 - انفوزيون آنژيوتانسين II 49 - تست ROLL_OVER 50 - اسيد اوريك 50 - متابوليسم كلسيم 50 - پلاكتها 51 - شاخصهاي استرس اكسيداتيو 51 - عوامل ايمونولوژيك 51 - پپتيدهاي جفتي 52 - فيبرونكتين 52 - دفع ادراري كاليكرئين 52 - سرعت سنجي داپلر در شرائين رحمي 52 - پيشگيري 54 - تعديل رژيم غذايي 54 - آسپرين 55 - آنتي اكسيدانها 56 - درمان 56 - تدابير درماني 56 - روند درماني 57 - خاتمه دادن به حاملگي 59 - هايپرتانسيون پابرجا بلافاصله بعد از زايمان 61 - مايع درماني 61 - درمان دارويي 62 - اقدامات لازم در پره اكلامپسي شديد 65 - درمان در اكلامپسي 67 - پيشگيري از تشنجات 69 - آثار سمي سولفات منيزيم 70 - پيش آگهي 71 فصل دوم: 73 مروري بر مطالعات انجام شده قبلي 74 فصل سوم: روش اجراي پژوهش 79 - نوع مطالعه 80 - جمعيت مورد مطالعه 80 - روش نمونه گيري و حجم نمونه 80 - معيارهاي انتخاب نمونه 80 - روش انجام كار 81 - روش تجزيه و تحليل داده ها 81 - جدول متغيرها 82 فصل چهارم: 83 - يافته هاي پژوهش 84 - جداول و نمودارها 92 فصل پنجم: 106 - بحث و نتيجه گيري 107 - محدوديت ها و پيشنهادها 112 فصل ششم: منابع و ضمائم 113 - فرم اطلاعاتي 114 - فهرست منابع 115 - چكيده انگليسي 118
مقدمه: اختلالات هايپرتانسيو بارداري يك عارضة شايع حاملگي هستند و در مجموع حدود 10-5 درصد تمامي حاملگيها را عارضه دار مي كنند. ميزان بروز اين اختلالات عميقاً تحت تأثير يك سري عوامل مانند: سن، پاريته، نژاد، سابقة بيماري زمينهاي و … قرار دارد و فراواني اين اختلالات در مناطق و نژادهاي مختلف تا حدودي متفاوت گزارش شده است. اين اختلالات يك علت مهم موربيديته و مورتاليته مادر و جنين محسوب ميشوند و همراه با خونريزي و عفونت ترياد مرگ آوري را تشكيل ميدهند، اين اختلالات به چند نوع تقسيم مي شوند كه شامل: هايپرتانسيون حاملگي، پره اكلامپسي، اكلامپسي، پره اكلامپسي افزوده شده بر هايپرتانسيون مزمن و هايپرتانسيون مزمن مي شود و پروگنوز و پيامدهاي مادري و جنيني در انواع اين اختلالات متفاوت است و به روش درماني متفاوت مي انجامد.
متدولوژي: اين مطالعه يك مطالعة مشاهده اي – مقطعي است و به صورت استخراج داده هاي موجود انجام شده و روش نمونه گيري به صورت سرشماري است و مجموعاً 55 بيمار مبتلا به اختلالات هايپرتانسيو بارداري كه با توجه به معيارهاي كالج زنان و مامايي آمريكا و گروه كاري آموزش فشار خون بالا داراي شرايط لازم بودند و در سال 1382 در بيمارستان حضرت رسول اكرم (ص) بستري شده بودند مورد بررسي قرار گرفتند.
