در اين مقاله سعي خواهد شد با توجه به مجموعه داده ها و اطلاعات مطرح شده در كه جايگاه ايران در بازار جهاني نفت تبيين شود. در عين حال در اين مقاله، موازنه موجود ميان درون گرايي و برون گرايي در سياست گذاري و اداره صنعت نفت وگاز كشور بررسي مي شود و پيامدهاي آن مورد مطالعه قرار مي گيرد. درنهايت نيز روشهاي ايجاد موازنه جديد ميان اين دو عرصه با توجه به منافع ملي كشور در بخش نفت و گاز بررسي خواهد شد.
اين مقاله از دو بخش تشكيل شده است.بخش اول چشم اندازي از وضعيت كنوني بخش نفت در ايران ارائه مي كند در اين بخش ابتدا امكانات و تواناييهاي كشور در بخش انرژي مورد بررسي قرار مي گيرد و سپس اهداف سياستهاي حال حاضر و آتي بخش انرژي و همچنين اقدامات انجام شده و در مسير اين سياستها، بررسي ميشود. با مجموعه مطالب بخش اول، تصويري از جايگاه ايران در صنعت نفت جهان به دست خواهد آمد.
بخش دوم فصل عرصه هاي درون گرايي برون گرايي در سياست گذاريها و اداره امور بخش نفت و گاز كشور را مورد بررسي قرار مي دهد. بدين ترتيب با ارائه الگوي جديدي از توازن ميان درون گرايي و برون گرايي در سياستهاي نفت و گاز كشور ،راه هاي ارتقاي جايگاه ايران در بازار انرژي جهان تبيين مي شود.
فهرست مطالب
عنوان صفحه
مقدمه……………………………………………………………………………………………………. 1
بخش اول: جايگاه ايران در بازار نفت و جهان ………………………………………….. 2
بخش دوم: توازن ميان درون نگري و برون نگري در بخش نفت…………………. 27
ازت گازي است خنثي که ميل ترکيبي بسيار کمي داشته و در شرايط عادي ترکيب پذيري ندارد . لذا در واحدهاي مختلف بهره برداري از اين گاز براي موارد مختلفي از قبيل گاز پوششي مخازن هيدروکربوري، براي جلوگيري از نفوذ هوا يا اکسيژن به آنها، در واحدهاي کاتاليستي در هنگام احياء بعنوان گازگردشي، در هنگام راه اندازي واحدهاي هيدروژن و هيدروکراکر بعنوان گاز چرخشي و بخصوص در عمليات احياء مداوم کاتاليست پلاتفرمر واحد تبديل کاتاليستي بصورت مداوم مصرف مي گردد . با توجه به آنکه 79 درصد هوا ازت مي باشد بهترين منبع تهيه مي باشد . بهمين منظور واحد ازت طراحي و نصب گرديده است . ظرفيت واحد فشرده و مايع کردن هوا و تفکيک اکسيژن و ازت مايع مي باشد . محصول واحد ازت گازي و ازت مايع با درجه خلوص 999/99 درصد مي باشد .
ب) واحد تبديل کاتاليستي :
واحد C.C.R شرکت به منظور تبديل برشهاي بنزين با درجه آرام سوزي پائين به بنزين با درجه آرام سوزي 100 طراحي و نصب گرديده است . ظرفيت واحد 21600 بشکه در روز مي باشد . طراحي واحد بر دو مبناي تأمين کامل خوراک H.S.R.G از واحد تقطير در جو با نقطه جوش ابتدائي و نقطه جوش نهائي و يا مخلوطي از 17159 بشکه در روز خوراک از واحد تقطير و 4441 بشکه در روز نفتاي سنگين (H.N )هيدروکراکر با نقطه جوش ابتدائي ونقطه جوش نهائي مي باشد .
فهرست مطالب
فصل اول :
1-1 خلاصه و مقدمه
1-2 آشنايي و مقدمه
1-3 انواع مدل ها و کاربرد آنها
1-4 نحوه کار يک ريبويلر پديده ترموسيفون
1-5 استانداردها و کد هاي مبدل هاي حرارتي
1-6 چهار نوع ربويلر مورد بررسي
1-7 بافلها
1-8 فاکتورهاي انتخاب نوع ريبويلر
1-9 خلاصه اي از فرايند توليد فورفوران
فصل دوم
2-1 رويع طراحي
2-2 زوشهاي طراحي ارائه شده ،معايب ،مزايا و شرايط هر کدام
چكيده: در اين پايان نامه روش هاي مختلفي ازجمله كاربرد مواد لخته زن ، تبخير، تقطير ،مواد رنگبر ،جهت تصفيه سپاب مورد بررسي قرارگرفته هم چنين جهت كاهش كف در تقطير گليسيرين روش جديد به كار گرفته شده است. در اين روش سپاب شامل كليسرول ، ابتداPH آن با افزون هيدروكسيد كلسيم به حد متوسط 10-8 مي رسد. سپس تحت فشار 5-2 اتمسفر و دماي C150-130 در ظرف تحت فشار قرار مي گيرد وعمل تبخير تحت فشار انجام مي شود. پس از آن محلول نسبتاً غليظ شده تحت خلأ كامل تغليظ مي گردد. درمقايسه با مواردي كه تبخير در مرحله تحت فشار اتمسفر انجام مي گيرد . مقدار كف ايجاد شده در تبخير وتقطير تحت خلأ به ميزان زيادي كاهش مي يابد . برتري اين روش در عدم استفاده از مواد ضد كف ،سر كاهش ميزان كف است.
فهرست مطالب عنوان صفحه فصل اول : بازيافت تصفيه اوليه استفاده از زرين هاي تبادل نوين استخراج تغليظ تقطير جاذب ها فصل دوم آزمايشات مربوط بازيافت وخالص سازي گليسرول تصفيه شيميايي اوليه صاف كردن فيزيكي خنثي نمودن قليا اثر با لبخند زن ها افزودن لخته زن FeCl3 جدا سازي رسوب درمرحله اول افزون لخته زن . آلومينوم سولفات قليايي كردن محلول تغليظ تغليظ درفشار اتمسفر تغليظ در خلا تقطير گليسرول اثر باكربن اكتيو بررسي مشكلات روش وانجام تغييرات فصل سوم 3-1)مقايسه كيفيت گليسرول 3-2) روش هاي انجام آزمون هاي جدول 3-2-1) عددصابوني 3-2-2) واكنش با سود o.in 3-2-3) واكنش با نيترات نقره فصل چهارم :آزمايش هاي روي پساب 2-1) سنجش گليسرول 2-1-1) روش كار سنجش گليسرول 2-2 ) سنجش ميزان na?? در پساب با استفاده از روش مور 2-2-1) روش انجام آزمايش 2-3) اندازه گيري قليادر سپاب 2-4) اندازه گيري رطوبت در گلسرول (روش كارل نيشه )
روغنهاي روان كننده (Lubricating Oils) معدني كه منشاء آنها از نفت خام است، كالاهاي نسبتاً ارزاني هستند كه در موتورها و ماشين آلات صنعتي بسيار گرانقيمت مورد استفاده قرار مي گيرند و اثر مستقيم روي كارآئي و عمر اين دستگاهها دارند، لذا بايد براي ايجاد اطمينان در عملكرد صحيح ماشينآلات، كيفيت روغنهاي مصرفي كاملاً مناسب باشد. ولي متأسفانه بسيار ديده شده است كه به اين امر مهم، حتي توسط متخصصين فني نيز توجه كافي نميشود و در كشور ما، خيلي كمتر از آنچه شايسته است، به كيفيت روغن و طريقه كنترل آن، بها داده شده است.
