بعضی از جلبکهای سبز - آبی سمومی تولید میکنند که وجود این سموم و افزایش آنها در آب آشامیدنی باعث ایجاد اثرات حاد و مزمن میگردد و ممکن است حیات موجودات زندة آبزی و دیگر موجوداتی را که از این آب آلوده استفاده میکنند، تهدید کنند.
فعالیتهای انسانی مانند ورود فاضلابهای شهری، صنعتی و کشاورزی که حاوی عناصر غذایی فراوانی هستند باعث شکوفایی این جلبکها میگردد و در نتیجه اکسیژن آب کاهش مییابد و آب رنگ و بوی نامطبوع پیدا میکند و سبب افزایش مرگ و میر موجودات زنده و یا افزایش بیماریهای حاد و مزمن میشود. مدیریت صحیح منابع آبی میتواند از لوم این جلبکها جلوگیری کند.
با ارزیابی این سموم در منابع آبی و تعیین مقادیر آنها و اتخاذ روشهای مناسب برای مبارزه و کنترل آنها میتوان میزان آلودگی منابع آبی و تعیین مقادیر آنها و اتخاذ روشهای مناسب برای مبارزه و کنترل آنها میتوان میزان آلودگی منابع آبی به سموم سیانوباکترها را تا حد قابل ملاحظهای کاهش داد و سلامت و بقاء موجودات زنده را تضمین کرد.
فهرست مطالب عنوان صفحه چکیده مقدمه فصل اول: انواع سیانوباکترها و ویژگیهای بیولوژیکی، ظاهری و بلومهای سمی آنها ۱-۱- تاریخچه ۱-۲- ویژگیهای ساختاری و بیولوژیکی سیانوباکترها ۱-۳- بلومهای سمی (شکوفایی) سیانوباکترها ۱-۴- مهمترین راستههای جلبکهای سبز - آبی ۱-۵- تقسیمبندی سیانوباکترها از لحاظ شکل ظاهری ۱-۵-۱- سیانوباکترهای رشتهای ۱-۵-۲- سیانوباکترهای کلنی فصل دوم: طبقهبندی سموم سیانوباکتریایی ۲-۱- طبقهبندی سموم سیانوباکتریایی براساس مکانیسم عمل ۲-۱-۱- نوروتوکسینها ۲-۱-۲- هپاتوتوکسینها ۲-۱-۳- درماتو توکسینها ۲-۲- انواع سیانوتوکسینها عنوان صفحه ۲-۲-۱- نودولارینها ۲-۲-۲- ساکسی توکسینها ۲-۲-۳- آناتوکسین a و هوموآناتوکسین a 2-2-4- آناتوکسین a (S) 2-2-5- Cylindrospermopsin 2-2-6- میکروسیس تین ۲-۲-۶-۱- دوام و پایدار میکروسیستین در سلولها ۲-۲-۶-۲- خارجشدنسمهپتاپپتید(میکروسیستیندرطیتجزیة Microcystis aeruginosa 2-3- طبقهبندی سیانوتوکسینها براساس ساختمان شیمیایی ۲-۳-۱- پپتیدهای حلقوی ۲-۳-۲- آلکالوئیدها ۲-۳-۲-۱- آلکالوئیدهای سیتوتوکسیک ۲-۳-۲-۲- آلالوئیدهای درماتوتوکسیک ۲-۳-۳- سموم لیپوپلی ساکاریدها (LPS) فصل سوم: اثرات مضر سموم سیانوباکترها ۳-۱- آزمایش سلامت انسان ۳-۱-۱- قرار گرفتن در معرض اثرات حاد و غیرمزمن عنوان صفحه ۳-۱-۲- قرار گرفتن در معرض اثرات مزمن ۳-۲- ارزیابی خطر ۳-۳- اثر بر ماهیان ۳-۴- اثر بر موجودات آبزی ۳-۵- تولید ترکیبات بیواکتیو ۳-۶- صدمه از راه تماس تفریحی ۳-۷- مسمومیت حیوانی ۳-۸- اثر بر زئوپلانکتونها ۳-۹- اثر بر باکتریهای آبزی فصل چهارم: روشهای کنترل و جلوگیری از شکوفایی ۴-۱- انعقاد یا چسبیدن، معلق بودن هوای محلول و جذب سطحی کربن فعال ۴-۲- کلرزنی ۴-۳- فیلتراسیون سریع و فیلتراسیون کندشنی ۴-۴- فرآیندهای غشایی ۴-۵- دما ۴-۶- اسیدیته (PH) 4-7- کاهش فسفر و ازت عنوان صفحه ۴-۸- سولفات مس ۴-۹- سیمازین ۴-۱۰- ازندار کربن ۴-۱۰-۱- میکروسیستینها و نودولارین ۴-۱۰-۲- آناتوکسین a، آناتوکسین S(a) و ساکسی توکسین ۴-۱۱- نور ۴-۱۲- کنترل بیولوژیک ۴-۱۲-۱- تغذیه توسط زئوپلانکتونها ۴-۱۲-۲- کپور نقرهای
فهرست جدولها عنوان صفحه ۴-۱- جدول تأثیر ازن در از بین بردن میکروسیس تین LR در صورت وجود یا عدم وجود مواد آلی ۴-۲- جدول تأثیر ازن در از بین بردن Microcystis aeruginosa