يافتهها و نتايج: فراواني اختلالات هايپرتانسيو در زنان بارداري 5/8 درصد است. فراواني انواع اختلالات هايپرتانسيو بارداري به اين صورت است: اكلامپسي 5/5 درصد، پره اكلامپسي شديد 8/21 درصد و پره اكلامپسي خفيف 9/30 درصد و هايپرتانسيون مزمن 3/7 درصد و هايپرتانسيون حاملگي 2/18 درصد و پرهاكلامپسي افزوده ده بر هايپرتانسيون مزمن 4/16 درصد. فراواني اختلالات هايپرتانسيو بارداري كه در اين مطالعه برآورد شد در محدودة آمار جهاني قرار دارد. فراواني اين اختلالات در دو انتهاي طيف سني باروري كمتر بوده است و اين مسأله با دانسيته هاي قبلي هماهنگي ندارد، اكثر موارد اين اختلالات بعد از سن حاملگي 37 هفتگي آشكار شده اند و بيشتر از نصف بيماران يعني 2/58 درصد نولي پار بودند و بيماريهايي كه از عوامل خطر پره اكلامپسي هستند مثل ديابت و بيماري هاي عروقي و يا بيماري هاي كلاژن واسكولر در بيماران وجود نداشته است، 5/5 درصد بيماران سابقة هايپرتانسيون مزمن داشتند و 11 درصد بيماران مبتلا به عفونت ادراري بودند كه نسبت به حاملگي طبيعي بيشتر بوده است. پره اكلامپسي سبب شده كه ميزان زايمان سزارين افزايش قابل توجهي داشته باشد و حدوداً 2 برابر زايمان طبيعي صورت گيرد. حدود 60 درصد بيماران حين مراقبت هاي بارداري تشخيص داده شده بودند و تنها 5/25 درصد بيماران با علائم پره اكلامپسي مراجعه كردند. سابقة اختلالات هايپرتانسيو بارداري در بيشتر از نصف بيماران وجود داشته است.
فهرست عنوان صفحه چكيده فارسي 1 فصل اول: كليات 4 - مقدمه پژوهش و بيان مسئله 5 - اهداف پژوهش 7 - هدف كلي 7 - اهداف جزئي 7 - سوالات پژوهش 7 - واژگان كليدي 8 - تعريف واژگان 8 - اختلال فشار خون در دوران بارداري 9 - دسته بندي و تشخيص 9 - هايپرتانسيون 10 - هايپرتانسيون حاملگي 11 - پره اكلامپسي 12 - اكلامپسي 15 - پرفشاري خون مزمن 17 - پره اكلامپسي افزوده شده بر هايپرتانسيون مزمن 19 - عوامل خطر 20 - پاتوفيزيولوژي 24 - افزايش پاسخ هاي انقباضي 25 - پروستاگلندين ها 25 - اكسيد نيتريك 26 - اندوتلين 26 - فاكتور رشد اندوتليوم عروقي 27 - ژنتيك 27 - عوامل ايمونولوژيك 28 - عوامل التهابي 28 - ديس ليپيدمي و استرس اكسيداتيو 29 - فعال شدن سلول هاي اندوتليال 30 - پاتولوژي 32 - تغييرات قلبي عروقي 33 - تغييرات هماتولوژيك 35 - حجم پلاسما 35 - انعقاد 36 - ترومبوسيتوني 36 - هموليز 37 - تغييرات اندوكرين و متابوليك 37 - تغييرات آب و الكتروليت 38 - كليه 39 - كبد 40 سندروم HELLP 41 - مغز 42 - نقش جفت در پره اكلامپسي (اختلالات سيتوتروفوبلاستيك) 45 - خونرساني رحمي – جفتي 46 - مرگ 47 - پيش بيني 48 - فشار خون 48 - ادم 48 - پروتئينوري 48 - سوابق 49 - انفوزيون آنژيوتانسين II 49 - تست ROLL_OVER 50 - اسيد اوريك 50 - متابوليسم كلسيم 50 - پلاكتها 51 - شاخصهاي استرس اكسيداتيو 51 - عوامل ايمونولوژيك 51 - پپتيدهاي جفتي 52 - فيبرونكتين 52 - دفع ادراري كاليكرئين 52 - سرعت سنجي داپلر در شرائين رحمي 52 - پيشگيري 54 - تعديل رژيم غذايي 54 - آسپرين 55 - آنتي اكسيدانها 56 - درمان 56 - تدابير درماني 56 - روند درماني 57 - خاتمه دادن به حاملگي 59 - هايپرتانسيون پابرجا بلافاصله بعد از زايمان 61 - مايع درماني 61 - درمان دارويي 62 - اقدامات لازم در پره اكلامپسي شديد 65 - درمان در اكلامپسي 67 - پيشگيري از تشنجات 69 - آثار سمي سولفات منيزيم 70 - پيش آگهي 71 فصل دوم: 73 مروري بر مطالعات انجام شده قبلي 74 فصل سوم: روش اجراي پژوهش 79 - نوع مطالعه 80 - جمعيت مورد مطالعه 80 - روش نمونه گيري و حجم نمونه 80 - معيارهاي انتخاب نمونه 80 - روش انجام كار 81 - روش تجزيه و تحليل داده ها 81 - جدول متغيرها 82 فصل چهارم: 83 - يافته هاي پژوهش 84 - جداول و نمودارها 92 فصل پنجم: 106 - بحث و نتيجه گيري 107 - محدوديت ها و پيشنهادها 112 فصل ششم: منابع و ضمائم 113 - فرم اطلاعاتي 114 - فهرست منابع 115 - چكيده انگليسي 118
زمينه پژوهش اختلالات انعقادي ارثي پلاسما بعلت نقص در يك پروتئين انعقادي پديد مي آيد. دو اختلال وابسته به كروموزوم X يعني فقدان عوامل VIII و IX مسئول اكثر موارد اين اختلالات مادرزادي مي باشند. اين بيماران در معرض خونريزي شديد و ناتواني مزمن بوده، نيازمند درمانهاي طبي اختصاصي هستند (هاريسون، 2001، ص 239). هموفيلي اختلال ارثي بصورت كاهش يا فقدان فاكتور VII (يكي از پروتئينهاي مسئول تشكيل لخته در پلاسما) مي باشد كه منجر به هموفيلي A مي شود نوع ديگر آن، هموفيلي نوع B است كه در اثر كاهش فاكتور IX بوجود مي آيد (گيلبرت ، 2001، ص 672). سطح فاكتور انعقادي VIII و IX در حالت نرمال بين 120-50% مي باشد. هموفيلي بر اساس سطح پلاسمايي فاكتور انعقادي به سه نوع، هموفيلي شديد (سطح فاكتور كمتر از 1% حد نرمال)، متوسط (5-1%) و خفيف (25-5%) تقسيم مي شود (چودهري ، 2000، ص 45). اگر چه درمان موثر بيماري هموفيلي به دهه اخير مربوط مي شود ولي هموفيلي در جهان كهن نيز شناخته شده بود. قديمي ترين دست نوشته ها در مورد چگونگي ظهور بيماري هموفيلي مربوط به متن هاي يهودي در قرن دوم ميلادي است. هموفيلي به عنوان بيماري سلطنتي ناميده مي شود زيرا اعضاي خانواده هاي اصيل در اروپا به آن مبتلا بودند. در اجداد ملكه ويكتوريا هيچ سابقه اي از هموفيلي نبوده است اما پس از تولد پسرش لئوپلد در سال 1853 كه مبتلا به هموفيلي بود معلوم شد كه ملكه ويكتوريا ناقل هموفيلي بوده و ايجاد بيماري در او در اثر جهش ژنتيكي بوده است. ژن بيماري توسط دختران ملكه در خاندان سلطنتي روسيه، آلمان و اسپانيا نير انتقال يافت (اسدي، 1380، ص 27). طبق برآوردهاي كلي از هر ده هزار نوزاد پسر يك نفر مبتلا به هموفيلي است. حدود سه هزار بيمار هموفيل نوع A و حدود 750 هموفيل نوع B در كشور ما وجود دارد (شريفيان، 1378، ص 29).