هدف نگارنده اين است كه خوانندگان آن، ضمن آشنايي با توليد روغنهاي روان كننده به ابعاد گوناگون كيفيت روغنها، توجه بيشتري مبذول بفرمايند.
تعاريف متعددي براي كيفيت يك كالا، بعمل آمده است، اما شايد جملة ساده زير مناسبترين تعريف باشد:
«كيفيت يك محصول، يعني مناسب بودن آن براي كار برد مورد نظر» يا به زبان انگليسي:
Quality Is Fitness For Purpose
مصداق اين تعريف بخوبي در تجربة آن شخص متجلي است كه گفته بود:
«دريافته ام كه بهترين كره، بدترين روغن براي ساعت من است». در اين مثال، ديده مي شود كه چطور دو صفت متضاد بهترين و بدترين، به كيفيت يك كالا، در رابطه و با توجه به كاربردهاي خاص آن كالا، قابل اطلاق گشته است.
كنترل كيفيت، امروزه يك مفهوم ارزشمند و دانشي بسيار پيشرفته است. برخلاف تصور بسياري از مردم، كه از كنترل كيفيت، برداشتني محدود و در حد بازرسي يا Inspection (كه بخشي از كنترل كيفيت است)، دارند، اين اصطلاح مفهومي وسيع و عميق را در بر دارد. كيفيت، در واقع، مجموعه اي از فعاليتهائي است كه يك كالا را از نقطه شروع تقاضاي آن در بازار، در مرحلة طراحي و توليد و عرضة آن به بازار، تا عكس العملهاي مصرف كنندگان و اثرات آن بر طراحي مجدد و نحوة توليد محصول، دربرميگيرد.
اما هميشه اين طور نيست و مصرف كنندة اصلي قادر نميباشد كه كيفيت كالا را مستقيماً تشخيص داده و ارزيابي كند. اين موضوع در مواردي صدق مي كند كه كارائي و كيفيت محصول، علاوه بر خواص فيزيكي، به صفات شيميائي آن، يعني به واكنشهاي شيميائي نيز مربوط مي شود. واكنشهاي شيميائي عموماً با سرعت كم و به طور كند انجام مي پذيرند و لذا تشخيص آثار آنها هميشه در كوتاه مدت امكان پذير نمي باشد. به علاوه ممكن است كه آثار فعاليتهاي شيميائي با دخالت عوامل ديگري همراه گردد و باعث شود كه تشخيص دليل پديده هاي حاصله، بسيار پيچيده گردد. مثلاً وقتي يك حشره كش مورد استفاده قرار مي گيرد، بعضي از خواص آن كه از بين بردن حشرات است، قابل مشاهده است، ولي اثرات احتمالي مزمني كه ممكن است بر نسوج بدن داشته باشد، به اين سادگي ها براي مصرف كننده، قابل تشخيص نمي باشد. با همة اينها، كيفيت مواد شيميائي را نيز مي توان ولو به كمك آزمايشگاه، پيش بيني نمود. اگر ماده اي شيميائي براي بشر شناخته شده باشد، با تعيين خواص فيزيكي و تجزية عنصري و تعيين ساختمان شيميائي آن، هر بار مي توان آن را بازشناخت و كارائي و كيفيت آن را معين نمود. اگر ماده اي، مخلوطي از چند تركيب شيميائي خالص شناخته شده باشد، باز مي توان با تجزية عنصري و روشهاي ديگر، نسبت اين تركيبات در مخلوط را تعيين و خواص مخلوط را پيشبيني كرد.
فهرست عنوان صفحه
مقدمه
فصل اول مقدماتي راجع به روغنهاي روان كننده، آزمايشات و كيفيت آنها انواع روان كننده ها موارد استفاده روغتهاي روان كننده وظايف روغنهاي روان كننده خواص ضروري روغنهاي روان كننده تركيبات روغنهاي روان كننده معدني آزمايشات مربوط به روغنهاي روان كننده ارگانها و سازمانها و مؤسسات ذيربط در كيفيت روغنها طبقه بندي ها و استانداردهاي روغن
فصل دوم مواد افزودني به روغنهاي روان كننده منابع قليائيت و اثرات آن در روغنها خواص و فرمولهاي انواع ادتيوهاي مصرفي در روغنها
1- افزايش دهنده هاي انديس ويسكوزيته 2- معلق كننده ها 3- پاك كننده ها 4- بازدارنده هاي اكسيداسيون 5- مواد افزودني ضد زنگ زدگي 6- مواد افزودني ضد سائيدگي 7- بهبود دهنده هاي اصطكاك 8- پائين آورنده هاي نقطه ريزش 9- بازدارنده هاي كف چگونگي كنترل روغنها ضمن كار بررسي علل اضمحلال مواد افزودني تعاريف و اصطلاحات مرسوم در قلمرو كنترل كيفيت روغنها فهرست منابع
بشر از زمانی که خود را شناخته ، در پی تلاش و فعالیت بوده و طبیعتاً در مسیر زمان تحولاتی را پشت سر گذاشته است. اختراع ابزارهای مختلف و تطوّر و تکمیل این ابزار یکی از مهمترین عوامل تحول در چگونگی زندگی انسان است. زمانی ابزار سنگی مورد استفاده قرار می گرفت و بعداً با پیرایش آهن و سایر فلزات، ابزار فلزی جایگزین آن شد و تا موقعی که آن ابزار جز با نیروی عضلانی انسان حرکت نمی کرد، ابزار دستی اساسی ترین عنصر تولید بوده است. لیکن با ابداع کشاورزی و دامداری ، آغاز شهر نشینی و گسترش شهرها ، اختراع ماشین آلات و تجلی عصر ماشین ، انقلابی بس عظیم در گسترش فعالیت های انسانی پدیدار شد.
تا اواخر قرن هجدهم میلادی ماشین در امر تولید وارد نشده بود و کارگر مهمترین عامل به شمار می رفت و صنعتگران و صاحبان فنون مختلف با وسایل و ابزار تولید که متعلق به خودشان بود، در خانه ها، دکان ها یا کارگاه های کوچک خود به امر تولید مصنوعات و فروش آنها اشتغال داشته اند. ابزار، ادوات و وسایل تولید بسیار ساده و ابتدایی بود و روش های قدیمی و ساده در امر تولید به کار می رفت و ناچار بازده کارگزان کم بود. بنابراین محصولات تولید شده نمی توانست جوابگوی احتیاجات و نیازهای روز افزون مردم جوامع مختلف باشد.
در نتیجه انقلاب صنعتی و اختراع و تکامل ماشین های تولید جدید، محیط کار از خانه ها و کارگاه های کوچک به کارخانه ها کشانده شده و صنعت چهره جدیدی به خود گرفت. بر تعداد کارگران کارخانه ها نیز روز به روز اضافه شد و کشاورزان روی به صنایع آورند. در شرایط و روش های کار بهبود حاصل شد و شیوه های تولید انبوه به وجود آمد و در عین حال روش های تولید پیچیده شد و کارگران بر اثر کار با ماشین آلات و ابزار صنعتی ونیز مواد شیمیایی روز به روز در معرض خطرهای جدیدی قرار گرفتند. در واقع صنایع کاربر به صنایع سرمایه بر تبدیل شدند. افزایش حوادث در محیط های صنعتی ، دولت های ممالک مختلف را تحت فشار افکار عمومی و افراد دلسوز و مصلحین و خیراندیشان جامعه قرار داد، به نحوی که برای ایمنی و حفاظت فنی تدابیری اتخاذ گردید و اصولاً نهضتی به نام نهضت و جنبش پیشگیری از حوادث و حمایت از نیروی نیروی انسانی ایجاد شد و به سرعت و شدت توسعه یافت. در مورد شرایط ، ساعات و کلاً روابط کار هم تلاش هایی صورت پذیرفت و حقوق کارگران محترم شناخته شد.
