همانطور که می دانیم رادیکالهای آزاد به DNA، پروتئین ها و لیپیدها از راههای مختلف صدمه می زنند و منجر به صدمه به ژن ها، پروتئین های ساختمانی، آنزیمها و سطح سلولها می شوند و از این راه کلیه اعمال بدن را می توانند مختل کنند.
اتانول از آن دسته موادی است که تولید رادیکالهای آزاد می کند از جمله رایکالهای اکسیژن، و از سنتز GSH جلوگیری می کند و از میزان آن را در بافتها کم می کند. همچنین میزان Malandial dehyde: MDA را افزایش داده و به طور کلی در حیوانات و انسان سیستم دفاعی آنتی اکسیدان بدن را ناتوان می کند. بافتهای مختلف با مصرف اتانول آسیب می بیند از جمله کبد، سیستم اعصاب مرکزی، قلب، ریه و بیضه ها. به نظر می رسد معده نیز از جمله بافتهایی است که تحت تأثیر رادیکالهای آزاد حاصل از اتانول آسیب می بیند مانند ایجاد زخم معده و همانطور که می دانیم مصرف اتانول و نوشیدنی هایی که حاوی آن است اگر چه در ایران بسیار کم ولی در سطح جهان معمول است. پس اگر بتوان ماده ای را یافت که بتواند از تولید رادیکالهای آزاد حاصل از اتانول جلوگیری کند در عین حال خود نیز بی ضرر باشد، کمک بسیار بزرگی برای رفع این مشکل کردهایم.
لذا با توجه به گزارشات متعدد مبنی بر حضور بیشتر زخم های گوارشی در بیمارانی که علل مختلف دچار کلستاز می شوند و همچنین گزارشاتی که نشان می دهند در کلستاز،افزایش ترشح اسید، کاهش جریان خون دیواره معده و افزایش تشکیل رادیکالهای آزاد داریم و از سوی دیگر نقش ملاتونین در کاهش زخم معده از طریق مهار عملکرد رادیکالهای آزاد و اثر آن در محافظت از سلولها، به نظر میرسد ملاتونین بتواند نقش مهمی در جلوگیری از زخم معده موجودات کلستاتیک بازی کند.
فهرست
عنوان صفحه
خلاصه……………………………………………………………………………………………….. ۱
فصل اول:……………………………………………………………………………………………. ۲
(۱-۱) اهمیت مسأله…………………………………………………………………. ۳
(۲-۱) بیان مسأله……………………………………………………………………… ۴
(۳-۱) اهمیت مسأله…………………………………………………………………. ۵
فصل دوم: بررسی متون و مطالعات دیگران در این زمینه…………………………….. ۷
(۱-۲) زخمهای پپتیک……………………………………………………………….. ۸
(۲-۲) اشکال غیر معمول اولسر پپتیک…………………………………………. ۸
(۳-۲) اپیدمیولوژی……………………………………………………………………. ۹
(۴-۲) اتیولوژی………………………………………………………………………… ۹
(۵-۲) پاتوژنززخم معده و عوامل مهاجم………………………………………. ۱۳
(۱-۵-۲) اسید و پپسین…………………………………………………….. ۱۳
(۲-۵-۲) معیوب شدن سد مخاطی……………………………………… ۱۳
(۶-۲) برخی از عوامل دفاعی در مقابل زخمهای معدی…………………… ۱۵
(۱-۶-۲) ترشح موکوس و بیکربنات…………………………………… ۱۵
(۲-۶-۲) جریان خون موضعی…………………………………………….. ۱۶
(۳-۶-۲) پروستاگلندینهای داخلی………………………………………. ۱۷
(۴-۶-۲) نیتریک اکساید…………………………………………………….. ۱۸
(۷-۲) روشهای ایجاد زخم معده تجربی…………………………………………… ۱۹