مقدمه متخصص ژنتيك: متخصص ژنتيك پزشكي فردي است كه در مكانيزم هاي وراثتي، تشخيص و درمان اختلالات ژنتيكي تخصص دارد. ژنتيك پزشكي، مثل ديگر تخصص هاي پزشكي، نظير جراحي يا مامايي و زنان، پس از دانشكده پزشكي، يك دوره آموزشي خاص هم دارد. بسياري از متخصصان ژنتيك پزشكي، در يكي از رشته هاي پزشكي مانند اطفال، داخلي يا مامايي و پزشكي زنان تخصص دارند و فوق تخصص آنان ژنتيك پزشكي است. هيئت ژنتيك پزشكي آمريكا (ABMG) با برگزاري امتحان در چند زمينه، يعني ژنتيك باليني، ژنتيك ياخته اي باليني، ژنتيك زيست شناسي باليني، ژنتيك مولكولي، به پزشكان و متخصصان داراي درجة دكتراي غيرپزشكي (p.h.D)، گواهي نامه اعطا مي كند. ژنتيك باليني به تشخيص و درمان بيماران، ژنتيك ياخته اي (سيتوژنيك ) به تشخيص آزمايشگاهي نابهنجاري هاي كروموزومي و ژنتيك زيست شيميايي به تشخيص آزمايشگاهي و درمان اختلالات آنزيمي و اختلالات شيميايي ناشي از آنها مي پردازد. مشاورة ژنتيك هم،در گذشته مورد تأييد ABMG قرار مي گرفت و هم اكنون،هيئت جديد اعطاي گواهي نامه،به نام هيئت مشاورة ژنتيك آمريكا (ABGC) وظيفة اعطاي گواهي نامه را به مشاوران ژنتيك بر عهده گرفته است. بيشترين متخصصان ژنتيك پزشكي و مشاوران ژنتيك، با مراكز بزرگ پزشكي يا آزمايشگاه هاي مرجع براي آزمايشهاي ژنتيكي همكاري دارند.
فهرست مطالب
عنوان صفحه
تاريخچه………………………………………………………………………………………………..
مقدمه……………………………………………………………………………………………………
متخصص ژنتيك…………………………………………………………………………………….
تشخيص پيش از موقع و پيشگيري…………………………………………………………..
درمان……………………………………………………………………………………………………
چند نمونه از درمان هاي ثمربخش……………………………………………………………
پروژه ژنوم انساني………………………………………………………………………………….
اساس ژنتيك…………………………………………………………………………………………
ژنتيك و ژنوميك……………………………………………………………………………………
اصول ژنتيك………………………………………………………………………………………….
اسلوب وراثت و نفوذپذيري……………………………………………………………………..
بيماري هاي كروموزومال…………………………………………………………………………
بيماري در سطح ميتوكندريايي………………………………………………………………….
ژنتيك و تغذيه درماني…………………………………………………………………………….
تأثير ارتباط متقابل ژن و مواد مغذی بر روي فرآيندهاي متابوليكي…………………
تاثيرات و ارتباط متقابل بين ژن و مواد مغذي بر روي ظهور ژن…………………….
عنوان صفحه
پيچيدگي موجود در ارتباط ژنتيك و تغذيه…………………………………………………
ژنتيك به عنوان يك تخصص پزشكي………………………………………………………..
نظام ژنتيك انساني و پزشكي…………………………………………………………………..