فهرست مطالب:
فصل اول: ایمنی و ایزو
1-1 تاریخچه ایمنی و حفاظت شخصی
1-2 ایمنی و حفاظت در مقابل آتش سوزی
1-3 احتراق
1-4 طبقه بندی آتش
1-5 عوامل ایجاد کننده آتش
1-6 طریقه خاموش کردن آتش
1-7 روش های پیشگیری از آتش سوزی
1-8 سازمان حفاظت و ایمنی در مقابل حریق
1-9 انفجار
1-10 گروه های اطفا حریق
1-11 اطلاعات ایمنی مواد مصرفی در واحد آزمایشگاه
1-12 آشنایی با سازمان جهانی استاندارد (ایزو)
1-13 ISO 9000
1-14 ISO 14000
فصل دوم: پتروشیمی اراک
2-1 پتروشیمی اراک در یک نگاه
2-2 هدف
2-3 سهامداران
2-4 تولیدات
2-5 تاریخچه و انگیزه احداث
2-6 اهمیت تولیدات مجتمع
2-7 خوراک مجتمع
2-8 نیروی انسانی
2-9 مصارف تولیدات مجتمع
2-10 موقعیت جغرافیایی
2-11 حفظ محیط زیست
2-12 امکان و امکانات رفاهی
2-13 واحدهای مجتمع
2-14 دست اوردهای مهم مجتمع
2-15 محصولات مجتمع پتروشیمی
فصل سوم: بررسی و خواص استیک اسید و روش های تولید و تخلیص آن
3-1 بررسی خواص استیک اسید
3-2 خواص فیزیکی
3-3 خواص شیمیایی
3-4 روش های تولید
3-4-1 تهیه استیک اسید به روش اکسیداسیون استاندارد
3-4-2 تهیه استیک اسید به روش اکسیداسیون بوتان یا نفت در فاز مایع
3-4-3 تهیه استیک اسید به روش کربینلاسیون فتانول
3-5 نمایی از روش های جدید سنتز
3-6 تخلیص استیک اسید
3-7 حمل و نقل
فصل چهارم: شرح برولس استالدهید و استیک اسید
4-1 شرح مختصر عملیات تولید استالدهید
4-1-1 بخش واکنش
4-1-2 بخش تقطیر
4-1-3 واحد احیا کاتالیست
4-1-4 اساس شیمی برولس
4-1-5 شرح عمومی برولس
4-2 شرح شیمیایی پرولس استیک اسید
4-2-1 شرح عمومی واکنش
4-2-2 بخش واکنش
4-2-3 بخش تقطیر
4-2-4 بارگیری محصول
4-2-5 سیستم کنفرانس
4-2-6 سیستم آب خنک کن
4-3 روش نمونه گیری از واحدهای استیک اسید و استالدهید و وینیل استات
فصل پنجم: مشخصات دستگاه های مورد استفاده در آزمایشگاه واحد استیک اسید و طریقه کایبراسیون آنها
5-1 لیست دستگاه های موجود در آزمایشگاه استیک اسید
5-2 کالیبراسیون دستگاه DR-2000
5-3 کالیبراسیون دستگاه تیتروپروسسور مدل 682
5-4 روش تعیین تیتر محلول دستگاه کارل فیشر مدل 701
5-5 کالیبراسیون دستگاه دانسیتی متر مدل METTLERDE 40
فصل ششم: بخش تجربی و آزمایش های مربوط به آزمایشگاه استیک اسید
6-1 روش اندازه گیری آهن در استیک اسید خالص
6-2 روش اندازه گیری استیک اسید با استفاده از نقطه انجماد
6-3 روش اندازه گیری مقدار آب در نمونه های استیک و وینیل استات و استاموئسد خالص
6-4 روش اندازه گیری رنگ در نمونه های استیک اسید و وینیل استات
6-5 روش اندازه گیری Cu+ در محلول کاتالیست استالدهید
6-6 روش اندازه گیری Cu 2+ و مس کل در محلول کاتالیست استالدهید
6-7 روش اندازه گیری پالاریم در محلول کاتالیست استالدهید
6-8 روش اندازه گیری مواد باقی مانده در محلول کاتالیست گرم استالدهید
6-9 روش اندازه گیری Cl– در محلول آبی
6-10 روش اندازه گیری منگنز
6-11 روش اندازه گیری اسید فرمیک در استیک اسید
6-12 روش اندازه گیری sp-Gr استیک اسید ناخالص و دانتیر وینیل استات خالص
در عصر حاضر هر روز كه ميگذرد هنر كودكان اهميت بيشتري مييابد و به خاطر تأثيري كه روانشناسي و علوم تربيتي از آن به عمل آورده همپايي ديگر هنرهاي مختلف رو به تكامل و پيشرفت است و هنر نقاشي كودكان گواه راستيني بر حقايق اجتماعي و روانشناسي است.