در پژوهش حاضر، تأثير تابش اشعه ليزر كم توان بر وزوز بيماران داراي سابقه ضربه صوتي حاد و يا مزمن را بررسي نموديم. و نيز شاخصههاي آزمونهاي الكتروكوكلئوگرافي و آزمون گسيلهاي صوتي ناشي از اعوجاج را نيز قبل و بعد از تابش اشعه ليزر، ثبت و بررسي نموديم. بيماران حدود 12 جلسه تحت درمان با ليزر كم توان m.w 200 به مدت حدود 42 دقيقه قرار ميگرفتند و اين روند درمان 2 مرتبه در هفته و به مدت 12 جلسه صورت گرفت. طول موج ليزر مورد استفاده n.m 830 بود. ارزيابيهاي اديومتري تون خالص و اديومتري ايميتانس و ارزيابي وزوز شامل تطابق بلندي و تعيين زير و بمي وزوز، ميزان بلندي ذهني وزوز بر حسب معيار قياسي- ديداري و ميزان آزاردهندگي ذهني وزوز بر حسب معيار قياسي- ديداري و آزمون الكتروكوكلئوگرافي و گسيلهاي صوتي ناشي از اعوجاج نيز قبل و بعد از دوره ليزر درماني ثبت و بررسي گرديد. تطابق بلندي وزوز با تغييرات آماري معناداري را در قبل و بعد از تابش اشعه ليزر كم توان نشان داد. ميزان بلندي ذهني و آزار دهندگي ذهني نيز كاهش يافت و لي بدليل محدود بودن تعداد نمونهگيري اين اختلاف معنادار نبود.
مقدمه:
وزوز درك صدا يا نويز بدون حضور يك منبع خارجي واقعي ميباشد كه اين عارضه همراه با انواع گوناگون كم شنوايي ميباشد وزوز اغلب با كم شنوايي ناشي از نويز همراه ميباشد. مطالعات اپيدميولويك نشان دادهاند كه حدود 17% از جمعيت وزوز دارند در حاليكه تنها فقط 5/0 الي 6/1 % به طور شديدي تحت تأثير قرار ميگيرند. در ميان افراد با آسيب شنوايي حدود 67% از وزوز رنج ميبرند (Zenker.F 2004)
در اين پژوهش، تأثير اشعه ليزر كم توان را بر وزوز و شاخصههاي آزمون الكتروكوكلئوگرافي و آزمون گسيلهاي صوتي ناشي از اعوجاج را بررسي نموديم. اشعه ليزر كم توان، يك روش غير تهاجمي بدون عوارض جانبي ميباشد كه به جهت پايين بودن توان خروجي ليزر و نيز طول موج منحصر به فرد آن، ميزان جذب آن از طريق پوست كاهش يافته و عمق نفوذ پرتو در بافت افزايش مييابد. اشعه ليزر كم توان باعث فعاليت ATP سازي در سلولها ميگردد.
عفونتهاي ادراري يكي از شايعترين عفونتهاي دوران كودكي ميباشد شايعترين عارضه طولاني مدت پيلونفريت حاد ايجاد اسكار كليوي است (بخصوص در نوزادان كودكان) كه ممكن است عملكرد كليوي را مختل كرده و منجر به عوارضي چون هايپرتانسيون، نارسايي كليه و كاهش رشد بدن شود بنابراين تشخيص اسكار از اهميت زيادي برخوردار است براي تشخيص اسكار از روشهاي مختلف تصويربرداري از جمله اسكن DMSA IVP و سونوگرافي استفاده ميشود. دقيقترين و حساسترين روش اسكن DMSA ميباشد ولي از آنجا كه سونوگرافي بدون ضرر، در دسترس و ارزان قيمت است ميتواند بعنوان روشي جايگزين بكار رود. در اين پايان نامه كه بطريق كارآزمايي باليني انجام شده است مقايسهاي بين روش سونوگرافي كليه و اسكن DMSA در تشخيص اسكار كليوي در كودكان انجام گرديده است. 31 بيمار در فاصله زماني 6 ماه مورد بررسي قرار گرفتند و در تمام بيماران حداقل 3 ماه پس از UTI بررسي صورت گرفت و فاصله انجام اسكن DMSA و سونوگرافي حداكثر دو روز بوده است. كلاً 62 كليه مورد مطالعه قرار گرفت و تمام سونوگرافيها بدون اطلاع از نتيجه اسكن DMSA و توسط يك راديولوژيست و با دو نوع پروب فركانس 3.5 MHz و 5-7.5MHz و با دستگاه سونوگرافي انجام گرفت.