نقاشي كودك به ما كمك ميكند تا به درك و فهم كودك و ارزيابي او از مسائل و محيط اطرافش آگاه شويم. (سيف نراقي، 1368، ص 83) كودكان با هنر نقاشي و داستانهاي مرتبط با آن جزئي از وجود يا ويژگيهاي خويش را نمايان ميسازند به اين دليل است كه اين ابزار وسيله مناسبي براي راه يافتن به دنياي پر رمز و راز آن تلقي ميشود. (سيف نراقي، 1368، ص 261)
هنگامي كه كودكان عادت به نقاشي ميكنند موفق ميشوند شخصيت خود را نيز بيان كنند در آن زمان است كه غالباً احساسات و الهاماتي را بيان ميكنند كه انسان به سختي ميتواند باور كند كه آنها با چنين شيوهايي قادر به انجام آن باشند نقاشي كودكان به ما امكان ميدهد تا روند پرورش فكري آنها را بشناسيم و ببينيم آنها راجع به دنيا و اشخاصي كه با آنها زندگي ميكنند چگونه ميانديشند و بالاخره متوجه ميشويم كه چه آموختهاند و اثر محيط به پرورش آنها چه بوده و نگرش و مشكلات عاطفي آنها چيست؟ ولي روشنترين نكتهاي كه از نقاشي خود به خودي كودكان تراوش ميكند كشف ملموسي عالم است كه بزرگسالان آن را فراموش كردهاند. نمونههاي منطق و مشكلات اين عالم فقط مربوط به دوران كودكي است كه هنوز با الگوهاي فرهنگي جامعه آشنا نشده است. اين موضوع براي كودكان عقبمانده نيز صادق است و آنچه نيز به آهستگي موفق به بيان دنياي خودش ميشوند. (فراري، 1371، ص 95-94)
فهرست مطالب
چكیده فصل اول بیان مسئله اهداف پژوهش اهمیت پژوهش فرضیه تعاریف عملیاتی الف: تعریف رشد شناختی ب: تست آدمك رنگی سایر فرضیهها
فصل اول مقدمه بیان مسئله اهداف پژوهش اهمیت پژوهش فرضیه دلایل ارائه فرضیه متغیرهای تحقیق سایر فرضیهها تعریف واژهها الف- تعریف نظری ب- تعریف عملی 1- تحول شناختی (رشدشناختی) زمینه تحول شناختی 2- تست آدمك رنگی
چكیده فصل دوم سوابق تحقیق بررسی نقاشی از دیدگاههای مختلف الف- دیدگاه تكاملی ب- دیدگاه پیاژه از نقاشی ج- دیدگاه روانكاوی د- دیدگاه هنرمندانه 4-دیدگاه هنرمندانه تفاوتهای پسران و دختران بكارگیری رنگ در نقاشی
فصل دوم اولین وسیله آموزش نقاشی چیست؟ بررسی دیدگاههای مختلف راجع به نقاشی 1- دیدگاه تكاملی: (نقاشی به مثابه بازی) 2- دیدگاه پیاژه مراحل رشد از نظر پیاژه الف - مرحله حسی - حركتی ب- مرحله پیش عملیاتی ج- مرحله عملیاتی عینی د- مرحله عملیات صوری 3- دیدگاه روانكاوی سوابق تحقیق پژوهش در مورد نقاشی نقاشیهای فرافكنی نقاشی سالم الف- امنیت و اعتماد به نفس ب- باز بودن ج- ثبات و نظم عوامل مؤثر در بیان نقاشی كودكان تفاوتهای خلقی در كودكان میزان فعال بودن تحریكپذیری بازداری و ترس تفاوتهای پسران و دختران تكامل چهرهنگاری مراحل تحول شناختی شكل آدم بكارگیری رنگ در نقاشی منشاء اهمیت رنگ
چكیده فصل سوم طرح مسأله ابزار پزوهش تست آدمك رنگی جامعه آماری روش نمونهگیری روش اجراء
فصل سوم طرح مسأله ابزار پژوهش تست آدمك رنگی جامعه آماری نمونه آماری روش نمونهگیری روش آماری فرمول آزمون t برای گروههای مستقل روش اجرا قابلیت اعتماد و اعتبار آزمون ترسیم آدمك
فصل چهارم توصیف اطلاعات جدول (1-2) - توزیع فراوانی نمرات سر دختران 6 ساله نمودار (2-2) – هیستوگرام نمرات سر دختران 6 ساله جدول (3-2) – توزیع فراوانی نمرات سر پسران 6 ساله نمودار (4-2) – هیستوگرام نمرات سر پسران 6 ساله جدول (5-2) – توزیع فراوانی نمرات طرح بدن دختران 6 ساله نمودار (6-2) – هیستوگرام نمرات طرح بدن دختران 6 ساله آزمون معنیدار بودن میانگین نمرات سر دختران و پسران 6 ساله جدول (7-2) – توزیع فراوانی نمرات طرح بدن پسران 6 ساله نمودار (8-2) – هیستوگرام نمرات طرح بدن پسران 6 ساله جدول (9-2) – توزیع فراوانی نمرات لباس دختران 6 ساله نمودار (10-2) – هیستوگرام نمرات لباس دختران 6 ساله جدول (1-3) – توزیع فراوانی نمرات لباس پسران 6 ساله نمودار (10-2) – هیستوگرام نمرات لباس پسران 6 ساله جدول (3-3) – توزیع فراوانی سر پسران 6 ساله نمودار (4-3) – هیستوگرام نمرات كلی دختران 6 ساله جدول (5-3) – توزیع فراوانی نمرات پسران 6 ساله نمودار (6-3) – هیستوگرام نمرات كلی پسران 6 ساله جدول (7-3) – توزیع فراوانی سر دختران 7 ساله نمودار (8-3) – هیستوگرام مربوط به نمرات سر دختران 7 ساله جدول (9-3) – توزیع فراوانی نمرات سر پسران 7 ساله نمودار (10-3) – هیستوگرام مربوط به نمرات سر پسران 7 ساله جدول (1-4) – توزیع فراوانی نمرات طرح بدن دختران 7 ساله نمودار (2-4) – هیستوگرام مربوط به نمرات طرح بدن دختران 7 ساله جدول (3-4) – توزیع فراوانی نمرات طرح بدن پسران 7 ساله نمودار (4-4) – هیستوگرام نمرات طرح بدن پسران 7 ساله جدول (5-4) – توزیع فراوانی نمرات لباس دختران 7 ساله نمودار (6-4) – هیستوگرام مربوط به نمرات لباس دختران 7 ساله جدول (7-4) – توزیع فراوانی در نمرات لباس پسران 7 ساله نمودار (6-4) – هیستوگرام مربوط به نمرات لباس پسران 7 ساله جدول (9-4) – توزیع فراوانی نمرات كلی دختران 7 ساله نمودار (10-4) – هیستوگرام نمرات كلی دختران 7 ساله جدول (1-5) – توزیع فراوانی نمرات كلی پسران 7 ساله نمودار (2-5) – هیستوگرام مربوط به نمرات كلی پسران 7 ساله جدول (3-5) – توزیع فراوانی نمرات سر دختران 8 ساله نمودار (4-5) – هیستوگرام مربوط به نمرات سر دختران 8 ساله جدول (5-5) – توزیع فراوانی نمرات سر پسران 8 ساله نمودار (6-5) – هیستوگرام مربوط به نمرات سر پسران 8 ساله جدول (7-5) – توزیع فراوانی نمرات طرح بدن دختران 8 ساله نمودار (8-5) – هیستوگرام مربوط به نمرات طرح بدن دختران 8 ساله جدول (9-5) – توزیع فراوانی نمرات طرح بدن پسران 8 ساله نمودار (10-5) – هیستوگرام مربوط به نمرات طرح بدن پسران 8 ساله جدول (1-6) – توزیع فراوانی