بديهي است ، بازيگري انساني ترين هنرهاست . از آن جهت كه همدم روح ، كالبد ، پديده ها و جهان پيرامون آدمياست ، به مكاشفه اي ميماند كه جز با از ميان بردن موانع بازدارنده و آزار دهنده موجود در كار انسان نمايشگر ، امكان بروز نخواهد يافت .
بازيگري فن مقابله آدميبا خود است و يافتن يا ايجاد بهانه اي براي تسلط نقش بر بازيگر . چگونه ايفاي نقش كنم ؟
اين پرسشي است كه هر بازيگر از خود در ابتداي كارش بر روي متن نمايشنامه و كاراكتري كه قرار است بازي كند ، ميپرسد و با استفاده از دانش علميو تجربي خود سعي ميكند كه به آن پاسخ دهد . در واقع او براي شخصيت پردازي درست نياز به دانش و تجربه تئائري دارد و در اين ميان تئوريهاي موجود تئائر نقش ويژهاي را ايفا ميكند . احتمالاً تئوري از زمانيكه علم رو به پيشرفت گذاشته است اهميت بيشتري پيدا كرده است و در واقع هر تئوري چكيده تجربيات و آموخته هاي يك يا چند نسل از پيشينيان است ، پس بايستي با تأمل و احتراميخاص با آنها برخورد كنيم . نكته ديگر اينكه ما بواسطه همين تئوريهاست كه ميتوانيم به تجربيات جديد دست پيدا كنيم و همين تئوريها هستند كه اندوخته علميما را تشكيل ميدهند و گاهي اوقات نيز با توجه به شرايط بايستي حذف و تعديل شوند .
مقدمه من ري (Man Ray) کیست من ري كيست؟ پاسخ به اين پرسش آنقدرها هم ساده نيست. همگي ما اين تجربه را داشته ايم كه در زندگي روزمره خود وقت و انرژي زيادي را صرف شناخت انسانهاي اطرافمان كرده ايم و چه بسا در بسياري موارد ناكام مانده ايم، حال اينكه اين انسانها با ما همراه بوده اند و ارتباط مستقيمي بين ما و ايشان وجود داشته، ارتباطي زنده كه تا حدي تحت كنترل ما بوده ولي بازهم موفق نشده ايم تا شخصيت اطرافيانمان را آنطور كه بايد و شايد بشناسيم. حال چگونه ممكن است كه چنين خوش خيال باشيم و بپنداريم كه با بررسي چند تابلو و ديدن آثاري چند از يك هنرمند مي توانيم به شناخت وي نائل آييم! البته اين يك نوع رهيافت در دنياي هنر است؛ مي توانيم اصلاً به هنرمند توجه چنداني نكنيم و آثار وي را همچون موجوداتي مستقل و جاودان در نظر بگيريم وسعي كنيم با آنها همان ارتباطي را برقرار كنيم كه مثلاً با دوستمان برقرار مي كنيم! ولي آيا واقعاً همينطور است؟ آيا يك اثر هنري به جز آنچه به چشم مي آيد (در مورد هنرهاي ديداري ) و يا شنيده مي شود (در مورد هنرهاي شنيداري ) هيچ چيز ديگري را نشان نمي دهد؟!
فهرست مطالب
عنوان صفحه
من ري را بشناسيم…………………………………………………………………………………. 1
من ري: تعاليم، الگوها و اهداف……………………………………………………………….. 4
نقاش خوابها…………………………………………………………………………………………. 12
– طراحي از رويا………………………………………………………………………………. 12
– از آنچه كه نمي توانم عكس بگيرم نقاشي مي كنم!…………………………….. 31
سخن آخر…………………………………………………………………………………………….. 34
فهرست تصاوير……………………………………………………………………………………… 35
منابع و ماخذ…………………………………………………………………………………………. 36