نمرات لباس دختران 8 ساله نمودار (2-6) – هیستوگرام مربوط به نمرات لباس دختران 8 ساله جدول (3-6) – توزیع فراوانی لباس پسران 8 ساله نمودار (4-6) – هیستوگرام مربوط به نمرات لباس پسران 8 ساله جدول (5-6) – توزیع فراوانی نمرات كلی دختران 8 ساله نمودار (6-6) – هیستوگرام مربوط به نمرات كلی دختران 8 ساله جدول (7-6) – توزیع فراوانی نمرات كلی پسران 8 ساله نمودار (8-6) – هیستوگرام مربوط به نمرات كلی پسران 8 ساله جدول (9-6) – توزیع فراوانی به نمرات سر دختران 9 ساله نمودار (10-6) – هیستوگرام مربوط به نمرات سر دختران 9 ساله جدول (1-7) – توزیع فراوانی نمرات سر پسران 9 ساله نمودار (2-7) – هیستوگرام مربوط به نمرات سر پسران 9 ساله جدول (3-7) – توزیع فراوانی نمرات طرح بدن دختران 9 ساله نمودار (4-7) – هیستوگرام مربوط به نمرات طرح بدن دختران 9 ساله جدول (5-7) – توزیع فراوانی نمرات طرح بدن پسران 9 ساله نمودار (6-7) – هیستوگرام مربوط به طرح بدن پسران 9 ساله جدول (7-7) – توزیع فراوانی نمرات لباس دختران 9 ساله نمودار (8-7) – هیستوگرام مربوط به نمرات لباس دختران 9 ساله جدول (9-7) – توزیع فراوانی لباس پسران 9 ساله نمودار (10-7) – هیستوگرام مربوط به نمرات لباس پسران 9 ساله جدول (1-8) – توزیع فراوانی نمرات كلی دختران 9 ساله نمودار (2-8) – هیستوگرام مربوط به نمرات كلی دختران 9 ساله جدول (3-8) – توزیع فراوانی نمرات كلی پسران 9 ساله نمودار (4-8) – هیستوگرام مربوط به نمرات كلی پسران 9 ساله مقایسه سنی نمرات كلی دختران با یكدیگر الف- مقایسه نمرات كلی دختران 7 ساله با نمرات كلی دختران 6 ساله ب- مقایسه نمرات كلی دختران 7 ساله با نمرات كلی دختران 8 ساله ج- مقایسه نمرات كلی دختران 8 ساله با نمرات كلی دختران 9 ساله نمودار (9-8) – چندضلعی مقایسه سنی نمرات كلی دختران مقایسه سنی نمرات كلی پسران با یكدیگر الف- مقایسه نمرات كلی پسران 7 ساله با نمرات كلی پسران 6 ساله ب- مقایسه نمرات كلی پسران 7 ساله با نمرات كلی پسران 8 ساله ج.مقایسه نمرات كلی پسران 8 ساله با نمرات كلی پسران 9ساله نمودار (10-8) – چندضلعی مقایسه سنی نمرات كلی پسران جدول (1-9) – میانگین مقیاسهای دختران جدول (2-9) – میانگین مقیاسهای پسران جدول (1-9) – میانگین مقیاسهای دختران نمودار (3-9) – چندضلعی مقایسه نمرات كلی دختران و پسران نمودار (4-9) – چندضلعی مقایسه سنی نمرات كلی دختران و پسران شیوة اجرا نمرهگذاری و نتایج آماری آزمون آدمك رنگی جدول شماره 1- هنجارگزینی چاركی «مقیاس سر» در پسران براساس سن تقویمی جدول شماره 2- هنجارگزینی چاركی «مقیاس طرح بدنی» در پسران براساس سن تقویمی جدول شماره 3- هنجارگزینی چاركی «مقیاس لباس» در پسران براساس سن تقویمی جدول شماره 4- هنجارگزینی چاركی «مقیاس كلی در پسران» (براساس سن تقویمی) جدول شماره 5- هنجارگزینی چاركی «مقیاس سر» در دختران براساس سن تقویمی جدول شماره 6- هنجارگزینی چاركی «مقیاس طرح بدنی» در دختران براساس سن تقویمی جدول شماره 7- هنجارگزینی چاركی «مقیاس لباس» در دختران براساس سن تقویمی جدول شماره 8- هنجارگزینی چاركی «مقیاس كلی» در دختران براساس سن تقویمی ورقه نمرهگذاری تست آدمك رنگی الف) جدول شماره 1- مقیاس تحولیافتگی
فصل پنجم بحث و نتیجهگیری مزایای ابزارهای گردآوری اطلاعات محدودیتهای خارج از كنترل پژوهشگر الف- یادگیری نقاشی ب- میزان علائق و انگیزش آزمودنی ج- ترتیب تولد د- میزان هوش و- وضیت تحصیلی والدین م- تفاوتهای بین فردی پیشنهادات
چكيده فصل اول: نقاشي كودك يك پيام است، آنچه را كه او نميتواند به لفظ درآورد به ما انتقال ميدهد. بررسي و درك زبان نقاشي اطلاعات ارزندهايي را در اختيار والدين و مربيان و روانشناسان و همه كساني ميگذارد كه خواهان درك و دريافت راز و رمز جهان كودك هستند، اكتشاف نظامدار اين قلمرو به آخرين دهههاي قرن گذشته بازميگردد و بر قوانيني متكي است كه خطشناسي نيز از آن سود جسته است. بيان مسئله: با توجه به گسترش پژوهشهاي تجربي در زمينه روانشناسي كودك به ويژه به كمك دانش رفتاري و دادههاي اساسي كه روانشناسي سنجشي در مورد پرورش سيستم عصبي و مركزي ارائه دادهاند، نگرش بزرگسالان در جهات گوناگون رفتاري كودكان دستخوش تغييرات مختلفي شده است. بنا به تحقيق (ورپيلو) دو روند اساسي در توسعه و پيشرفت درك كودك مؤثر واقع ميشود كه يكي تشخيص شناخت اشياء و ديگري تمايز بين آنهاست. اهداف پژوهش الف: استفاده از نقاشي به عنوان وسيلهاي ساده براي سنجش رشد شناختي.
ب: به دست آوردن ارتباط بين جنسيت و رشد شناختي.
ج: به دست آوردن ارتباط بين سن و رشد شناختي.
اهميت پژوهش:
در عصر حاضر هر روز كه ميگذرد هنر كودكان اهميت بيشتري مييابد و به خاطر تأثيري كه روانشناسي و علوم تربيتي از آن به عمل ميآورد همپاي ديگر هنرهاي مختلف رو به تكامل و پيشرفت است، هنر و نقاشي كودكان گواه راستيني بر حقايق اجتماعي و روانشناسي است.
مقدمه:
نقاشي كودك يك پيام است آنچه را كه او نميتواند به لفظ درآورد و به ما انتقال دهد. بررسي و درك زبان نقاشي، اطلاعات ارزندهايي را در اختيار والدين، مربيان، روانشناسان و همه كساني ميگذارد كه خواهان درك و دريافت راز و رمز جهان كودك هستند اكتشاف نظامدار اين قلمرو به آخرين دهههاي قرن گذشته بازميگردد و بر قوانيني متكي است كه خطشناسي نيز از آنها سود جسته است. همچنين ديدگاه روان تحليلگري براساس بررسي گستره معاني نمادهائي كه در خوابديدهها و اسطورهها، افسانهها و در زندگي بازيافت ميشوند به غناي آن در قرن حاضر كمك كرده است. كودك همه مسائل خود را به واسطه نقاشي به تجربه درميآورد و خود را ميآزمايد و من خويشتن را بنا ميكند.
خطوط ترسيمي، انعكاسي از دنياي هيجاني او هستند و نقاشي به تنهايي به منزلة جهاني است كه به موازات افزايش هشياري و دگرگونيهاي كودك متحول ميگردد. (دادستان، پريرخ، 1374، ص 1)
فهرست مطالب
چكیده فصل اول بیان مسئله اهداف پژوهش اهمیت پژوهش فرضیه تعاریف عملیاتی الف: تعریف رشد شناختی ب: تست آدمك رنگی سایر فرضیهها
فصل اول مقدمه بیان مسئله اهداف پژوهش اهمیت پژوهش فرضیه دلایل ارائه فرضیه متغیرهای تحقیق سایر فرضیهها تعریف واژهها الف- تعریف نظری ب- تعریف عملی 1- تحول شناختی (رشدشناختی) زمینه تحول شناختی 2- تست آدمك رنگی
چكیده فصل دوم سوابق تحقیق بررسی نقاشی از دیدگاههای مختلف الف- دیدگاه تكاملی ب- دیدگاه پیاژه از نقاشی ج- دیدگاه روانكاوی د- دیدگاه هنرمندانه 4-دیدگاه هنرمندانه تفاوتهای پسران و دختران بكارگیری رنگ در نقاشی
فصل دوم اولین وسیله آموزش نقاشی چیست؟ بررسی دیدگاههای مختلف راجع به نقاشی 1- دیدگاه تكاملی: (نقاشی به مثابه بازی) 2- دیدگاه پیاژه مراحل رشد از نظر پیاژه الف - مرحله حسی - حركتی ب- مرحله پیش عملیاتی ج- مرحله عملیاتی عینی د- مرحله عملیات صوری 3- دیدگاه روانكاوی سوابق تحقیق پژوهش در مورد نقاشی نقاشیهای فرافكنی نقاشی سالم الف- امنیت و اعتماد به نفس ب- باز بودن ج- ثبات و نظم عوامل مؤثر در بیان نقاشی كودكان تفاوتهای خلقی در كودكان میزان فعال بودن تحریكپذیری بازداری و ترس تفاوتهای پسران و دختران تكامل چهرهنگاری مراحل تحول شناختی شكل آدم بكارگیری رنگ در نقاشی منشاء اهمیت رنگ
چكیده فصل سوم طرح مسأله ابزار پزوهش تست آدمك رنگی جامعه آماری روش نمونهگیری روش اجراء
فصل سوم طرح مسأله ابزار پژوهش تست آدمك رنگی جامعه آماری نمونه آماری روش نمونهگیری روش آماری فرمول آزمون t برای گروههای مستقل روش اجرا قابلیت اعتماد و اعتبار آزمون ترسیم آدمك
فصل چهارم توصیف اطلاعات جدول (1-2) - توزیع فراوانی نمرات سر دختران 6 ساله نمودار (2-2) – هیستوگرام نمرات سر دختران 6 ساله جدول (3-2) – توزیع فراوانی نمرات سر پسران 6 ساله نمودار (4-2) – هیستوگرام نمرات سر پسران 6 ساله جدول (5-2) – توزیع فراوانی نمرات طرح بدن دختران 6 ساله نمودار (6-2) – هیستوگرام نمرات طرح بدن دختران 6 ساله آزمون معنیدار بودن میانگین نمرات سر دختران و پسران 6 ساله جدول (7-2) – توزیع فراوانی نمرات طرح بدن پسران 6 ساله نمودار (8-2) – هیستوگرام نمرات طرح بدن پسران 6 ساله جدول (9-2) – توزیع فراوانی نمرات لباس دختران 6 ساله نمودار (10-2) – هیستوگرام نمرات لباس دختران 6 ساله جدول (1-3) – توزیع فراوانی نمرات لباس پسران 6 ساله نمودار (10-2) – هیستوگرام نمرات لباس پسران 6 ساله جدول (3-3) – توزیع فراوانی سر پسران 6 ساله نمودار (4-3) – هیستوگرام نمرات كلی دختران 6 ساله جدول (5-3) – توزیع فراوانی نمرات پسران 6 ساله نمودار (6-3) – هیستوگرام نمرات كلی پسران 6 ساله جدول (7-3) – توزیع فراوانی سر دختران 7 ساله نمودار (8-3) – هیستوگرام مربوط به نمرات سر دختران 7 ساله جدول (9-3) – توزیع فراوانی نمرات سر پسران 7 ساله نمودار (10-3) – هیستوگرام مربوط به نمرات سر پسران 7 ساله جدول (1-4) – توزیع فراوانی نمرات طرح بدن دختران 7 ساله نمودار (2-4) – هیستوگرام مربوط به نمرات طرح بدن دختران 7 ساله جدول (3-4) – توزیع فراوانی نمرات طرح بدن پسران 7 ساله نمودار (4-4) – هیستوگرام نمرات طرح بدن پسران 7 ساله جدول (5-4) – توزیع فراوانی نمرات لباس دختران 7 ساله نمودار (6-4) – هیستوگرام مربوط به نمرات لباس دختران 7 ساله جدول (7-4) – توزیع فراوانی در نمرات لباس پسران 7 ساله نمودار (6-4) – هیستوگرام مربوط به نمرات لباس پسران 7 ساله جدول (9-4) – توزیع فراوانی نمرات كلی دختران 7 ساله نمودار (10-4) – هیستوگرام نمرات كلی دختران 7 ساله جدول (1-5) – توزیع فراوانی نمرات كلی پسران 7 ساله نمودار (2-5) – هیستوگرام مربوط به نمرات كلی پسران 7 ساله جدول (3-5) – توزیع فراوانی نمرات سر دختران 8 ساله نمودار (4-5) – هیستوگرام مربوط به نمرات سر دختران 8 ساله جدول (5-5) – توزیع فراوانی نمرات سر پسران 8 ساله نمودار (6-5) – هیستوگرام مربوط به نمرات سر پسران 8 ساله جدول (7-5) – توزیع فراوانی نمرات طرح بدن دختران 8 ساله نمودار (8-5) – هیستوگرام مربوط به نمرات طرح بدن دختران 8 ساله جدول (9-5) – توزیع فراوانی نمرات طرح بدن پسران 8 ساله نمودار (10-5) – هیستوگرام مربوط به نمرات طرح بدن پسران 8 ساله جدول (1-6) – توزیع فراوانی نمرات لباس دختران 8 ساله نمودار (2-6) – هیستوگرام مربوط به نمرات لباس دختران 8 ساله جدول (3-6) – توزیع فراوانی لباس پسران 8 ساله نمودار (4-6) – هیستوگرام مربوط به نمرات لباس پسران 8 ساله جدول (5-6) – توزیع فراوانی نمرات كلی دختران 8 ساله نمودار (6-6) – هیستوگرام مربوط به نمرات كلی دختران 8 ساله جدول (7-6) – توزیع فراوانی نمرات كلی پسران 8 ساله نمودار (8-6) – هیستوگرام مربوط به نمرات كلی پسران 8 ساله جدول (9-6) – توزیع فراوانی به نمرات سر دختران 9 ساله نمودار (10-6) – هیستوگرام مربوط به نمرات سر دختران 9 ساله جدول (1-7) – توزیع فراوانی نمرات سر پسران 9 ساله نمودار (2-7) – هیستوگرام مربوط به نمرات سر پسران 9 ساله جدول (3-7) – توزیع فراوانی نمرات طرح بدن دختران 9 ساله نمودار (4-7) – هیستوگرام مربوط به نمرات طرح بدن دختران 9 ساله جدول (5-7) – توزیع فراوانی نمرات طرح بدن پسران 9 ساله نمودار (6-7) – هیستوگرام مربوط به طرح بدن پسران 9 ساله جدول (7-7) – توزیع فراوانی نمرات لباس دختران 9 ساله نمودار (8-7) – هیستوگرام مربوط به نمرات لباس دختران 9 ساله جدول (9-7) – توزیع فراوانی لباس پسران 9 ساله نمودار (10-7) – هیستوگرام مربوط به نمرات لباس پسران 9 ساله جدول (1-8) – توزیع فراوانی نمرات كلی دختران 9 ساله نمودار (2-8) – هیستوگرام مربوط به نمرات كلی دختران 9 ساله جدول (3-8) – توزیع فراوانی نمرات كلی پسران 9 ساله نمودار (4-8) – هیستوگرام مربوط به نمرات كلی پسران 9 ساله مقایسه سنی نمرات كلی دختران با یكدیگر الف- مقایسه نمرات كلی دختران 7 ساله با نمرات كلی دختران 6 ساله ب- مقایسه نمرات كلی دختران 7 ساله با نمرات كلی دختران 8 ساله ج- مقایسه نمرات كلی دختران 8 ساله با نمرات كلی دختران 9 ساله نمودار (9-8) – چندضلعی مقایسه سنی نمرات كلی دختران مقایسه سنی نمرات كلی پسران با یكدیگر الف- مقایسه نمرات كلی پسران 7 ساله با نمرات كلی پسران 6 ساله ب- مقایسه نمرات كلی پسران 7 ساله با نمرات كلی پسران 8 ساله ج.مقایسه نمرات كلی پسران 8 ساله با نمرات كلی پسران 9ساله نمودار (10-8) – چندضلعی مقایسه سنی نمرات كلی پسران جدول (1-9) – میانگین مقیاسهای دختران جدول (2-9) – میانگین مقیاسهای پسران جدول (1-9) – میانگین مقیاسهای دختران نمودار (3-9) – چندضلعی مقایسه نمرات كلی دختران و پسران نمودار (4-9) – چندضلعی مقایسه سنی نمرات كلی دختران و پسران شیوة اجرا نمرهگذاری و نتایج آماری آزمون آدمك رنگی جدول شماره 1- هنجارگزینی چاركی «مقیاس سر» در پسران براساس سن تقویمی جدول شماره 2- هنجارگزینی چاركی «مقیاس طرح بدنی» در پسران براساس سن تقویمی جدول شماره 3- هنجارگزینی چاركی «مقیاس لباس» در پسران براساس سن تقویمی جدول شماره 4- هنجارگزینی چاركی «مقیاس كلی در پسران» (براساس سن تقویمی) جدول شماره 5- هنجارگزینی چاركی «مقیاس سر» در دختران براساس سن تقویمی جدول شماره 6- هنجارگزینی چاركی «مقیاس طرح بدنی» در دختران براساس سن تقویمی جدول شماره 7- هنجارگزینی چاركی «مقیاس لباس» در دختران براساس سن تقویمی جدول شماره 8- هنجارگزینی چاركی «مقیاس كلی» در دختران براساس سن تقویمی ورقه نمرهگذاری تست آدمك رنگی الف) جدول شماره 1- مقیاس تحولیافتگی
فصل پنجم بحث و نتیجهگیری مزایای ابزارهای گردآوری اطلاعات محدودیتهای خارج از كنترل پژوهشگر الف- یادگیری نقاشی ب- میزان علائق و انگیزش آزمودنی ج- ترتیب تولد د- میزان هوش و- وضیت تحصیلی والدین م- تفاوتهای بین فردی پیشنهادات
بررسي و مقايسه ميزان رضايت مندي زناشويي زنان شاغل ديپلم و غير شاغل ديپلم شهرستان آبيك در سال 81 .
اين تحقيق با ارائه پرسشنامه رضايت زناشويي ENRLCH (ضمائم) انتخاب شده است . كه به دو گروه از زنان شاغل و غير شاغل ديپلم در سال 81 انجام گرفته است تا مقايسه اي گردد بين رضايت مندي زناشويي كه به عنوان متغير وابسته و زنان شاغل و غير شاغل به عنوان متغير مستقل در نظر گرفته شده اند.
رضايت مندي زناشويي كه باعث ثبات و دوام زندگي زناشويي مي شوند و به طور مستقيم تاثير مثبتي بر خانواده داشته و در نتيجه به ايفاي درست كنش ها و نقش هاي خانواده منجر خواهد شد .
اهميت پژوهش
پيش از هر چيز بايد براي سلامت خانواده تلاش كرد چرا كه اگر خانواده سالم باشد افراد سالم تحويل اجتماع ميدهد و اگر خانواده آشفته و ناسالم باشد ، به افزايش جنايات ، بيماريهاي رواني ، الكلسيم ، اعتياد به مواد مخدر ، فقر اقتصادي و فرهنگي ، جوانان از خود بيگانه و بسياري ناراحتي هاي اجتماعي ديگر كمك مي نمايد. همه ما بايد سعي خود را در بهبود و پيشرفت خانواده به كار ببريم تا ميزان رضايت مندي زناشويي نيز بالا رفته و مشكلات اجتماعي بهبود يابد.
يكي از مسائل عمده حاضر افزايش سرسام آور طلاق مي باشد. بيش از %60 پيوندهاي زناشويي در آمريكا به شكست مي انجامد . در هر سال حدود 1 ميليون زن و شوهر از هم جدا شده و متوسط طول ازدواج و زندگي زناشويي در آمريكا 4/9 سال است .
اهداف پژوهش
به طور كلي هدف از پژوهش حاضر مقايسه رضايت مندي بين زنان شاغل ديپلم و غير شاغل ديپلم پهرستان آبيك در سال 81 مي باشد .
با توجه به اين موضوع كه پرسشنامه رضايت ENRLCH در مورد دو گروه ذكر شده انجام مي گيرد .
فهرست مطالب
عنوان صفحه
مقدمه…………………………………………………………………………………………………… 4
موضوع پژوهش……………………………………………………………………………………… 6
اهميت پژوهش………………………………………………………………………………………. 6
اهداف پژوهش………………………………………………………………………………………. 7
فرضيه هاي تحقيق ………………………………………………………………………………….. 8
فرض تحقيق …………………………………………………………………………………………. 8
تعريف اصطلاحات و مفاهيم …………………………………………………………………….. 8
نيروي انساني نقش سازنده و كليدي در پيشبرد ماموريتها، هدفها، سياستها، خط مشي ها و استراتژيهاي سازمان داراست و از اركان رشد و بقاي سازمان محسوب ميگردد .در هر سازماني به منظور اثربخش نمودن امور و نيل به هدفهاي سازماني از معيارهايي استفاده ميكنند. اهم اين معيارها عبارتند از جذب، آموزش و حفظ نيروي انساني كارآمد و متخصص. از آنجا كه ويژگيهاي فردي منابع انساني با اثربخشي سازماني رابطه دارد، در اين راستا محققين براي دستيابي به نتايج مطلوب هدفهاي علمي و كاربردي را مدنظر قرار دادهاند. بدين منظور قصد بررسي و پاسخگويي به اين سوالات را دارند: (1) آيا بين سابقه كاري منابع انساني واثر بخشي مدارس غير انتفاعي رابطه معني داري وجوددارد؟ (2) آيا بين تحصيلات منابع انساني و اثر بخشي مدارس غير انتفاعي رابطه معني داري وجود دارد؟ (3) آيا بين شخصيت منابع انساني و اثربخشي مدارس غير انتفاعي رابطه معني داري وجود دارد؟ در اين تحقيق، سابقه كار، تحصيلات و شخصيت متغير مستقل و اثربخشي متغير وابسته در نظر گرفته شده است. با توجه به سوالات تحقيق سه فرضيه براي آن تدوين گرديد كه براي تجزيه و تحليل فرضيه ها پرسشنامه 47 سوالي طراحي، توزيع و جمع آوري شد. پس از بررسي و تحليل سوالات و آزمون فرضيه ها به روش «كاي دو» مشخص گرديد كه بين سابقه كاري منابع انساني و اثربخشي (فرضيه اول ) رابطه معني داري وجود ندارد ولي بين تحصيلات و شخصيت منابع انساني و اثربخشي سازماني (فرضيه دوم و سوم ) رابطه معني داري وجود دارد.
فهرست مطالب:
مقدمه بیان مساله اهمیت موضوع سوالات تحقیق اهداف تحقیق فرضیه های تحقیق روشها و ابزار جمع آوری داده ها و اطلاعات روش تجزیه و تحلیل داد ها و اطلاعات تجزیه و تحلیل داده ها و اطلاعات پیشنهادات بر مبنای نتایج تحقیق مقایسه اثربخشی مدارس دولتی با مدارس غیر انتفاعی سلامت سازمانی مفهوم سلامت سلامت سازمانی پویاییهای سازمانی ویژگیهای سازمان سالم مولفه های سلامت سازمانی کارکردهای سیستم سلامت سازمانی و اثربخشی مروری بر تحقیقات انجام شده درمورد سلامت سازمانی
تجزیه و تحلیل داده ها و اطلاعات
نتیجه آزمون فرضیه اول
نتیجه آزمون فرضیه دوم
نتیجه آزمون فرضیه سوم
پیشنهادات بر مبنای نتایج تحقیق
پیشنهادات به مدیریت مدارس و کارشناسان ستادی نتیجه گیری و پیشنهادات
در اين مقاله يك دسته بندي از انواع پژوهش در «پژوهش در عمليات» ارائه ميشود و مراحل و روش انجام هر يك از انواع پژوهش شرح داده مي شود. انواع پژوهش در پژوهش در عمليات، روش پژوهش در حل مسائل واقعي، استخراج مسئله، مدلسازي، تعريف مدل، هدف استفاده از مدل، دلايل استفاده از مدل، هدف از مطالعه سيستمها و عمليات از طريق مدل، انواع مدلها، اصول مدلسازي، مدلهاي كلاسيك پژوهش در عمليات، روش مدلسازي، سادهسازي مدلها، حل مدل، اعتبارسنجي مدل، پيادهسازي مدل، روش پژوهش در توسعه مدل يا روش حل براي مسائل كلاسيك، توسعه روش حل براي مسائل كلاسيك، روش پژوهش در توسعه تئوريها و فنون عمومي از جمله مباحث اين مقاله هستند.
كليدواژه : پژوهش در عمليات؛ پژوهش عملياتي؛ تحقيق در عمليات؛ روش پژوهش؛ مدلسازي؛ توسعه مدل؛ اعتبارسنجي؛ حل مسائل واقعي؛ توسعه تئوري
1- مقدمه
اين مقاله به روش پژوهش در حوزه پژوهش در عمليات اختصاص دارد. در اين مقاله كليات روش پژوهش مدنظر قرار ميگيرد و از جزئيات فنون سخني به ميان نميآيد و خواننده ميتواند براي مطالعه بيشتر در زمينه فنون پژوهش در عمليات، به موضوعات مربوط مراجعه كند. آنچه كه در اين مقاله مورد تأكيد است انواع پژوهش و خصوصيات آنان در حوزه پژوهش در عمليات است و روشهاي جمعآوري دادهها، آزمونهاي آماري و مهارتهايي كه هر پژوهشگر بايد كسب نمايد شرح داده نميشوند و به جاي آن ابزار اصلي پژوهش در عمليات، مدلها، مورد بررسي قرار ميگيرند.
2- انواع پژوهش در پژوهش در عمليات
در يك دستهبندي عمومي، اگر پژوهش براي حل مسائل مشخص و موجود انجام شود نوع پژوهش از جهت خروجي، كاربردي خواهد بود و اگر توسعه تئوريها و روشهاي عمومي براي توليد دانش هدف باشد نوع پژوهش، محض خواهد بود.
با هدف تدوين روش پژوهش براي پژوهش در عمليات، در اينجا دستهبندي عمليتري از انواع پژوهش در پژوهش در عمليات ارائه ميكنيم. در اين دستهبندي سه نوع پژوهش قابل تشخيص است؛
حل مسائل واقعي
توسعه مدل يا روش حل براي مسائل كلاسيك
توسعه تئوريها يا فنون عمومي.
در حل مسائل واقعي، متخصص پژوهش در عمليات با مسئلهاي مربوط به يك عمليات در حال اجرا روبروست. صرفنظر از اينكه مشكل چه باشد و چگونه توسط سفارشدهنده مطرح شده باشد ممكن است از ديدگاه پژوهش در عمليات ناشناخته بوده، و به درستي تعريف نشده باشد يا چيزي به غير از آنچه باشد كه مدنظر سفارشدهنده است. بنابراين تعريف مسئله در اين نوع پژوهش از اهميت بالايي برخوردار است. واقعي بودن مسئله ضرورت دقت در تعيين مفروضات، جمعآوري دادهها، تعيين پارامترها و روابط و تدوين اهداف عمليات و شاخصهاي اثربخشي را دوچندان مينمايد. عوامل اشاره شده نقش تعيينكنندهاي در تعريف مسئله و دستيابي به راهحل دارند. راهحل پيشنهادي در حل مسائل واقعي زماني ارزشمند است كه بتواند در عمل پياده شود. يعني تطبيق و تعديل راهحل پژوهش به شكلي كه به راهحل عملياتي و واقعي منجر شود بسيار مهم است.
مسائل كلاسيك، مسائلي هستند كه به دليل تشابه در بسياري از عمليات مختلف، پژوهشهاي متعدد براي ارائه راهحل و دارا شدن سابقه علمي در كتابها و مقالههاي مربوط به پژوهش در عمليات، به شكل كلاسيك در آمدهاند. مسئله فروشنده دورهگرد، مسئله مسيريابي وسايل ترابري، مسائل برش و چيدمان، تعادل خط مونتاژ، مسئله زمانبندي خدمه پرواز، مسئله تخصيص مضاعف و زمانبندي كارگاهي از مسائل كلاسيك به شمار ميآيند. اين مسائل كاملاً شناخته شده هستند. اهداف، شاخصهاي اثربخشي، محدوديتها و قيود، پارامترها و مفروضات هر يك از مسائل كلاسيك مشخص و روشن هستند. خصوصيات راهحل، مشخص و به صورت مستقيم قابل كاربرد در موارد واقعي هستند. نيازي به جمعآوري دادههاي واقعي نيست و داده هاي فرضي كه به شرايط واقعي اين نوع مسائل شبيه باشد كفايت ميكند. در حل اين نوع مسائل، پژوهشگر با توسعه مدلي از مسئله، روش حل مسئله يا هر دو روبروست.
در توسعه تئوريها يا فنون عمومي، حل مسئله واقعي يا كلاسيك مدنظر نيست بلكه پژوهشگر قصد دارد تئوريهاي جديدي را در قالب قضايا و روابط براي مفاهيم، اصول و فنون موجود بيان دارد يا فن جديدي را براي استفاده در حل مدلها ابداع نمايد. در اينجا هدف، كاربرد نتايج پژوهش در حل مسائل نيست (اگر چه ممكن است از آنها استفاده شود) بلكه توليد دانش در حوزه پژوهش در عمليات است. در اين نوع پژوهش، پژوهشگر با تعريف مسئله، جمعآوري دادهها، مدلسازي و كاربرد نتايج حل مدل روبرو نيست و بنابراين روش پژوهش، متفاوت و كمتر قابل مستندسازي خواهد بود.
همانطور كه مشاهده ميشود روش پژوهش در هر دسته متفاوت از ديگر دستهها خواهد بود. دسته اول و دوم براساس تعاريف، پژوهش كاربردي هستند اما ممكن است پژوهشهاي دسته اول منجر به انجام پژوهشهاي دسته دوم و سوم و پژوهش دسته دوم منجر به پژوهش دسته سوم گردد. پژوهش در دسته سوم، پژوهش از نوع محض است. در ادامه روش پژوهش در اين دستهها شرح داده ميشوند.